Hur man använder ikoner och emoji för att organisera dina idésidor

Notion är ett imponerande produktivitetsverktyg för att skapa anteckningar, organisera information och lagra alla typer av skrift. Den är robust nog att hantera allt från att hantera dina skoluppgifter till att organisera hela ditt liv.

Men när du arbetar i Notion och skapar en hög med sidor, anteckningar och till och med tabeller och databaser, kan du ha svårt att urskilja olika delar av din arbetsyta med ett ögonkast. Lyckligtvis erbjuder Notion ett smart sätt att hjälpa till med detta: du kan enkelt lägga till ikoner eller till och med emoji för att hjälpa dina sidor att sticka ut från varandra.

Hur man lägger till ikoner på dina idésidor

Vi antar att du redan har en sida eller en uppsättning sidor som du vill anpassa för syftet med den här artikeln. Om du inte gör det kan du enkelt skapa en ny sida genom att klicka på knappen Ny sida eller Lägg till en sida i Notions sidofält. Om du redan har en sida som du vill ändra, klicka på dess titel för att öppna den.

Väl inne, flytta muspekaren över titeln på din sida inuti Notion. Du bör se tre alternativ visas ovanför titeln.

Från dessa alternativ klickar du på ikonen Lägg till. En emoji kommer först att väljas slumpmässigt för att visas ovanför rubriken på din sida, men du kommer också att se en valmeny som popup upp.

Överst i valpopupen hittar du alternativ för emojis, ikoner och anpassade bilder. Valmenyn kommer som standard till avsnittet ”Emojis”, som erbjuder en mängd olika emoji att välja mellan.

Det är dock inte vad vi vill lägga till på vår sida just nu; vi vill lägga till en ikon. Så, från de tre alternativen som visas, välj Ikoner. Du bör se en mängd olika gråskaleikoner visas där emojierna var tidigare.

Det finns massor av ikoner att välja mellan, och du kan ta lite tid att bläddra igenom dem om du vill. Om du redan har något mer specifikt i åtanke kan du använda sökrutan Filter… och börja skriva ett visst ord.

När du har hittat en ikon du gillar klickar du på den för att lägga till den på din sida. Jag har valt ”dator”-ikonen som ser ut som en skrivbordsskärm.

Innan det gäller kommer en sista popup att visas för att välja färg på ikonen från ett av tio alternativ. Välj en färg du gillar – jag valde standarden mörkgrå – och ikonen kommer att visas överst på sidan, ovanför sidrubriken.

Du kanske har märkt två andra knappar bredvid sökfältet ”Filter…”. Den första bredvid sökfältet är ”Random”, som lägger till en slumpmässig ikon, liknande vad vi såg när vi först öppnade urvalsmenyn. Du kan också klicka på Slumpmässigt flera gånger för att bläddra igenom ett antal tillgängliga ikoner.

Den andra knappen, till höger, är Icon color, som låter dig ställa in färgen på din ikon innan du väljer den. Den knappens urvalsfönster innehåller också en växling för att stänga av popup-fönstret för färgval när du klickar på en ikon.

Hur man lägger till emoji till dina idésidor

För att lägga till emoji på din sida måste vi gå in i samma meny, men den här gången kommer vi att gå in i den på ett annat sätt. I sidofältet Begrepp bör du se titeln på din sida. Till vänster om den ser du en ikon av ett pappersark med ett hörn övervikt, som representerar din sida.

Sidan kan visas som tom eller med extra rader, beroende på om du har skrivit något på sidan. (Det är en användbar indikator, även om det inte spelar någon roll för den här artikeln.)

När du för muspekaren över den här sidikonen ser du att det faktiskt är en knapp som läser Ändra ikon.

Om du klickar på den kommer du till valmenyn för att lägga till ikoner eller emoji. Det bör som standard vara avsnittet ”Emojis”, som tidigare, men du kan alltid klicka på namnet på emojisektionen om det inte gör det.

Precis som med menyn Ikoner kan du bläddra igenom alternativen eller använda sökfältet Filter… för att hitta något specifikt. När du hittar en emoji du gillar klickar du på den för att lägga till den på din sida. Jag valde en datorskärm igen.

Du kanske har sett att det fortfarande finns två knappar bredvid sökfältet Filter… när du väljer en emoji, men en av dem är annorlunda. Random lägger till en slumpmässig emoji, som med ikoner tidigare, men den andra knappen är nu Välj hudton.

Med den här knappen kan du ändra hudtonen för mänskliga emojier, som ansikten, händer och människor, mellan standardgul och en av fem olika hudtoner. Den här funktionen liknar hur du kan ändra hudtonen på din emoji i Slack eller på dina Zoom-reaktioner.

Hur man ändrar och tar bort ikoner eller emoji från dina sidor i Notion

Om du vill ändra ikonen eller emojin på din sida i Notion, börja med att klicka på sidans aktuella emoji eller ikon, antingen i sidofältet bredvid sidtiteln, eller på själva sidan ovanför titeln. Detta öppnar valmenyn igen och du kan sedan välja en annan ikon eller emoji enligt beskrivningen ovan.

Om du inte längre vill att någon emoji eller ikon ska representera din sida klickar du på knappen Ta bort i valmenyn, ovanför knapparna ”Slumpmässig” och ”Välj hudton” eller ”Ikonfärg”. Detta tar bort emojin från toppen av din sida och ändrar ikonen bredvid sidrubriken i sidofältet tillbaka till sidan med det vikta hörnet.

Organisera med stil i idé

Emojis och ikoner i Notion erbjuder ett mångsidigt och mycket visuellt sätt att lägga till ett extra lager av organisation och tydlighet till din arbetsyta. Du kan använda dem för att dela upp dina sidor i avsnitt eller typer för enklare visning. Du kan skapa ett ikonbaserat eller färgkodat system för att prioritera visst arbete eller snabbt spåra framsteg.

Eller så kan du använda ikoner och emoji för att bara ha lite kul och piffa upp Notions användargränssnitt, som ibland kan kännas lite glest. Oavsett vad du gör med dem kommer de garanterat att bli ett användbart och värdefullt tillägg till ditt sätt att använda Notion.