Hur man använder en handkontroll när man emulerar Switch-spel med Ryujinx

Nintendo Switch-emulering är en oerhört lovande och fräsch spelform som kan förbättra några av de svagaste delarna av Nintendo Switch-plattformen, som kraft. Men på grund av Switch-emuleringens petiga natur kan några av de förväntade funktionerna hos andra emulatorer vara ganska besvärliga.

Om du använder Ryujinx stöds många förväntade emuleringsfunktioner men kräver ofta mycket trial and error. Lyckligtvis, om du vill kartlägga och använda en kontroller för Switch-emulering via Ryujinx, är processen ganska enkel. Låt oss ta en titt.

Vad du behöver veta om Ryujinx innan du använder en styrenhet

Istället för att dyka rakt fram för att ansluta och kartlägga din handkontroll, måste du känna till några viktiga funktioner i Ryujinx och dess kontrollkartläggning i förväg. Dessa funktioner kan definieras av följande:

 • På grund av emuleringens natur, när du använder en emulator som Ryujinx, måste du se till att du bara emulerar ROM-skivor av spel du äger för att garantera laglighet.
 • Vissa versioner av Ryujinx kan uppmana dig att använda en hackad Nintendo Switch eller uppmuntra dig att hacka din Switch. Undvik att göra det, eftersom Nintendo kan utfärda permanenta förbud till ägare av hackade Switch-konsoler. Istället kan du ladda ner Ryujinx för PC via den officiella Ryujinx-webbplatsen.
 • När det gäller stöd för kontroller, låter Ryujinx dig använda nästan alla populära kontroller. Detta inkluderar trådlösa Xbox-kontroller, PlayStation DualShock 4 eller DualShock 5-kontroller, Nintendo Switch Pro-kontroller eller Nintendo Switch Joy-Con.

Om du ännu inte har installerat Ryujinx som en Nintendo Switch-emulator för din PC, kan processen vara knepig och kan kräva individuella filändringar. Men även med basversionen av Ryujinx installerad kan du börja kartlägga din valda styrenhet direkt.

Hur man kartlägger en PlayStation-, Xbox- eller tredjepartskontroller i Ryujinx

Med några av de specifika funktionerna i Ryujinx definierade bör du vara redo att börja kartlägga en kontroller för Nintendo Switch-emulering. Så, så länge du har Ryujinx installerat på din valda enhet, kan du kartlägga en Nintendo-, PlayStation-, Xbox- eller tredjepartskontroll genom att följa dessa steg:

 • Se till att din valda styrenhet är ansluten till din PC. Att ansluta vilken modern kontroll som helst till din PC är lätt och kan vanligtvis göras via Bluetooth eller en USB-C-kabelanslutning.
 • Med din handkontroll ansluten till din PC, ladda Ryujinx.
 • Från huvudmenyn i Ryujinx, välj Alternativ följt av Inställningar.

 • Välj Inmatning och se till att Aktivera dockat läge är valt.
 • Under Spelare 1, välj Konfigurera, och Ryujinx ska automatiskt hitta din anslutna kontroller.

Härifrån kan du individuellt gå igenom varje knappkommando och mappa det till en kontrollingång som du väljer. Till exempel, om du vill mappa om B-knappen, välj B på skärmen i Ryujinx, följt av knappen på din handkontroll som du vill att B ska ersättas med.

När du är klar väljer du Lägg till längst upp till höger på konfigureringsskärmen. Du kommer då att uppmanas att namnge din styrenhetskonfiguration. Bekräfta dina ändringar genom att välja Ok följt av Spara.

Och det är allt. Med din handkontrollkonfiguration sparad kan du fortsätta att emulera vilket Nintendo Switch-spel som helst genom Ryujinx medan du använder din valda handkontroll, konfigurerad exakt efter dina preferenser.

Hur du anpassar dina Ryujinx-kontrollinställningar

Ungefär som andra Nintendo Switch-emulatorer tillgängliga för Windows, nu har du en ansluten och mappad kontroller för Ryujinx, det finns några extra tips för att effektivisera och anpassa din emuleringsupplevelse.

Konfigurera skärmen för att kartlägga en styrenhet, till exempel, kommer med några extra funktioner utöver klassisk kartläggning av en styrenhets indata. De flesta av dessa extrafunktioner beror på användbara livskvalitetsförändringar du kan göra, men vissa ändrar till och med sättet du spelar på dina emulerade Switch-spel. Dessa funktioner inkluderar:

 • Aktivera och ändra rörelsekontroller. Detta låter dig justera och ställa in Gyro Sensitivity och Gyro Deadzone för att hjälpa till i emuleringen av spel som stöder rörelsekontroller.
 • Aktivera eller inaktivera Rumble, samt ändra hur starkt ditt controllerrumble kommer att vara om det slås på.
 • Ändra den angivna Controller Type, så att du kan mappa en hel controller som en Joy-Con-kontroller eller vice versa.

Även om dessa ändringar kan verka små i vissa fall, är det alltid positivt att ha fler alternativ, och med Ryujinx som erbjuder ett enkelt och effektivt sätt att kartlägga och anpassa en kontroller för Switch-emulering, är mer enkla funktioner verkligen inte en dålig sak.

Effektivisera Nintendo Switch-emulering med Ryujinx

Med Ryujinx inställt och en kartlagd handkontroll redo att gå, bör din upplevelse av Nintendo Switch-emulering vara mycket mindre stressande. Och med en personlig handkontrollkonfiguration borde spelen du spelar kännas desto mer intuitiva.

Men även med ett förenklat sätt att kartlägga en kontroller genom Ryujinx, kan emulering ibland vara lite av en huvudvärk. Ändå, med alla varianter av emulatorer och tillgängliga plattformar, kan du alltid hitta aspekter av emulatorer som passar dig bättre. Med Ryujinx är enkelt kontrollerstöd en bonus.