Hur man använder Nano-textredigeraren på Linux

Spread the love

Det finns många olika textredigerare på Linux, och samhället brinner ganska mycket för detta ämne. En textredigerare sticker dock ut från resten som den enklaste att använda, särskilt för nybörjare. Den textredigeraren är Nano.

Nano kommer förinstallerat på en hel del Linux-system, och det av goda skäl. Den har enkla tangentbindningar och är lätt att plocka upp för redigering av konfigurationsfiler. I den här guiden visar vi dig hur du använder och installerar Nano-textredigeraren.

Installerar Nano på Linux

Även om det är sant att Nano är förinstallerat på många vanliga Linux-operativsystem, är det fortfarande bra att gå igenom hur man installerar programvaran ifall du är på ett Linux-system som inte har det.

För att börja installera Nano-textredigeraren på Linux måste du öppna ett terminalfönster. För att öppna ett terminalfönster på Linux-skrivbordet, tryck på tangentbordskombinationen Ctrl + Alt + T. Eller, alternativt, sök efter ”Terminal” i appmenyn och öppna den på det sättet.

Med terminalfönstret öppet och klart att använda, följ med installationsinstruktionerna för Nano som motsvarar det Linux-operativsystem du använder för närvarande.

  Hur man spelar Dead Space på Linux

Ubuntu

På Ubuntu är Nano-textredigeraren förinstallerad. Men om du inte har det på ditt system av någon anledning kan du snabbt installera det med hjälp av Apt-kommandot nedan.

sudo apt install nano

Debian

Debian Linux har Nano-textredigeraren förinstallerad. Som sagt, om du tidigare har avinstallerat det eller inte har det installerat direkt, kan du snabbt konfigurera det med kommandot Apt-get nedan.

sudo apt-get install nano

Arch Linux

Nano-textredigeraren kommer inte med Arch Linux, eftersom användare måste bygga sitt eget operativsystem. Som ett resultat måste paketet ställas in manuellt på systemet. För att installera Nano på Arch Linux, använd följande Pacman-kommando.

sudo pacman -S nano

Fedora

Fedora Linux kommer inte förinstallerat med Nano, eftersom utvecklarna väljer att inkludera andra textredigerare i dess ställe. Fedoras mjukvaruförvare har dock Nano-paketet, och det är ganska enkelt att installera med Dnf-kommandot.

sudo dnf install nano

OpenSUSE

OpenSUSE Linux bör komma med Nano förinstallerat och redo att användas. Som sagt, om du inte kan öppna Nano direkt, kan du snabbt installera det från de primära OpenSUSE Linux-programkällorna med hjälp av Zypper-kommandot.

sudo zypper install nano

Snappaket

Nano-textredigeraren är tillgänglig som ett Snap-paket. Så om du befinner dig på ett Linux-operativsystem som inte har Nano lättillgängligt men som stöder Snaps, kommer du fortfarande att kunna installera det.

  Hur man spelar Little Nightmares på Linux

För att installera Snap-versionen av Nano måste du ställa in Snap-runtime. Du kan få Snap-runtime igång på din Linux-dator genom att följa den här guiden om ämnet.

Efter att ha ställt in Snap-runtime på din dator kan du få Nano-textredigeraren att fungera via snap med följande snapinstall-kommando.

sudo snap install nano

Hur man använder Nano-textredigeraren på Linux

Nanotextredigeraren är en terminalbaserad applikation. Som ett resultat kommer du bara att kunna använda den i ett aktivt terminalfönster. För att öppna valfri fil i Nano, använd nano-kommandot, följt av sökvägen till filen du vill redigera.

Till exempel, för att redigera test.txt i hemkatalogen, skulle du använda följande kommando.

nano /home/USERNAME/test.txt

Om du vill aktivera användningen av musen i Nano-textredigeraren kan du öppna filen test.txt med kommandoradsväxeln -m.

nano -m /home/USERNAME/test.txt

För att använda funktionen för automatisk indrag i Nano kan kommandoradsomkopplaren -i användas.

nano -i /home/USERNAME/test.txt

För att redigera en fil utan att läsa dess innehåll, kan kommandoradsomkopplaren -n användas.

nano -n /home/USERNAME/test.txt

Många olika kommandoradsalternativ och växlar kan aktiveras för att använda Nano-textredigeraren på intressanta och användbara sätt. För mer information om alla switchar, kör nano-help i ett terminalfönster.

  Hur man använder traceroute-kommandot på Linux

Skärning i Nano

Du kanske vill klippa text i Nano-textredigeraren. Så här gör du. Öppna först en fil med editorn. När den är öppen använder du riktningspilarna på tangentbordet för att flytta markören dit du vill kopiera text.

När markören är på plats håller du ned Skift och använder vänster- eller högerpilen för att markera texten som ska klippas ut. Tryck sedan på Ctrl + K för att klippa texten till ditt urklipp.

Klistrar in Nano

För att klistra in text i Nano-textredigeraren öppnar du en fil som du brukar. När filen är öppen trycker du på Ctrl + Skift + V på tangentbordet. Genom att trycka på denna kan du klistra in text från ditt tangentbord.

Mer information om Nano

I den här guiden gick vi över den grundläggande användningen av Nano-textredigeraren. Om du vill veta mer, titta i den fullständiga manualen. För att göra det, öppna ett terminalfönster och kör kommandot man nano.

man nano