Hur man ångrar och gör om på en Mac

Viktiga takeaways

  • Kortkommandon är det snabbaste sättet att ångra och göra om åtgärder på din Mac. Genvägarna är Cmd + Z för ångra och Shift + Cmd + Z för att göra om.
  • Du kan också komma åt åtgärderna för att ångra och göra om genom menyn Redigera i de flesta Mac-appar. Klicka bara på Redigera och välj Ångra eller Gör om.
  • Om du av misstag raderar en fil kan du använda Time Machine eller iCloud för att återställa den. Om du inte har säkerhetskopierat din Mac finns det fortfarande sätt att återställa förlorade filer med programvara för dataåterställning.

Ångra och gör om åtgärderna i macOS låter dig snabbt korrigera eventuella misstag du gör när du använder din Mac – men det finns faktiskt ett antal sätt att komma åt dem.

Lär dig alla kortkommandon och menyalternativ till ditt förfogande så att du snabbt kan ångra dina fel, inklusive alla ångra åtgärder du gör av misstag – det är där redo-knappen kan spara dig lika mycket tid och ansträngning som ångra-knappen!

Mac-tangentbordsgenvägar för kommandon Ångra och Gör om

Ofta är det snabbaste sättet att utföra en åtgärd på din Mac att använda ett kortkommando. Genvägarna ångra och gör om är bland de viktigaste Mac-tangentbordsgenvägarna. Dessa genvägar fungerar i i princip alla Mac-appar.

För att ångra är kortkommandot Cmd + Z. För att göra om är kortkommandot Skift + Cmd + Z.

Det kan vara användbart att ha sådana liknande genvägar, eftersom det är mer troligt att du kommer ihåg dem. Men om du hittar dem för nära eller föredrar att använda redo utan en extra nyckel, kan du alltid mappa om dina Mac-nycklar för att ändra dem.

Ångra och gör om är inte bara tillgängliga från kortkommandon på en Mac. Du kan också komma åt och aktivera dem i appmenyer.

Ungefär 99 % av gångerna hittar du ångra och gör om åtgärderna under Redigera-menyn i en Mac-app. Klicka helt enkelt på Redigera och välj sedan Ångra eller Gör om därifrån för att utföra åtgärden.

Ångra listas ofta precis ovanför redo, så du behöver inte gå långt för att hitta det ena eller det andra.

I vissa appar kan menylistorna ångra och göra om berätta vilken åtgärd du kommer att ångra eller göra om om du väljer dem. Detta kan vara att ångra inmatning eller göra om förflyttningen av en fil eller ett objekt.

Appar som Microsoft Word har också knappar för att ångra och göra om i sina huvudappfönster. Dessa knappar ser ofta ut som välvda pilar, den ångra en vänd åt vänster medan den gör om en vänd åt höger.

Du kan använda dessa knappar för att ångra och göra om alla åtgärder du har vidtagit på din Mac också, som att flytta en fil till en annan mapp eller papperskorgen.

Inte alla appar kommer att ha dessa exakta layouter och knappar, men du kan åtminstone alltid kontrollera menyn Redigera och använda kortkommandon för att utföra åtgärderna också!

Hur man ångrar filborttagningar på en Mac

Ibland kan du utföra en åtgärd som är oåterkallelig även om du trycker på ångra-knappen. Detta kan innefatta att tömma papperskorgen, vilket tar bort filer permanent.

Det finns dock en lösning för att ångra ändringarna du gjorde, som att ta bort en fil som du inte menade att ta bort.

Om du säkerhetskopierar din Mac med Time Machine kan du gå in på din Time Machine backup-skiva för att hitta tidigare versioner av dokumentet du tog bort och klicka på knappen Återställ för att sätta tillbaka dokumentet på din Mac.

Även om du inte har kopplat in din backup-skiva på ett tag, sparar din Mac lokala ögonblicksbilder varje timme när du börjar använda Time Machine. Du kan gå igenom dessa ögonblicksbilder och trycka på Återställ-knappen där för att spara filer också.

Om du sparar filer till iCloud kan du också återställa raderade filer därifrån. Logga in iCloud.comklicka på rutnätsikonen i det övre högra hörnet och välj Dataåterställning.

Klicka på Återställ filer och hitta och välj filen du vill ta tillbaka från listan som visas. Klicka sedan på Återställ för att sätta tillbaka den på din dator.

Andra säkerhetskopieringsprogram och molnlagringstjänster kommer att erbjuda liknande alternativ som Time Machine och iCloud för filåterställning. Om du inte säkerhetskopierar din Mac rekommenderar vi starkt att du börjar göra det direkt så att du har dessa alternativ i framtiden.

Men för filer du har förlorat innan du börjar säkerhetskopiera saker finns det fortfarande en chans att återställas. När papperskorgen är tömd tar de raderade filerna fortfarande upp lite lagringsutrymme tills din Mac börjar skriva över det utrymmet när du skapar och sparar andra dokument och data.

Så först, använd inte din Mac till mycket för att undvika den överskrivningen. Lägg sedan tag på programvara för dataåterställning för att gräva ner i din Mac och hitta filen du vill få tillbaka.

När den har hittats bör du kunna lägga till den saknade filen tillbaka till din dator via programvaran för dataåterställning och använda den igen så mycket du vill!

Ångra och gör om: Enkla men viktiga åtgärder

Att kunna ångra och göra om åtgärder du har gjort på din Mac är en stor välsignelse och något som din Mac är designad för att tillåta i princip alla situationer.

Misstag, även allvarliga sådana, behöver inte vara permanenta. Så länge du vet hur du ångrar och gör om och lite om hur din dator lagrar data kan du korrigera i princip alla fel.