En Introduktion till Midjourney Inpainting
Jag hade aldrig föreställt mig att ”måla” med hjälp av textinstruktioner. Dessa AI-drivna plattformar är verkligen en räddning för någon som mig, vars konstnärliga färdigheter med traditionella verktyg lämnar en hel del att önska.
Det är inte så att jag tidigare undvikit att måla eller utforska program från Adobes omfattande verktygssamling, men AI-genererad konst är precis det jag har letat efter. Man skriver bara en beskrivning, och vips, så är bilden klar.
I dagsläget finns det bara ett fåtal verktyg som verkligen lyckas fånga essensen av detta AI-konstfenomen, och Midjourney är ett av dem.
Intressant nog erbjöd de en kostnadsfri testperiod, tills vissa användare började skapa kontroversiella bilder, som Trumps ”arrestering” och påven i en vit dunjacka. Midjourney påstår dock att orsaken till att de avslutade testperioden var den enorma tillströmningen av användare som ville prova deras generativa AI-motor gratis.
Oavsett anledning har jag nu tecknat ett basabonnemang för 10 dollar i månaden för att verkligen utforska denna ”målnings”-funktion.
Inpainting: En Översikt
Hittills har man huvudsakligen kunnat mata in en textbeskrivning för att generera AI-konst, med begränsade möjligheter att förändra bilden, annat än med hjälp av externa bildredigeringsverktyg.
Denna process, hur användbar den än är, kräver både tid och expertis, vilket i grunden gör AI-bildskaparna till mestadels fungerande verktyg. Nio av tio gånger är dessa första generationens AI-konstplattformar inte perfekta. Man kan till exempel få element i bilden som inte har något med den angivna textprompten att göra.
I sådana och liknande situationer har användare länge önskat en funktion för att kunna fortsätta att förfina resultatet och skapa det önskade ”mästerverket”.
Det är här inpainting kommer in i bilden.
I augusti 2023 introducerade Midjourney denna efterlängtade funktion, som AI-konstnärssamhället hoppats på sedan lanseringen.
Så, låt oss testa funktionen och se om den lever upp till förväntningarna.
Hur Man Använder Inpainting i Midjourney?
Steg 1: Öppna Midjourneys Discord-kanal, skriv /inställningar och tryck på enter för att öppna inställningspanelen. Aktivera remixläget.
Steg 2: Generera en bild med valfri textprompt och skala upp det önskade resultatet med hjälp av ”U”-flikarna.
Steg 3: Klicka på ”Variera (Region)” för att ändra en specifik del av den uppskalade bilden.
Steg 4: Detta öppnar Midjourneys inpainting-gränssnitt.
Detta är ett mycket enkelt verktyg. Man väljer helt enkelt det område som ska ändras, anger en inpainting-prompt och trycker på enter.
Inpainting-jobbet genererar i sin tur fyra nya varianter, som du kan anpassa ytterligare.
Det är så man använder inpainting i Midjourney.
Nu ska jag testa funktionen med ett antal olika textprompter och dela resultaten med dig.
Varje Midjourney-prompt resulterar i fyra bilder, men jag kommer endast att (skala upp och) visa den bästa bilden i varje experiment.
Midjourney Inpainting: Praktisk Användning
Prompt 1
Textprompt: En astronaut landar på en planet med sitt rymdskepp i bakgrunden.
Inpainting: Ändrar bakgrunden till en tät skog.
Det här var en relativt bra start. Jag valde allt utom astronauten och instruerade AI:n att omvandla bakgrunden till en tät skog.
För information kan man välja flera områden samtidigt. Jag använde lassoverktyget för att täcka in omgivningen symmetriskt i två delar, till vänster och höger om astronauten.
Prompt 2
Textprompt: En pojke går på en rak väg i trasiga kläder på vad som verkar vara en öde ö.
Inpainting: 1. Ändrar bakgrunden till en modern stad med skyskrapor. 2. Byter pojkens kläder till en elegant kostym.
Jag försökte behålla pojken från den första bilden och enbart byta hans kläder. Men detta misslyckades flera gånger, vilket tvingade mig att täcka hela kroppen med det rektangulära verktyget.
Dessutom kan man se att den andra bilden har problem med skalningen, vilket gör att de övriga elementen ser mindre ut i jämförelse med pojken som importerats från den första bilden.
Prompt 3
Textprompt: En rappare uppträder medan hans crew entusiastiskt stöttar honom på scenen i en underground-miljö. Fotorealism.
Inpainting: Ändrar scenen till en stor hörsal full av entusiastiska rappande fans.
Denna prompt var den svåraste att göra om med hjälp av inpainting. Inte ens efter många försök lyckades jag få ett resultat med minimalt med skarpa kanter.
Prompt 4
Textprompt: Höga vågor slår mot stranden från ett upprört hav under hotfulla, mörka moln på himlen. Fotorealism. –ar 16:9
Inpainting: Lägger till ett kryssningsfartyg som kämpar mot högvatten.
För information, så refererar ”–ar 16:9” till bildförhållandet.
Prompt 5
Textprompt: En blå buss kör mot en tunnel, med en gammal man som sticker ut huvudet genom ett av fönstren.
Inpainting: Byter bussens färg till röd samt tar bort huvudet och baklyktorna.
Ännu en bild som visade sig vara lite för komplex för att få ett perfekt resultat. För det första lyckades jag inte få både mannen som tittade ut och bussen som körde mot tunneln, att fungera samtidigt. För det andra, så ersatte färgbytet bussen helt och hållet.
Prompt 6
Textprompt: En ensam bok med ett enkelt vitt omslag är placerad stående mot en vägg.
Inpainting: Försöker placera ett mänskligt ansikte på bokomslaget.
Den första inpainting-prompten var ögon, näsa och läppar, som helt missade ”ögon”-delen. Därefter testade jag flera andra promter, och endast solglasögonen såg ut att vara värda att presentera.
Prompt 7
Textprompt: Joe Biden står i en hel kostym.
Inpainting: Ersätter kostymen med en trollkarlsdräkt och armar som håller en trollstav och en hamburgare.
Detta borde ha varit en bra rendering, men slutresultatet har en del slående brister. Även om morgonrocken ser acceptabel ut, är trollstaven ganska ovanlig med en hamburgerinspirerad topp, och hamburgaren i sig verkar vara stor nog att mätta hela Bidens team.
Sammanfattning!
Ärligt talat är det imponerande hur ”anständigt” man kan använda inpainting i Midjourney. Funktionen har sina brister, och resultaten är långt ifrån perfekta. Ändå hjälper den till att göra timmars arbete på bara några minuter, om inte sekunder. Dessutom bör vi förvänta oss att funktionen förbättras med varje ny uppdatering.
Bilderna du har sett här ovan var resultatet av otaliga promptförsök, vilket tog en hel arbetsdag och mer, tills jag hittade vad som fungerade och kunde presentera det här.
Det tar alltså lite tid att lära sig använda inpainting-verktyget. Men när man väl har tagit sig över den första tröskeln, blir det lättare och förväntningarna anpassas därefter.
Personligen tycker jag att det är en bra start, med (stort) utrymme för förbättringar. Men det är bara min åsikt. 🙃
PS: Lyssna gärna på ”Midjourney vs. Stable Diffusion vs. Bing Creator” om du är intresserad av en jämförelse mellan olika AI-konstplattformar.