Hur man aktiverar parallell nedladdning i olika webbläsare

Tar din webbläsare en evighet att ladda ner stora filer? Om så är fallet kan du aktivera parallell nedladdning, vilket gör att din webbläsare kan ladda ner en fil i flera strömmar, vilket i slutändan ökar nedladdningshastigheten. Men exakt vad är funktionen för parallell nedladdning, och hur kan du aktivera den i olika webbläsare?

Vi diskuterar parallell nedladdning, dess fördelar, dess begränsningar och hur man aktiverar det i olika webbläsare.

Vad är parallell nedladdning?

De flesta webbläsare använder vanligtvis den traditionella nedladdningstekniken, vilket innebär att man laddar ner en fil i en enda ström. Även om den här metoden vanligtvis fungerar bra, kan den kämpa med stora filer, vilket gör att webbläsaren tar en evighet att ladda ner dina filer. Det är här parallell nedladdning kommer till handling.

Parallell nedladdning är en nedladdningsoptimeringsteknik som gör att din webbläsare kan ladda ner en fil i flera strömmar. Webbläsaren delar upp den stora filen i mindre segment och laddar ner var och en i en separat ström, vilket avsevärt ökar din nedladdningshastighet.

Anta till exempel att du laddar ner en 200 MB fil och din webbläsare stöder fem parallella nedladdningar. I så fall kommer filen på 200 MB att delas upp i fem olika delar, var och en på cirka 40 MB. Sedan kommer varje 40MB-del att laddas ner samtidigt i separata strömmar, vilket ger en nedladdningshastighet som är fem gånger snabbare än om du skulle ladda ner filen i en enda ström.

Hur man aktiverar parallell nedladdning i Google Chrome

Google Chrome är standardwebbläsaren på de flesta enheter. Om du vill använda parallell nedladdning i Chrome följer du instruktionerna nedan.

På skrivbordet

 • Starta Google Chrome, skriv chrome://flags i sökfältet och tryck på Retur.
 • Skriv Parallell nedladdning i sökfältet och tryck på Enter.
 • Klicka på rullgardinsikonen bredvid Parallel downsrc=”https://wilku.top/wp-content/uploads/2023/08/1691723527_8_How-to-Enable-Parallel-Downloading-in-Different-Browsers.jpg”/>
 • Klicka på knappen Starta om.
 • Efter det kommer Google Chrome att starta om med funktionen för parallell nedladdning aktiverad. Om du vill stänga av parallell nedladdning i Chrome, välj Inaktiverad från rullgardinsmenyn och starta om Chrome.

  På mobilen

 • Öppna Chrome, skriv chrome://flags i adressfältet och tryck på Retur.
 • Skriv Parallell nedladdning i sökningen och tryck på Enter.
 • Välj Aktiverad från rullgardinsmenyn Parallell nedladdning.
 • Tryck på Starta om knappen som dyker upp.
 • Efter omstart kommer Google Chrome att använda den parallella nedladdningsfunktionen varje gång du laddar ner en fil från internet.

  Hur man aktiverar parallell nedladdning i Microsoft Edge

  På samma sätt som Google Chrome måste du använda sidan Microsoft Edge-flaggor för att aktivera parallell nedladdning i Edge. Nedan finns en steg-för-steg-instruktion om hur man gör det.

  På skrivbordet

 • Öppna Edge på din dator.
 • Skriv edge://flags i sökfältet och tryck på Enter.
 • Skriv Parallell nedladdning i sökfältet på sidan Flaggor och tryck på Retur.
 • Välj Aktiverad från Parallell downsrc=”https://wilku.top/wp-content/uploads/2023/08/1691723528_847_How-to-Enable-Parallel-Downloading-in-Different-Browsers.jpg”/>
 • Klicka sedan på knappen Starta om som dyker upp. För att inaktivera parallell nedladdning i Edge, välj Inaktiverad från rullgardinsmenyn Parallell nedladdning och starta om webbläsaren.

  På mobilen

  För att aktivera parallell nedladdning i Edge på Android, skriv edge://flags i sökfältet och tryck på Enter. Välj sedan Aktiverad från rullgardinsmenyn för parallell nedladdning och tryck på knappen Starta om.

