Hur man ändrar färgen på ett element i Canva

Viktiga takeaways

  • Canva erbjuder en mängd olika element, inklusive redigerbara och icke-redigerbara alternativ som former, grafik, klistermärken, bilder och videor.
  • Redigerbara element, som SVG-filgrafik, kan enkelt färgas om med hjälp av färgpalettalternativen i Canva.
  • Ej redigerbara element, som PNG-filgrafik, kan färgas om med Canvas Duotone-app, som applicerar en färgton på elementet.

Du kan enkelt ändra färgerna på dina grafiska element i Canva med hjälp av färgprovspaletten. Och att använda icke-redigerbara element betyder inte att du inte har några färgredigeringsalternativ – du kan använda Canvas Duotone-app för att färga om dina element när paletten inte är tillgänglig.

Vilka är skillnaderna mellan redigerbara och icke-redigerbara Canva-element?

Canva erbjuder många typer av element. Från fliken Element kan du komma åt former, grafik, klistermärken, bilder och videor. Klistermärken – animerade illustrationer – kan inte redigeras alls. Bilder och videor kan redigeras med alternativen Redigera foto eller Redigera video, ofta relaterade till färger och effekter.

Grafiska element som former kan enkelt redigeras, men inte all Canvas grafik skapas lika. SVG-filgrafik kan redigeras när den väljs på Canva-ritytan – en fyrkantig färgpalett med färgprover visas, så att du kan ändra grafikens färger.

Andra element i Canva kan vara i olika format, till exempel PNG-filtyper, vilket betyder att de inte är redigerbara som Canva SVG. Du kommer att veta om ett element är en icke-redigerbar filtyp eftersom det, när det är valt, inte visar en färgpalett ovanför ritytan. Det finns fortfarande sätt att ändra färgerna på dessa icke-redigerbara element.

Hur man ändrar färgerna på ett redigerbart Canva-element

Att ändra färgerna på ett redigerbart SVG Canva-element är väldigt enkelt. Du kan till och med skapa dessa element i extern programvara för att ladda upp till Canva för framtida färgändringar. Om du inte skapar SVG i Illustrator för att redigera i Canva kan du använda de stora alternativen som finns på fliken Canva Elements.

Om din valda grafik är redigerbar, följ stegen nedan för att ändra dess färger.

Steg 1: Välj ett element från fliken Element

När du har valt ett element visas det på din rityta. Du kan ändra storlek på den, flytta den runt ritytan eller ändra lagren i din Canva-design för att lägga till en dimension till ditt skapande.

Med ditt element inställt där du vill ha det kan du ändra dess färger för att bättre passa in i din designs färgschema.

Steg 2: Välj ditt element för att avslöja färgpaletten

Välj det grafiska elementet på din rityta. Om färgpaletten visas ovanför verktygsfältet betyder det att elementet är en SVG och kan redigeras med nya färger.

Elementets ursprungliga färger kommer att visas som en färgpalett med fyrkantiga färgrutor ovanför ritytan – det kommer att finnas en fyrkantig färgruta för varje färg i grafiken. Vissa rutor kan ha samma färger, vilket innebär att två eller flera områden av bilden kan redigeras även om skaparen behållit dem i samma färg.

Steg 3: Ändra färgproverna

För att ändra någon av elementets färger, välj den fyrkantiga färgrutan för den färg du vill ändra. När du har valt den visas en färgflik till vänster om ritytan, vilket ger dig många val att ändra färgen.

Du kan använda färgväljarverktyget, skriva eller klistra in en HEX-kod eller använda en fördefinierad färgpalett. Färga om alla färgrutor du vill ändra och så många gånger du vill. Den ursprungliga färgpaletten kommer att finnas kvar på färgfliken under Dokumentfärger om du vill återgå till dem.

Tyvärr kan du inte spara ditt nyfärgade grafiska element. Även om du gillar Canva-elementet kommer färgerna att återgå till originalen vid nästa användning.

Hur man ändrar färgerna på ett icke-redigerbart Canva-element

Majoriteten av Canvas grafiska element är SVG, men om du väljer ett element där färgproverna inte visas, har du några extra hinder att hoppa över för att redigera färgerna eftersom filtypen inte stöds för direkt redigering.

Steg 1: Välj ditt element från fliken Element

Eftersom du inte kan se vilket format ett element är på fliken Element, måste du välja ett och öppna det på din rityta. Om färgproverna inte visas är det ett icke-SVG-element.

Men du kan fortfarande redigera färgerna på elementen med metoden i följande steg – den här tekniken fungerar för icke-redigerbara grafiska element, bilder och kan även tillämpas på redigerbara element.

Steg 2: Hitta och välj Duotone Effect

Välj elementet på din rityta och välj sedan Redigera foto eller Redigera bild som kommer att visas i stället för färgprovspaletten för redigerbara element.

Om du valde Redigera foto, välj Effekter i den vänstra panelen. Scrolla sedan ned till fx Effects och välj Duotone.

Om du valde Redigera bild kommer menyn att se annorlunda ut. Scrolla ner till avsnittet Du kanske också gillar, där du hittar Duotone tillsammans med många andra Canva-appar. Alternativt kan du skriva ”Duotone” i sökfältet.

Duotone är en fotoredigeringsteknik som använder två färger för att tona en bild. Traditionellt används detta i ljussättning eller redigering för traditionell fotografering. Du kan skapa en liknande duotoneeffekt i Adobe Photoshop.

Steg 3: Redigera dina färger med Duotone

I de flesta fall kommer användningen av Duotone inte att ändra dina färger lika exakt som färgpalettalternativet för redigerbara element, dess framgång beror på originalelementets eller bildens färger. Men när du arbetar med icke-redigerbara element kan Duotone vara räddningen för färgredigering.

Du kan välja mellan över 20 duotone färgalternativ. Om du väljer en förinställning tillämpas den på ditt element som en färgton. När det är valt kommer det att tona din bild med de två valda färgerna blandade.

Steg 4: Använd Duotone-kontrollerna för färgprecision

När du har valt valfri Duotone-förinställning kan du ändra kontrollerna för mer exakthet. Även om kontrollerna kanske inte tillåter exakt omfärgning av ditt element, kan de ge dig mer önskvärda resultat.

Duotone-kontrollerna inkluderar färgrutor för Highlights och Shadows och en intensitetsreglage. Intensitetsreglaget låter mer eller mindre av elementets ursprungliga färger synas igenom, och färgproverna avgör vilken färg ditt element ändras till.

Även om det kanske inte är det perfekta sättet att ändra färgerna på ett Canva-element, hjälper det på ett nafs när färgpaletten inte är ett alternativ att använda.

Ändra dina elementfärger i Canva

Vissa Canva-element är skapade för att göra färgredigering enkel och enkel med färgpaletten, men alla element är inte skapade på samma sätt. Tack och lov kan du fortfarande redigera färgerna på icke-redigerbara element med Canvas andra verktyg, som Duotone.