Hur man använder ”Skapa en GPT” för att skapa en anpassad version av ChatGPT

Sedan ChatGPT lanserades i november 2022 har vi alltid velat finjustera den till en anpassad AI byggd för ett enda ändamål. Nu har OpenAI hört våra samtal och lanserat ”Skapa en GPT”, ett ChatGPT Plus-verktyg som du kan använda för att skapa din egen version av ChatGPT.

Även om detta är den första versionen av GPT Builder, är det en mycket lovande premiss. Den är full av funktioner, har alternativ att dela din GPT med allmänheten och tar bara ett ögonblick att skapa din anpassade GPT.

1. Öppna Skapa en GPT från Mina GPT

Det första du behöver göra är att prenumerera på ChatGPT Plus om du inte redan har gjort det. Du bör hitta knappen för att göra det i menyn till vänster i ChatGPT-gränssnittet. När du har betalat avgiften på 20 USD följer du instruktionerna nedan:

 • Klicka på Utforska i menyn till vänster. Detta bör ta dig till en Mina GPT-sida som innehåller OpenAIs anpassade GPT-versioner.
 • Välj Skapa en GPT för att öppna GPT Builders gränssnitt.
 • I skrivande stund är ”Skapa en GPT” fortfarande i beta. Det betyder att inte alla funktioner är helt online och att produkten inte är färdig. Tänk på detta när du bygger din GPT och förbered dig på att stöta på problem. Det är också möjligt att din färdiga GPT kan raderas när en framtida uppdatering kommer.

  2. Ge din GPT en primär beskrivning och en bild

  För det här styckets skull kommer vi att demonstrera hur man bygger en Dungeons and Dragons 5th Edition-fängelsehålsmästare.

 • Nu när du är i GPT Builder är den första frågan du får vad du vill göra. Du kan hålla den här första delen kort och koncist och mata in en enda mening. I det här fallet sa vi, ”Gör en Dungeons & Dragons 5e fängelsehålsmästare som övervakar D&D-kampanjer.”
 • Ge sedan din GPT ett namn. ChatGPT kommer att föreslå en för dig, men du kan fortfarande skriva in vad du vill.
 • När du har gett din GPT ett namn skapar den automatiskt en profilbild som nästa steg. Tack vare ChatGPT:s DALL-E-integration är bilderna vanligtvis ganska bra. Be den att återskapa fler bilder om du inte är nöjd med den. Du kan uppmana den att skapa den exakta bilden du vill ha med viss vägledning.
 • Du kan manuellt ändra bilden, namnet, beskrivningen och instruktionerna för din GPT genom att klicka på Konfigurera. Klicka på profilbilden för att ändra den och redigera detaljerna i fälten Namnbeskrivning och Instruktioner för att ändra dem utan att skriva uppmaningar.

  3. Upprätta en ton och regler för din GPT

  I det här skedet vill din GPT veta hur den ska adressera användare. Rikta den till den ton och stil du vill att den ska anta. Här sa vi, ”5e Dungeon Master bör använda en klok, klok ton. Använd språk och stil som vanligtvis används i högfantasimiljöer”, vilket passar ganska bra in i fantasikaraktären hos D&D.

  Men, naturligtvis, om du gör en mer professionell GPT, se till att den använder professionellt språk.

  Nu när din anpassade GPT har en ton bör du berätta för den hur den ska bete sig. I vårt fall vill vi ha barnvänliga Dungeons & Dragons-kampanjer som överensstämmer med PG-klassade teman. Vi låter den också ha en nyfiken inställning till att förstå spelarens handlingar istället för att anta vad spelaren skulle göra.

  För en mer hälsosam förståelse av reglerna kan du öppna en ny ChatGPT-flik i din webbläsare och söka efter regler för din GPT. När du är klar, kompilera dem till en anteckningsapp, numrera dem och klistra in dem i GPT Builder.

  Det är omöjligt att veta hur effektiva reglerna du har upprättat är utan att testa dem på lekplatsen till höger. Gör uppmaningar om att bryta mot reglerna och se om din GPT kommer att förhindra att det händer. Denna del av din GPT-framställningsprocess kommer att involvera finjustering och testning.

  Till exempel, The 5e Dungeon Master ska strikt följa reglerna i D&D-guideboken (PHB). Vårt test nedan visar hur det hindrar en betalare från att maximera sin statistik och spela ett potentiellt övermannat icke-PHB-lopp.

  Om du upptäcker att den inte uppfyller dina instruktioner så bra som du vill, gå tillbaka till fliken Skapa och ge den ytterligare instruktioner. Men kom ihåg att nya instruktioner betyder att du faktiskt har skapat en ny version av din GPT.

  4. Ladda upp filer som en kunskapsbas

  Förutom att säkerhetskopiera din GPT med regler kan du även ladda upp filer som du vill att din GPT ska hämta information från. I vårt fall laddade vi upp kopior av Player’s Handbook av Jeremy Crawford och Dungeon Master’s Guide. Båda är viktiga D&D-böcker.

