Hur man använder Adobe Bridge utan Photoshop eller Lightroom

Många använder Adobe Bridge med Photoshop, Camera Raw och Lightroom. Men vad händer när du inte har tillgång till någon av dessa appar och du fortfarande vill utföra grundläggande åtgärder?

Även om Adobe Bridges användningsområden är begränsade utan de stora Adobes fotoredigeringsappar, är det fortfarande möjligt att få ut mycket av tjänsten. Idag får du lära dig hur du använder Adobe Bridge utan Photoshop eller Lightroom.

Vad är Adobe Bridge?

Medan Lightroom och Photoshop främst är till för fotoredigering (du kan till och med använda Photoshop och Lightroom tillsammans), används Adobe Bridge främst för att hantera dina filer och mappar.

Med Adobe Bridge, kan du redigera data för dina bilder och förhandsgranska innehåll som du kanske vill redigera senare. Utöver det har du också möjlighet att exportera dina foton till en ny fil eller mapp – plus mer.

Även om Adobe Bridge är en del av Creative Cloud-ekosystemet behöver du ingen betalprenumeration för att använda appen. Allt du behöver är att registrera dig för ett Adobe-konto. Vi har en mer djupgående guide till vad Adobe Bridge är om du är intresserad av att lära dig mer.

Hur kan du använda Adobe Bridge utan Photoshop eller Lightroom?

Genom att använda Adobe Bridge med en fotoredigeringsapp får du ut det mesta av verktyget. Men i vissa begränsade fall kan du använda Bridge utan att behöva Photoshop eller Lightroom. I underavsnitten nedan kommer du att upptäcka några av de bästa sätten att göra det.

1. Få tillgång till foton från din dator och externa hårddiskar

Ett av de bästa sätten att använda Adobe Bridge utan Photoshop eller Lightroom är att komma åt foton från din dator eller andra filer. Du kan göra detta även om du inte redan har laddat upp dessa foton till någon av fotoredigerarna.

Så här visar du bilder med Adobe Bridge:

 • Gå till fliken Mappar till vänster på skärmen.
 • Navigera till de mappar som du vill komma åt. Du kan välja från antingen din dator eller en ansluten extern hårddisk.
 • Klicka på vänster eller höger piltangenter för att titta igenom var och en av bilderna i den mappen.
 • Om du dubbelklickar på ett foto öppnas Photoshop-appen, så du kan bara se små förhandsvisningar i Adobe Bridge. Om du går till botten kan du välja om du vill se Grid View, List View eller Thumbnail View.

  2. Visa olika filtyper

  Genom att ansluta till ovanstående kan du också se vad som finns i dina filer och mappar – baserat på olika filtyper. I exemplet vi ska visa dig kan vi välja mellan vart och ett av följande:

  • Camera Raw-bilder
  • DNG-filer
  • Mappar
  • JPEG-filer

  För att välja ett urval av dessa, gå till fliken Samlingar och välj Filter > Filtyp.

  3. Betygsätt bilder

  Det är troligt att du tar hundratals bilder på en fotograferingsutflykt. Och om du reser kan du komma tillbaka hem med tusentals bilder att sålla igenom. Om du inte är försiktig med hur du organiserar dina filer kan du slösa mycket tid på att redigera bilder som du inte vill.

  Att veta hur man implementerar ett snabbt arbetsflöde för fotoredigering kommer att göra det mycket lättare att slutföra projekt mer effektivt. Tack och lov har Adobe Bridge ett klassificeringssystem som gör att du enkelt kan välja de bilder eller design du vill redigera.

  Stjärnbetygssystemet går från 1-5. För att använda den klickar du helt enkelt på antalet stjärnor som du vill betygsätta din valda bild för. Du kan alltid ändra detta senare om du vill, så oroa dig inte för mycket om det.

  När du har betygsatt dina foton kan du enkelt sortera dina mappar baserat på betyg:

 • Klicka på filtret med en stjärnikon.
 • Välj hur du vill sortera dina foton.
 • Förutom att se vilka bilder du har stjärnmärkt kan du också välja att se avvisat innehåll.

  4. Redigera fotometadata

  Att redigera fotometadata kan spara mycket krångel i vissa situationer. Om du till exempel tar foton för en blogg kanske du märker att beskrivningen dyker upp som en oönskad bildtext. Om du råkar äger en bloggwebbplats bör du också se till att du inte gör dessa misstag när du tar bilder för din blogg.

  Förutom beskrivningar kan du justera var bilden togs med hjälp av latitud, höjd och longitud. Dessutom har du möjlighet att ändra datumet då du tog bilden.

  Så här redigerar du ett fotos metadata:

 • Välj den bild du vill justera.
 • Gå till Metadata, som du bör se i det nedre vänstra hörnet.
 • Redigera rutorna du kan ändra.
 • 5. Sök i Adobe Stock

  Adobe Stock är en användbar webbplats för royaltyfritt innehåll, inklusive foton och videor. Du kan komma åt Stock direkt från Adobe Bridge utan att behöva använda Photoshop eller Lightroom.

  För att besöka Adobe Stock, navigera till Bibliotek och välj Gå till Stock & Marketplace; det är på höger sida. Creative Cloud-appen öppnas då. Här kan du använda olika gratisbibliotek och mönster i dina projekt.

  Om du behöver mer djupgående innehåll för dina videoprojekt, överväg att kolla in den här jämförelsen mellan Adobe Stock och Storyblocks.

  6. Exportera foton

  Även om du använder Adobe Bridge utan Photoshop eller Lightroom kan du exportera bilder till olika platser. Att göra det:

 • Högerklicka på bilden du vill exportera. Om du har en Mac, använd kontroll + styrplatta istället.
 • Välj Exportera till > Anpassad export.
 • Expandera Spara till och välj Specifik mapp innan du väljer Bläddra.
 • Välj din nya fil och klicka på Starta export.
 • Tryck på Stäng när filen har exporterats.
 • 7. Ta bort foton

  Det är också möjligt att ta bort foton i Adobe Bridge:

 • Välj bilden/bilderna du vill ta bort och tryck på backstegstangenten på din dator.
 • Ett popup-fönster med titeln Avvisa eller ta bort? Kommer komma. Välj Ta bort.
 • Organisera dina foton i Adobe Bridge utan Photoshop eller Lightroom

  Adobe Bridge är bäst att använda med Photoshop eller Lightroom, men du behöver inte nödvändigtvis använda någon av dessa appar. Du kan fortfarande använda Bridge för att organisera dina filer och bli strängare för vilka du ska importera och redigera. Om du gör det säkerställer du att du inte behöver upprepa samma steg senare.