Hur man aktiverar speldelning på PlayStation 5

För att dela ett fysiskt spel med en annan PlayStation 5-ägare ger du dem bara skivan, och det är allt. Att dela ett digitalt spel kräver dock några extra steg, och du kan göra det genom PS5:s speldelningsfunktion. Tack och lov är det relativt enkelt att aktivera och inaktivera som du vill.

Så här kan du dela spel på PS5.

Vad är speldelning på PS5?

PS5-speldelning är en funktion som låter dig dela dina digitala spel med vänner och familj så att de kan spela dem på sin PS5 som om de äger dem. Det skiljer sig något från speldelning på PS4 eftersom du inte ställer in den andra PS5 som primär konsol. Istället länkar du ditt PSN-konto till den andra konsolen och aktiverar ett alternativ som heter Konsoldelning och offlinespel.

Blanda inte ihop speldelning med Share Play på PlayStation 5. Den förra ger den andra personen full tillgång till ditt digitala bibliotek så att de kan spela spelen på sitt användarkonto, medan det senare bara ger dem tillfällig åtkomst till ditt användarkonto så att de kan spela dina spel.

Dessutom, om du har ett PlayStation Plus-abonnemang, kommer du också att dela det med dem, vilket innebär att de kommer att kunna få tillgång till vissa PS Plus-förmåner. Dessa inkluderar att spela spelen i ditt PS Plus-spelbibliotek (inklusive titlar i den klassiska katalogen) och ha tillgång till online multiplayer. Fördelarna som de inte kan använda inkluderar att spara spelframsteg till molnet och göra anspråk på PS Plus-rabatter och gratis månadsspel.

Hur man delar spel på PS5

Du kan bara aktivera speldelning på en PS5-konsol åt gången, vilket innebär att du måste inaktivera den på din huvudkonsol för PS5 innan du aktiverar den på en annan. Tänk på att när du väl gör detta kommer du inte att kunna komma åt dina digitala spel offline, eftersom din konsol behöver en internetanslutning för att verifiera ägandet av titlarna på PSN-servern.

Alla på din primära konsol som spelade dina digitala spel på sitt konto innan du inaktiverade speldelning kommer att förlora åtkomst till dessa titlar när du aktiverar speldelning på en annan konsol.

För att aktivera speldelning på en annan PS5-konsol är det första du behöver göra att se till att du har anslutit din PS5 till internet och att du har loggat in på ditt PSN-konto. Följ sedan stegen nedan:

 • På hemskärmen väljer du Inställningar (kugghjulsikonen) i det övre högra hörnet.
 • Välj Användare och konton > Annat på menyn till vänster och välj sedan Konsoldelning och offlinespel till höger.
 • Välj Inaktivera för att stänga av speldelning på din konsol.
 • På den andra PS5:an ansluter du den till internet och loggar in på ditt PSN-konto. Om du inte har ett befintligt konto på den konsolen kan du skapa ett nytt användarkonto på den PS5:an.
 • Navigera till skärmen Konsoldelning och offlineuppspelning (steg ett och två ovan).
 • Välj Aktivera den här gången för att aktivera speldelning på den konsolen.
 • Ladda ner spelet som din vän eller familjemedlem vill spela, så kommer de att kunna komma åt det från sitt konto.
 • Om du har problem med att ladda ner spel efter speldelning kan det bero på licensproblem. För att fixa det, gå till Inställningar > Användare och konton > Annat och välj Återställ licenser. Genom att göra detta uppdateras licenserna för alla digitala spel i ditt bibliotek så att du kan ladda ner och spela dem utan problem.

  För att skydda ditt PSN-konto bör du aldrig dela dina inloggningsuppgifter med någon. Det är därför vi rekommenderar att du gör det personligen när du loggar in och aktiverar speldelning på en annan persons PlayStation 5.

  När du inte längre vill dela spel, inaktivera bara konsoldelning och offlinespel på den andra PS5:an och återaktivera den på din.

  Nu är du redo att dela spel på PS5

  PS5-speldelning är ett utmärkt sätt att låta andra spela dina digitala spel utan att behöva köpa kopior av sina egna. Detta sparar dem inte bara pengar när det kommer till spelköp, utan det betyder också att de inte behöver ett eget PS Plus-abonnemang, särskilt om de bara vill ha flerspelare online.

  Och om din vän eller familjemedlem har ett spel i sitt digitala bibliotek som du vill spela, be dem bara aktivera kontots speldelningsfunktion på din PS5-konsol. På så sätt kan ni spela varandras spel och effektivt dubbla besparingarna.