Hur man ändrar datum- och tidsformat i Windows

Datum- och tidsformat, även om de är standardiserade, varierar från region till region. Så standardformatet som Windows levereras med kanske inte är vad du är van vid.

Tack och lov är det ganska enkelt att ändra datum- och tidsformat i Windows. Dessutom kan du till och med definiera din egen.

Så här ändrar du datum- och tidsformat från appen Inställningar

Ändra datum- och tidsformatet i Windows kan göras antingen via appen Inställningar eller via kontrollpanelen. Även om det är lite lättare att ändra formaten med appen Inställningar, ger kontrollpanelen dig fler alternativ.

Låt oss först se hur du ändrar datum- och tidsformatet via Inställningsappen. Du hittar alternativen i regionpanelen under Tid och språk.

 • Tryck på Windows-tangenten + I för att ta fram menyn Inställningar.
 • Gå till Tid & språk > Språk och region.
 • Klicka på Regionalt format och välj Ändra format. I Ändra dataformat har du möjlighet att ändra kalendertyp, veckans första dag och alternativ för att ändra datum- och tidsformat.
 • För att ändra datumformatet, klicka på rullgardinsmenyerna Kort datum och Långt datum för att visa listan över tillgängliga alternativ. Välj vad du vill.

  Windows återspeglar datumformatändringen i aktivitetsfältet (kort datum) och den utökade datummenyn när du klickar på datumet i aktivitetsfältet (långt datum). Att ändra tidsformatet följer samma mönster. Klicka på Kort tid och Lång tid för att visa tillgängliga format.

  Återigen visas kort tid i aktivitetsfältet ovanför datumet medan lång tid visas när du utökar datumpanelen från aktivitetsfältet.

  Hur man ändrar datum- och tidsformat via kontrollpanelen

  Även om ändring av datum- och tidsformat från appen Inställningar skiljer sig något mellan Windows 10 och 11, förblir ändring av formaten från kontrollpanelen nästan identisk mellan de två operativsystemen.

 • Tryck först på Win-tangenten, skriv ”Kontrollpanelen” och välj lämpligt alternativ för att starta Kontrollpanelen.
 • Sedan, under Klocka och region, klicka på ändra datum-, tid- eller nummerformat för att öppna regionpanelen.
 • I regionpanelen, under avsnittet Datum- och tidsformat, hittar du alternativet att välja Kort datum, Långt datum, Kort tid, Lång tid och Första veckodagen från respektive rullgardinsmenyer.
 • När du bläddrar igenom olika format kan du se förhandsvisningen under Exempel. När du är nöjd med resultatet klickar du på Använd.
 • Även om de förhandstillgängliga datum- och tidsformaten i Windows räcker för de flesta, kan du också definiera dina anpassade format.

  Hur man definierar ett anpassat tidsformat i Windows

  Du kan definiera ett anpassat tidsformat i Windows via fliken Region i kontrollpanelen.

 • Öppna fliken Region genom kontrollpanelen genom att följa stegen ovan.
 • Väl på fliken Region, tryck på Ytterligare inställningar längst ner på skärmen. Klicka på Tid i den efterföljande panelen som öppnas.
 • Innan vi går vidare till att definiera vårt eget tidsformat, läs symbolförklaringarna som listas längst ned på panelen Anpassa format.
 • När du har förstått vad olika symboler står för är det relativt enkelt att ändra tidsformatet under Tidsformat. Du kan antingen välja en från de tillgängliga rullgardinsmenyerna eller definiera din egen i kort tid, lång tid, etc. Du kan till och med definiera anpassade symboler för AM/PM-notationer.

  Hur man definierar ett anpassat datumformat i Windows

  I panelen Anpassa format, tryck på fliken Datum för att visa alternativ för att mixtra med datumformatet i Windows.

  Återigen, läs förklaringen om vad olika notationer betyder i avsnittet Datumformat. Du kan nu antingen ställa in ditt eget format för datumet eller välja från en uppsättning förhandstillgängliga från rullgardinsmenyerna Kort datum och Långt datum.

  Kan du ändra datum- och tidsformat för flera klockor?

  Om du vill delta i ett evenemang som äger rum i en annan tidszon är chansen stor att du har lagt till flera klockor till Windows 11. Tyvärr kan du inte ha olika datum- och tidsformat för varje klocka eftersom du inte kan styra klockornas individuella inställningar.

  Om du vill ha olika klockor med olika format kan du gå till Microsoft Store och ladda ner en klockapp. Inte bara kommer att kunna övervaka olika tidszoner, utan dessa appar kommer med användbara funktioner. Till och med klockappen för Windows 11 kan hjälpa dig att bli mer produktiv.

  Windows anpassningsalternativ är praktiskt taget oändliga

  Att ändra datum- och tidsformat på Windows är bara en droppe i hinken jämfört med antalet anpassningsalternativ som finns på plattformen. Från att justera låsskärmen till att använda anpassade skrivbordsikoner, du kan få Windows att se ut och känna hur du vill.