Hur man använder flera externa skärmar i Ubuntu

Som på alla operativsystem kan användning av en andra bildskärm på Linux hjälpa dig att bli mer produktiv när du arbetar eller djupare nedsänkt i virtuella världar medan du spelar.

Att lägga till en andra bildskärm kan låta komplicerat, men att installera flera externa skärmar på Ubuntu är enklare än du kanske tror.

Förutsättning: Välja en monitor

Först måste du ha minst en extern bildskärm redo att användas. Om du har en äldre bildskärm som bara kan använda VGA och ditt system bara har HDMI-portar behöver du en adapter för att ansluta den.

Om du redan använder en extern bildskärm och vill ha en bättre upplevelse, försök att skaffa en andra extern bildskärm som har samma storlek som den andra. Överväg helst att skaffa samma modell. På så sätt, när du placerar dem bredvid varandra, kommer inte musen att ”hoppa” när du flyttar markören från en bildskärm till en annan och bildkvaliteten och skärpan blir mycket mer konsekvent.

Konfigurera din externa bildskärm på Ubuntu

När du har hårdvaran redo slår du på ditt system. Efter att skrivbordet har startats, anslut dina ytterligare bildskärmar. Ubuntu kommer att försöka konfigurera de nya bildskärmarna automatiskt.

Även om Ubuntu borde kunna upptäcka den bästa upplösningen, kommer den förmodligen inte att upptäcka vilken skärm som är till vänster och vilken som är till höger. För att ändra detta kan du gå till Inställningar och klicka på Bildskärmar. Eller så kan du högerklicka var som helst på skrivbordet och klicka på Bildskärmsinställningar.

Här kan du ändra inställningarna för dina monitorer. Regionen i den övre halvan av detta fönster låter dig ordna om bildskärmarna så att Ubuntu vet vilken som är var. Om du klickar på var och en visas en liten ruta med information i hörnet eller längst ned på den valda skärmen.

Om du klickar på bildskärmen som Ubuntu tror är till höger, men den lilla rutan med information visas på din vänstra bildskärm, måste du dra runt den bildskärmen till vänster om den icke-valda bildskärmen.

Tryck på Apply och Ubuntu bör nu veta vilken bildskärm som är placerad var. För att välja en av dem som din primära bildskärm, klicka på Primär bildskärm och från rullgardinsmenyn, välj den bildskärm du vill ställa in som din primära bildskärm och klicka på Använd.

Om du har en sådan inställning kan du även få bildskärmarna att använda en stående orientering istället för den vanliga liggande orienteringen, och du kan även ha bildskärmar ovanför och under varandra istället för bara vänster och höger.

Om du använder en bärbar dator och hellre använder en extern bildskärm än den som finns på din bärbara dator, kan du enkelt välja din interna skärm och stänga av den så att grafikkretsen inte behöver slösa resurser på att trycka pixlar till din interna skärm.

Klicka på Single Display och från listan över monitorer välj den monitor du vill köra som din enda display och tryck på Apply.

Steg att följa om du har proprietära drivrutiner

Om du inte använder Intel-grafik eller öppen källkodsversioner av NVIDIA- eller AMD-grafikdrivrutinerna kan du (eller inte om du har tur!) ha problem med att använda Ubuntus verktyg för att hantera bildskärmar. Om så är fallet måste du gå in i din proprietära grafikdrivrutins konfigurationsverktyg och göra de nödvändiga ändringarna där.

Konceptet är i huvudsak detsamma, men att göra ändringarna beror på hur verktyget ger dig alternativen. De Ubuntu-specifika alternativen, som var startfältet ska placeras, måste dock fortfarande göras i Ubuntus konfigurationsverktyg. Du måste bara undvika att mixtra med andra bildskärmsinställningar när du använder den.

Möjliga problem och hur man löser dem

I de flesta fall bör du inte behöva ta itu med några problem med att konfigurera ytterligare skärmar. Det enda problemet som du någonsin kan stöta på är att HiDPI-stödet inte är helt komplett. Det betyder att om du använder ett system med HiDPI-inställningar aktiverade (som på en MacBook Pro Retina), kommer alla ytterligare skärmar att ha samma inställningar tillämpade. Detta betyder att allt på dessa skärmar kommer att se massivt ut.

Andra värsta scenarier du kan behöva möta är suddig text eller tomma skärmar. En enkel lösning på det suddiga textproblemet på Linux skulle vara att mixtra med HiDPI-skalningsinställningarna och ta reda på vad som fungerar för dig.

För att hantera tomma skärmar eller uppdateringsfrekvensrelaterade problem bör rensning och ominstallation av grafikkortsdrivrutinerna vara lösningen. Om du skulle stöta på problem med skärmrivning kan du också fixa det på flera sätt.

Det är enkelt att ställa in flera bildskärmar på Ubuntu

Att använda flera bildskärmar på Ubuntu är helt enkelt. Mycket har redan upptäckts automatiskt, och konfigurationsverktyget som följer med Ubuntu är enkelt så att alla nödvändiga ändringar kan tillämpas snabbt.

Så om du vill göra det, fortsätt! Det är hur enkelt som helst. Men om du ofta stöter på skärmrelaterade problem kan det vara klokt att byta till en annan skrivbordsmiljö.