Hur man ansluter till en SFTP-server i Ubuntu

Spread the love

SFTP är en inbyggd funktion i SSH, och när SSH väl är installerat på ett system kan SFTP användas för att överföra filer fram och tillbaka med ett GUI eller terminal. SFTP är särskilt användbart med servrar.

I den här guiden visar vi dig hur du ansluter till SFTP-servrar på Ubuntu, samt hur du konfigurerar din egen server för att vara värd. För att komma igång, se till att du använder den senaste Ubuntu-skrivbordet, servern eller ett operativsystem baserat på Ubuntu.

Ställ in SFTP på Ubuntu

Om du planerar att ansluta till en SFTP-server på din Ubuntu-dator, måste du konfigurera en SSH-server på din fjärranslutna Ubuntu-server eller fjärranslutna Ubuntu-dator så att du kan komma åt den. Tack och lov är det otroligt enkelt att sätta upp en SSH-server på Ubuntu.

För att starta, öppna ett terminalfönster på Ubuntu-skrivbordet. Du kan starta ett terminalfönster genom att trycka på Ctrl + Alt + T på tangentbordet. Eller sök efter ”Terminal” i Ubuntu-appmenyn och starta den på det sättet.

  Min erfarenhet nedgradering från flaggskeppstelefoner till Nokia X

Med terminalfönstret öppet, använd kommandot apt install för att installera paketet ”openssh-server”. När det här paketet har installerats kommer det att konfigurera och konfigurera en SSH-server, såväl som SFTP, som du kan komma åt på distans.

sudo apt install openssh-server

När OpenSSH-servern är igång på fjärrdatorn kan du göra ett snabbtest för att säkerställa att du kan ansluta till den. För att göra det, kör ssh [email protected] på maskinen med SSH-servern. Du måste använda ditt användarnamn lösenord för att logga in.

Ansluter till SFTP via kommandoraden

För att ansluta till en SFTP-server med kommandoraden på Ubuntu, börja med att starta ett terminalfönster. Sedan, med terminalfönstret öppet, använd kommandot sftp för att ansluta till din SSH-server.

För att ansluta, ange användarnamnet på fjärrmaskinen, såväl som dess IP-adress. Till exempel, om den fjärranslutna Ubuntu-servern eller Ubuntu-datorn som är värd för en SSH-server har en IP-adress ”192.168.1.203”, använd den som värdnamn.

sftp [email protected]

När du är ansluten kan du köra kommandot ls för att se vad som finns på fjärrservern.

ls

För att ladda ner något från fjärrservern till din hemkatalog, ange filnamnet på den fjärranslutna SFTP-servern och använd kommandot get.

get test.txt

Behöver du ladda upp något till den fjärranslutna SFTP-servern? Använd kommandot put. Den laddar upp vilken fil som helst till den fjärranslutna SFTP-servern i din lokala hemmapp (/home/USERNAME/).

put test.txt

Ansluter till SFTP med Ubuntu-filhanteraren – Gnome Files

Gnome Files-appen är en av de mest använda filhanterarna på hela Linux, eftersom många vanliga Linux-distributioner väljer Gnome Shell som sitt skrivbord. Så här använder du den för att ansluta till en SFTP-server med den på Ubuntu.

  Google Camera v2.2-uppdatering ger timer, panoramalägen och bildförhållande

För att starta, starta Ubuntu filhanteraren på skrivbordet. När den är öppen, hitta knappen ”Andra platser” och klicka på den. När du väljer den här knappen kommer du till området ”Andra platser”.

Inuti ”Andra platser”, hitta textrutan ”Anslut till server” och klicka på den med musen. Skriv sedan in adressen till servern. Till exempel:

sftp://192.168.1.203

Efter att ha angett IP-adressen (eller värdnamnet) i rutan, tryck på knappen ”Anslut”. När du väljer den här knappen visas ett popup-fönster. Ange sedan ditt användarnamn och lösenord och klicka sedan på ”Anslut” igen.

När du ansluter kommer du att se din SFTP-server i Ubuntu-filappen. Dra filer till servern för att ladda upp dem och kopiera dem till andra mappar på din PC för att ladda ner dem.

Ansluter till SFTP med Filezilla på Ubuntu

Du måste först installera appen för att ansluta till en SFTP-server med Filezilla på Ubuntu. Öppna sedan ett terminalfönster på Ubuntu-skrivbordet och använd kommandot nedan för att installera appen.

sudo apt install filezilla

När programmet är installerat på ditt system, starta det. Hitta sedan värdrutan och skriv in koden nedan.

sftp://your-sftp-server-ip

Efter att ha skrivit i rutan ”Värd”, skriv ditt användarnamn i rutan ”Användarnamn”, ditt lösenord i rutan ”Lösenord”. Skriv sedan ”22” i ”Port”-rutan. 22 är standardporten för SFTP.

  Hur man skapar kontaktgrupper på din Mac

Välj ”Quickconnect”-knappen för att ansluta till din SFTP-server med Filezilla när all information är ifylld. Du kommer snart att vara ansluten till din server med Filezilla.

Härifrån kan du ladda upp och ladda ner filer till din SFTP-server från Ubuntu. Om du vill ladda ner en fil, så här gör du. Först högerklickar du på den högra kolumnen med musen på en fil du vill ha. Välj sedan alternativet ”Ladda ner” för att ladda ner.

Du kan också ladda upp från Ubuntu med Filezilla. För att göra det, högerklicka på en fil i den vänstra kolumnen med musen. Välj sedan knappen ”Ladda upp”. Om du gör detta skickas filen till SFTP-servern.