  Så här laddar du upp källdokument till din anpassade GPT:

 • I GPT Builder klickar du på Konfigurera.
 • Rulla ner till avsnittet med titeln Kunskap.
 • Klicka på Ladda upp filer och lägg till filer från din dator.
 • Vänta tills uppladdningen är klar så har du dokumenten som kunskapsbas för din GPT.

  Om du till exempel försökte skapa en GPT som är expert på Floridas skattelagar, skulle du få alla Florida skatterättsliga dokument du kan hitta och ladda upp dem här för att bilda en kunskapsbas som din GPT kan arbeta med.

  5. Lägg till eller ta bort funktioner

  Med ChatGPT Plus får du en verkligt förbättrad AI-upplevelse. Dessa ytterligare funktioner inkluderar webbsurfning, en kodtolkare och DALL-E 3-integrering. Ännu bättre, din specialbyggda GPT har också alla dessa funktioner. Men GPT Builder ger dig möjlighet att lägga till eller ta bort funktioner du inte behöver.

  Alla dessa är aktiverade som standard; i vårt exempel behöver vi alla tre. DALL-E 3 kan skapa bilder av dina karaktärer och spelscener, kodtolken hjälper den att förstå dokument och karaktärsblad som du kan ladda upp, och du kan behöva surfa på webben för att söka upp lite allmän aktuell fakta.

  Men en GPT som vår hypotetiska Florida skatteadvokat kanske inte behöver funktioner för bildskapande, och det kan bara vara en annan värdelös funktion.

  Med det i åtanke, så här justerar du din GPT:s kapacitet:

 • Klicka på Konfigurera och bläddra till Funktioner.
 • Slå på eller av webbsurfning, bildgenerering av DALL-E och kodtolk.
 • 6. Lägg till API:er för tredjepartstjänster

  För dem som är intresserade av att använda API:er för att komma åt andra tredjepartstjänster i sina GPT:er, kommer du att vara glad att veta att det är möjligt.

 • Gå till Konfigurera i GPT Builder.
 • Klicka på Lägg till åtgärder.
 • Kopiera och klistra in ditt OpenAPI-schema i inmatningsrutan.
 • Valfritt: Rulla ned och ange en autentiseringsmetod och sekretesspolicy.
 • Gå tillbaka när du är klar.

  Om du inte anger en giltig sekretesspolicy kommer du inte att få dela din GPT med allmänheten.

  För närvarande verkar du bara kunna lägga till en åtgärd åt gången. Om du klickar på rullgardinsmenyn Exempel ser du några exempel på scheman som OpenAI har lagt till för att hjälpa dig att skapa ditt eget schema.

  7. Konfigurera konversationsstartare

  Nu när du har fått det mesta av GPT-byggnaden ur vägen kan du lägga till eller ta bort konversationsstartare. De hjälper dig och andra som använder din GPT för att komma in i flödet av saker.

 • Klicka på Konfigurera och bläddra till Konversationsstartare. Du kommer att märka att AI automatiskt genererar fyra av dessa.
 • Gå till det sista tomma fältet och skriv in en prompt för att lägga till en ny konversationsstartare.
 • Klicka på X bredvid ett konversationsstartblock för att ta bort det.
 • Du kan lägga till fler konversationsstartare efter behov.

  8. Spara och publicera din GPT

  I framtiden förväntar vi oss att OpenAI kommer att skapa en community-marknadsplats för anpassade GPT:er. Men även om ett ramverk för det är under arbete, är det inte tillgängligt ännu. Ändå kan du spara din GPT och se din byggarprofil genom att klicka på rullgardinsmenyn Spara i det övre högra hörnet.

  Även om det inte kommer att göra någon skillnad, för närvarande kan du välja om du vill publicera till allmänheten, via länkar eller bara till dig själv. Inget av delningsalternativen fungerar förresten. Vi får vänta på en uppdatering. Men om du vill att vänner ska använda din AI, gå tillbaka till ChatGPTs hem, öppna GPT:s chatt och kopiera URL:en i webbläsarens adressfält.

  Om du klickar på pennikonen i delningsmenyn kommer du in i din byggarprofil, där du kan ändra dina GPT- och profilalternativ när den här funktionen är helt släppt.

  ChatGPTs begränsningar gäller fortfarande för GPT Builder

  Du kanske blir lurad av OpenAI:s nya användargränssnitt och anpassade AI, men glöm inte att dess begränsningar fortfarande gäller. I grund och botten är det fortfarande AI och lider av den grundläggande bristen på kreativitet som bara människor kan visa.

  Vad mer är, när den här tekniken dyker upp kan OpenAI kämpa för att behålla tillgången till sina servrar med ett tillflöde av fler användare. Dess användningstak för GPT-4 gäller fortfarande, och det kan komma i vägen för att testa din anpassade AI.