Hur man använder Gnome Disks för att skapa nya partitioner

Behöver du snabbt skapa en ny hårddiskpartition på din Linux-dator och vill inte krångla med avancerade appar som Gparted eller KDE Partition editor? Kolla in Gnome Disks! Det är ett imponerande, enkelt och mångsidigt verktyg som du kan använda för att skapa nya partitioner. Så här gör du.

Innan vi börjar

Gnome Disks är ett utmärkt, lättanvänt verktyg som Linux-användare kan använda för att snabbt skapa hårddiskpartitioner. Det är mycket enklare att förstå jämfört med komplexa verktyg som Gparted. Du bör dock komma ihåg att du bara kommer att kunna skapa nya partitioner på icke-systemdiskar.

Vad betyder det här? Det betyder att om du planerar att skapa nya partitioner på en hårddisk som Linux använder för din hemmapp, rotmapp, etc., kommer du inte att kunna göra det. Emellertid kan icke-systempartitioner modifieras med Gnome Disks.

Installera Gnome Disks på Linux

Applikationen Gnome Disks är ett av de bästa verktygen för nybörjare som vill skapa nya partitioner. Men tyvärr kommer det inte förinstallerat på alla Linux-distributioner. Av denna anledning måste vi gå igenom hur man installerar appen innan vi fortsätter.

För att starta installationsprocessen, öppna ett terminalfönster genom att trycka på Ctrl + Alt + T på tangentbordet. Om den här tangentbordskombinationen inte startar ett terminalfönster för dig, öppna din appmeny, sök efter ”Terminal” och starta den på det sättet.

När terminalfönstret är öppet och redo att användas följer du installationsinstruktionerna nedan som motsvarar det Linux-operativsystem du använder för närvarande.

Ubuntu

På Ubuntu är applikationen Gnome Disks enkelt att installera med följande Apt-kommando nedan.

sudo apt-get installera gnome-disk-verktyget

Debian

Om du använder Debian Linux kommer du att kunna få igång applikationen Gnome Disks med kommandot Apt-get.

sudo apt-get install gnome-disk-utility

Arch Linux

Är du en Arch Linux-användare? Om så är fallet kommer du att kunna installera Gnome Disks-applikationen genom att ange följande Pacman-kommando.

sudo pacman -s gnome-disk-utility

Fedora

I Fedora Linux kan Gnome Disks-applikationen redan vara installerad på din Linux-dator, så det finns inget behov av att installera det. Som sagt, om du av någon anledning inte har det installerat kan du få det att fungera med Dnf-kommandot nedan.

sudo dnf install gnome-disk-utility

OpenSUSE

På OpenSUSE Linux kommer du att kunna installera Gnome Disks med följande Zypper-kommando nedan.

sudo zypper install gnome-disk-utility

Ta bort befintliga partitioner

Innan en ny partition kan skapas i Gnome Disks måste den gamla tas bort. För att ta bort en partition så att du kan skapa en ny gör du följande.

Steg 1: Öppna Gnome Disks. Du kan öppna appen genom att söka efter den i appmenyn. När appen är öppen, titta till sidofältet till vänster.

Steg 2: I sidofältet till vänster väljer du hårddisken som har partitioner som du vill ändra. När du har valt enheten visar den en uppdelning av de befintliga partitionerna i ett grafiskt användargränssnitt.

Steg 3: Välj den partition du vill ta bort med musen. När du har valt den, leta reda på knappen ”Ta bort vald partition” (den ser ut som ett minustecken) och klicka på den.

Steg 4: När du har valt knappen ”Ta bort vald partition” visas ett popup-fönster. I det här popup-fönstret kommer du att se ett meddelande som säger ”Är du säker på att du vill ta bort partitionen?”.

Klicka på knappen ”Radera” för att bekräfta att du verkligen vill ta bort den.

Steg 5: Efter att ha klickat på ”Ta bort”-knappen kommer Gnome Disks att ta bort hårddiskens valda partition. När processen är klar ser du ”Fritt utrymme”, där partitionen en gång var.

Med partitionen raderad, gå vidare till nästa avsnitt i guiden.

Skapa nya partitioner

Nu när du har tagit bort den gamla partitionen kan du skapa en ny. För att göra det, följ steg-för-steg-instruktionerna nedan.

Steg 1: Leta upp +-knappen i Gnome-diskar på din enhet och håll muspekaren över den. När du håller muspekaren över den ser du ett meddelande. Det här meddelandet säger ”Skapa ny partition i oallokerat utrymme.”

Klicka på +-knappen för att starta skapandeprocessen.

Steg 2: Efter att ha klickat på +-knappen kommer ett ”Skapa partition”-fönster att visas. Använd användargränssnittet, ange hur stor (eller liten) du vill att din nya hårddiskpartition ska vara och klicka på ”Nästa”.

Steg 3: Välj din partitionstyp under ”typ”. Osäker på vad du ska välja? Gnome Disks förklarar vad varje partitionstyp gör. Välj den som passar ditt användningsfall bäst.

När du har valt en typ klickar du på ”Nästa” igen. Ange sedan ditt lösenord. När du har angett ditt lösenord kommer Disks att formatera och skapa den nya hårddiskpartitionen.