Hur man använder ledande linjer för starkare foton

När du blir bättre på att fotografera måste du börja göra medvetna val om sammansättningen av dina bilder. Tredjedelsregeln kommer helt enkelt inte att minska det längre. En av de enklaste och mest kraftfulla kompositionsteknikerna är ledande linjer. Låt oss titta på vad de är och hur man använder dem.

Varför komposition?

Fotografi är en konstform. Visst, det finns inte en enorm mängd konst till ögonblicksbilder av din hund som du tog med din iPhone, men det finns fortfarande potential där för en bild att vara mer än bara en engångsskildring av något som hände.

Bra bilder säger något. Det är inte alltid någon stor, djup punkt eller kulturkritik; ofta är det ”världen är ganska fantastisk” eller ”människor kan göra coola grejer.” Komposition är bara ett av verktygen som tjänar till att leverera budskapet.

Låt oss titta på ett foto på mig.

I den här bilden ville jag säga några saker:

Människor är små och naturen är stor.
Människor gör fortfarande ganska episka saker i naturen.
SPEEEEEEEED!

Det är inte precis ett Pulitzer-prisvinnande foto, men jag tror att jag lyckades få fram min poäng med min komposition. När du tar ett foto, tänk på vad du vill att folk som tittar på det ska känna. Lugna? Arg? Upphetsad? Inspirerad? Lycklig? Vad det än är, kommer kompositionen antingen att skapa eller bryta budskapet.

Just nu när vi har tagit upp varför komposition är viktigt, låt oss gräva ner oss och titta på ett av de viktigaste kompositionsverktygen: ledande linjer.

Vilka är ledande linjer?

Ledande linjer är alla linjer i en bild som leder eller styr tittarnas ögon. Eftersom de utnyttjar den mänskliga tendensen att följa en linje med vår blick när vi väl har tittat på den, är de kraftfulla för att styra människor vart de ska titta i din bild. Här är de ledande linjerna på bilden ovan.

Jag räknar åtta rader som alla leder betraktaren till centralberget och skidåkaren. När någon först tittar på fotot, om de tittar på någon av dessa rader, kommer de att ledas direkt till motivet: precis där jag vill att de ska titta. Det är här du får kontrasten mellan människa och berg och känslan av rörelse och hastighet. Det är den del av fotot som mest förkroppsligar poängen jag försöker få fram.

Ledande linjer behöver inte vara raka. De kan vara böjda, naturliga linjer, som kustlinjen eller ett träd.

Och här är de ledande linjerna i det skottet.

Som du kan se leder de flesta linjerna i bilden betraktaren till motivet: fyren. Det största som förringar den här bilden är serien av linjer från solens strålar till vänster om bilden.

Eftersom de vinklar bort från motivet, leder de betraktarens öga ut ur ramen, vilket inte är idealiskt. Om jag var en målare, skulle jag nästan säkert ha målat dessa linjer i motsatt riktning. Tyvärr var jag tvungen att arbeta inom naturens begränsningar.

Ledande linjer kan vara naturliga eller mänskliga, verkliga eller underförstådda. Ta det här fotot.

De mest kraftfulla ledande linjerna i den är skuggorna från piren. Själva piren och horisonten är de två andra stora linjerna som drar betraktarens blick mot människorna på piren.

Eller, ta det här fotot.

Och den här.

I båda bilderna använde jag ett mycket vanligt knep: eftersom världen är 3D och en utskrift eller skärm är 2D, om du tar ett foto, kommer uppsättningar av parallella linjer att se ut att konvergera i fjärran. Du kan använda vilken uppsättning parallella linjer som helst som gator, byggnader, gränder, järnvägsspår eller vad som helst för att styra tittarens öga in i bilden och mot ditt motiv. Placera dem bara tillbaka i mitten av de två linjerna.

Här är den första bilden med raderna tillagda.

Och den andra.

Använda ledande linjer

Ledande linjer är ganska enkla att använda. När du tar bilder behöver du bara se dig omkring och se om det finns några redan existerande linjer som du kan använda för att rikta betraktarens blick. För det här fotot märkte jag att träväggen hade några riktigt intressanta linjer så jag valde en bländare som skulle låta dem vara synliga och skjutas iväg.

Ledande linjer är mycket lätta att hitta när du fotograferar landskap. Horisonten i sig är en, liksom alla åslinjer, floder eller stigar. Det är därför fyren gör ett så naturligt motiv på det här fotot.

Det enda du behöver vara försiktig med med ledande repliker är att de inte leder bort betraktaren från motivet. Det här fotot har några otroligt kraftfulla linjer, men de leder till… ingenstans.

Om det fanns en liten båt eller ett landmärke där skulle det här vara ett otroligt skott. Som det är är det bara en ögonblicksbild av en vacker molnformation och dess reflektion.

Att använda befintliga linjer för att leda tittarnas blick är en av grunderna för komposition. Lek med alla rader du kan hitta nästa gång du är ute och fotograferar.