Hur man använder GNOME 45:s nya aktivitetsindikator

Aktivitetsknappen har varit en del av GNOMEs skrivbordsgränssnitt i en generation sedan GNOME 3 kom. För många Linuxanvändare är det en välbekant del av upplevelsen.

Med lanseringen av GNOME 45 är den gamla knappen borta, och en ny aktivitetsindikator tar sitt gamla utrymme. Här är vad det betyder och hur du får ut det mesta av det.

Varför ”aktiviteter” inte finns längre

”Aktiviteter” var en statisk etikett som inte förmedlade mycket information. Vad är en aktivitet? GNOME genomförde användarundersökningar och användbarhetstester för att se vad folk tyckte om upplevelsen, och många tyckte helt enkelt att etiketten var tvetydig.

Genom att klicka på knappen visas ”Aktivitetsöversikt”. När du väl vet det behöver du aldrig läsa den igen. Många människor klickar aldrig ens på det, utan väljer istället att slänga sina markörer till det övre högra hörnet eller använda kortkommandot.

Eftersom aktivitetsöversikten är där du går för att starta appar, och att öppna appar är det första steget för att utföra de flesta uppgifter, kände GNOME-utvecklare att detta område av upplevelsen behövde förfinas. Efter olika experiment föddes den nya aktivitetsindikatorn.

Hur aktivitetsindikatorn fungerar

Aktivitetsindikatorn kommer inte med en etikett utan förlitar sig istället helt på ikonografi för att förmedla information. Indikatorn är en serie punkter, med en prick bredare än de andra. Den nya indikatorn lanserar inte bara översikten, utan den vidarebefordrar information på ett ögonblick samtidigt som den lägger till funktionalitet.

1. Varje punkt representerar en öppen arbetsyta

GNOME saknar dockan eller aktivitetsfältet som du vanligtvis hittar i de flesta andra skrivbordsgränssnitt. Som ett resultat finns det ingen minimeringsknapp på något av dina fönster. Istället uppmuntras du att organisera dina fönster över valfritt antal arbetsytor, som du också kan tänka dig som virtuella skrivbord som du skulle göra i Windows.

Före GNOME 45 kunde du inte se hur många arbetsytor som var tillgängliga utan att först öppna aktivitetsöversikten. Den nya indikatorn löser detta genom att sätta en prick längst upp till vänster på skärmen för varje arbetsyta som du har öppen. Om du jonglerar med fyra arbetsytor kommer du att se fyra prickar.

Återigen, en prick i line-upen är bredare än de andra. Det här är din för närvarande öppna arbetsyta. Att sträcka ut den här punkten hjälper dig att se hur många arbetsytor du har öppna till vänster eller höger om din nuvarande. Det betyder att den nya aktivitetsindikatorn nu visar hur många arbetsytor du har öppna och var i listan du arbetar för närvarande.

2. Byt arbetsytor genom att rulla över indikatorn

Du kan växla mellan dina öppna arbetsytor genom att hålla musen över indikatorn och använda musens rullningshjul (eller motsvarande gest på din pekplatta). Detta är särskilt användbart för personer som använder GNOME på sina stationära datorer.

Laptopanvändare kan snabbt växla mellan arbetsytor genom att svepa åt vänster eller höger med tre fingrar var som helst på skärmen. Arbetsytans indikator är inte lika omedelbart tillgänglig, men den är nära. Du har dock alltid möjlighet att falla tillbaka till ett kortkommando istället. Som standard är det Ctrl + Alt + Vänster eller Högerpil.

Med lanseringen av arbetsytans indikator har GNOME även tagit bort en annan del av sitt gränssnitt som har funnits sedan version 3.0 lanserades 2011. Appmenyn som dök upp bredvid knappen Aktiviteter är ingenstans i sikte.

Denna meny hade en dubbel funktion: att visa vilket fönster som hade fokus och att fungera som en ersättning för den traditionella menyraden, där man kunde komma åt vissa alternativ. Det senare tog aldrig riktigt fart, och de flesta appar använde det antingen för att ge snabb åtkomst till en appinformationssida eller en Avsluta-knapp.

Med GNOME 45 har arbetsytans indikator det övre vänstra hörnet av skärmen helt för sig själv. Du behöver inte längre installera ett tillägg för att ta bort appmenyn. Men det återstår andra tillägg som utan tvekan kompletterar GNOME-upplevelsen.

Är arbetsområdesindikatorn verkligen ny?

Visuellt är detta en av de första ändringarna en vanlig GNOME-användare kommer att märka när han först observerar GNOME 45. Men den här knappen är inte så revolutionerande. Aktivitetsindikatorn liknar den virtuella skrivbordswidgeten som finns på äldre versioner av GNOME, MATE, Xfce, KDE Plasma och andra Linux-datorer.

Det finns också en virtuell skrivbordsindikator i det nedre hörnet av GNOME Classic-skrivbordet, även om det har ett fast antal skrivbord som standard.

Det som är gammalt är nytt igen, och för långvariga Linux-användare kan detta markera återkomsten av en älskad aspekt av deras tidigare GNOME-datorer.