Hur man använder ChatGPT för 3D-utskrift

Om du hänger med i tekniska nyheter är det troligt att du har sett några av rubrikerna ChatGPT har skapat under de senaste åren. Efter att ha kommit till platsen i november 2022 har OpenAIs chatbot tagit världen med storm. Detta innovativa AI-verktyg verkar ständigt tänja på gränser, med användare som hittar nya sätt att utnyttja kraften i ChatGPT varje dag.

För tillverkare och 3D-utskriftsentusiaster erbjuder ChatGPT en mängd verktyg som gör det mycket lättare att få dina projekt att mötas. Men hur kan du använda ChatGPT för 3D-utskrift?

Kan ChatGPT hjälpa till med 3D-utskrift?

Det här är suddigt eftersom det skrivs ut så snabbt! (James Bruce / MakeUseOf)

Innan du börjar använda ChatGPT för 3D-utskrift är det viktigt att veta att det har många begränsningar. Även om det kan generera grundläggande 3D-modeller, är det här verktyget inte gjort för att ta rollen som en 3D-designer, och det betyder att du kanske måste göra en del av arbetet själv.

ChatGPT kan göra det mycket enklare att skapa och hantera filer för 3D-utskrift och spara mycket tid och ansträngning. 3D-modellering är en tidskrävande process som ofta involverar många repetitiva uppgifter, och detta gör det väl värt att använda AI-verktyg för att göra det snabbare.

Generera en STL-fil med ChatGPT

STL är det vanligaste filformatet för 3D-utskrift. En STL-fil lagrar uppsättningar instruktioner som gör det möjligt för CAD- och slicerprogramvara att bygga en 3D-modell som sparats någon annanstans eller gjorts vid en annan tidpunkt. Tack vare deras enkelhet kan ChatGPT generera enkla STL-filer åt dig.

Låt oss börja med en enkel 3D-modell och be ChatGPT att generera en kub i STL-formatet. Det är viktigt att vara specifik med din förfrågan för att säkerställa att ChatGPT förstår vad du efterfrågar. I det här fallet är det värt att ange att du vill ha din STL-fil i ASCII-format för att göra den lättare att läsa.

Du måste bege dig till OpenAI ChatGPT webbplats, skapa ett konto och öppna chatboten för att komma igång.

Förse ChatGPT med begäran ”Generera en 3D-modell av en kub med ASCII STL-format” och vänta på att den ska ge ett svar. Du bör se en liten bit kod och en kort förklaring av hur det fungerar nedan.

Kopiera texten från fönstret och klistra in den i en tom anteckningsblocksfil. När du sparar filen, se till att du ändrar filtillägget till ”.stl”. Nu kan du ladda filen till ditt val av skivprogramvara och förbereda den för 3D-utskrift.

Observera att vid första försöket kanske du inte alltid får den 3D-modell du bad om, i så fall måste du be ChatGPT att korrigera den.

Även om ChatGPT verkligen har förmågan att skapa STL-filer med större komplexitet, kan OpenAI inte dedikera de resurser som krävs för den här typen av operationer till gratis användare. Detta är dock fortfarande ett utmärkt verktyg för dem som vill bygga en förståelse för hur STL-filer fungerar.

Generera 3D-modellskript för CAD-programvara med ChatGPT

Många 3D-modelleringsverktyg har förmågan att generera 3D-modeller med hjälp av skript. Det här är inte alltid det mest effektiva sättet att göra 3D-modeller när du måste skriva skriptet själv, men ChatGPT kan generera skriptet åt dig.

Beroende på vilken 3D-modelleringsprogramvara du använder, måste du göra en del efterforskningar för att fastställa vilket programmeringsspråk som används. Python-skript är tillgängligt i Blender, men ChatGPT kan fungera med en mängd olika språk.

Börja med ”Generera ett Python-skript för Blender för att skapa en kub-3D-modell” som din begäran till ChatGPT. Det kan ta lite tid för chatboten att skriva ditt skript, men det borde inte ha några problem att göra detta med enkla 3D-modeller.

När du har kopierat ditt skript kan du ladda upp Blender och gå till Scripting-arbetsytan. Som standard bör du se en skriptkonsol till vänster på skärmen. Klistra in det ChatGPT-genererade skriptet i konsolrutan och tryck på Enter för att se din 3D-modell visas i 3D-arbetsytan.

Som när man genererar en STL-fil med ChatGPT, finns det begränsningar på plats som gör att chatboten inte försöker skapa skript som är för tidskrävande. Men tack och lov kan du hitta betaltjänster runt om på webben som utökar ChatGPT:s förmåga att skriva manus. Du kan lära dig hur du får åtkomst till GPT-4 för att förbättra din 3D-utskrift ytterligare.

Hur kan ChatGPT annars hjälpa till med 3D-utskrift?

Som du kan se har ChatGPT mycket potential för 3D-utskriftsentusiaster, men det slutar inte med att generera skript och STL-filer. OpenAI:s chatbot kan erbjuda support och råd med en mängd 3D-utskriftsfrågor.

  • G-kodfilreparation: G-kodfiler används vanligtvis av 3D-skrivare för att lagra instruktioner som ska utföras under en 3D-utskrift. När en G-kodfil blir skadad eller har ett fel, kan din 3D-skrivare vägra att skriva ut den eller misslyckas med att skriva ut den ordentligt. Du kan be ChatGPT att analysera dina G-kodfiler och ge tips som hjälper dig att reparera dem.
  • 3D-modelluppmaningar: Du kan be ChatGPT att tillhandahålla 3D-modelluppmaningar. Uppmaningar som denna gör det enklare att ta itu med komplexa 3D-modelleringsuppgifter, samtidigt som de gör det möjligt för dig att involvera tredjepartsverktyg.
  • Tredjepartstillägg: De flesta 3D-modelleringsapplikationer har tillägg tillgängliga som gör att du kan använda ChatGPT för att hjälpa dig med din 3D-design. Vissa av dessa verktyg använder uppmaningarna som genereras av ChatGPT för att göra 3D-modeller, medan andra förlitar sig på automatiskt genererade skript för att fungera.
  • 3D-skrivarinställningar: Att välja rätt inställningar för materialet du 3D-skriver med är en utmaning, särskilt när du stöter på defekter och problem med dina utskrifter. Du kan använda ChatGPT för att felsöka dina 3D-skrivarinställningar och hjälpa dig att välja de bästa för dina utskrifter.

Få ut det mesta av ChatGPT för 3D-utskrift

Det är viktigt att komma ihåg att hela omfattningen av ChatGPT ännu inte har upptäckts. Under tiden kan du experimentera när du ber den här chatboten om hjälp med 3D-utskrift, om du vill generera STL-filer eller 3D-modellskript eller kontrollera och reparera G-kodfiler. Det är värt att ta sig tid att förfina frågorna du ställer för att få bästa resultat.