  Hur man aktiverar parallell nedladdning i Mozilla Firefox

  Det är väldigt enkelt att aktivera funktionen för parallell nedladdning i Mozilla Firefox. Följ instruktionerna nedan för att göra det:

 • Öppna Mozilla Firefox, skriv about:config i sökfältet och tryck på Retur.
 • Klicka på knappen Acceptera risken och fortsätt.
 • Skriv följande kommando i sökrutan och tryck på Enter. Den här inställningen styr antalet tillåtna parallella anslutningar för varje server i Firefox.
   network.http.max-persistent-connections-per-server 
 • Klicka på pennikonen bredvid inställningen för att ändra dess värde. Som standard är värdet satt till 6, men du kan öka det upp till 20 för att öka antalet tillåtna parallella nedladdningar, vilket i slutändan ökar nedladdningshastigheten.
 • Klicka på ikonen Kontrollera. Starta sedan om Firefox för att spara ändringarna.
 • Till skillnad från Google Chrome och andra Chromium-baserade webbläsare kan du inte använda parallell nedladdning i Firefox på Android.

  Hur man aktiverar parallell nedladdning i Brave

  Om du föredrar integritet måste du använda Brave som din standardwebbläsare. Men om du vill ha en bättre nedladdningshastighet, förutom integritet, måste du aktivera parallell nedladdning i Brave.

  På skrivbordet

 • Starta Brave, skriv brave://flags i sökfältet och tryck på Retur.
 • Skriv Parallell downsrc=”https://wilku.top/wp-content/uploads/2023/08/1691723529_826_How-to-Enable-Parallel-Downloading-in-Different-Browsers.jpg”/>
 • För att inaktivera parallell nedladdning i Brave, välj Disabled från rullgardinsmenyn och starta om Brave.

  På mobilen

  För att aktivera parallell nedladdning i Brave på Android, skriv brave://flags i adressfältet och tryck på Retur. Välj sedan Aktiverad från rullgardinsmenyn för parallell nedladdning och tryck på knappen Starta om.

  Fördelarna med parallell nedladdning

  Som nämnts är en av de främsta fördelarna med parallell nedladdning dess förmåga att avsevärt öka nedladdningshastigheten, särskilt när man laddar ner stora filer. Det finns dock lite mer i det.

  Eftersom din nedladdning är uppdelad i flera olika källor betyder det att du inte har lagt ”alla dina ägg i en korg” när du laddar ner en stor fil. Om du laddar ner en enorm fil från en källa, och den försvinner, följer din nedladdning med den. Att ta tag i filen från flera källor håller saker och ting flytande, även om en misslyckas.

  Parallell nedladdning maximerar också din bandbreddsanvändning. Om din bredbandsanslutning kan ladda ner filer med 1 Mbps per sekund, och du laddar ner från en värd som bara kan hantera en uppladdning på 100 Kbps, är det 90 % av din tillgängliga bandbredd som inte används. Parallell nedladdning kan använda det extra rummet för att ladda ner från fler värdar och ”fylla upp” mer bandbredd.

  Som standard är parallell nedladdning avaktiverad i webbläsare. Det är dock en relativt enkel funktion att aktivera den. Låt oss kolla in hur du aktiverar parallell nedladdning i olika webbläsare.

  Nackdelar med parallell nedladdning

  Även om parallell nedladdning har en lång lista med fördelar, finns det några begränsningar som du måste vara medveten om:

  • Vissa servrar kan begränsa antalet samtidiga anslutningar som kan göras till dem, vilket kan minska effektiviteten av parallell nedladdning.
  • Vissa servrar kanske inte kan hantera flera samtidiga anslutningar, vilket kan leda till prestandaproblem.
  • Parallell nedladdning kan förbruka mer bandbredd och mätta de tillgängliga nätverksresurserna, vilket kan påverka andra nätverksrelaterade aktiviteter som körs i bakgrunden eller enheter som är anslutna till samma nätverk.
  • När du laddar ner små filer kan upprättandet av flera anslutningar ha en försumbar inverkan på nedladdningshastigheten eller, i vissa fall, till och med minska den.

  Trots dessa nackdelar är parallell nedladdning fortfarande en effektiv nedladdningsoptimeringsteknik för att förbättra användarupplevelsen och öka nedladdningshastigheten.

  Öka nedladdningshastigheten med parallell nedladdning

  Eftersom webbläsare är det primära sättet att ladda ner innehåll från Internet, är det viktigare än någonsin att få snabbast möjliga nedladdningshastighet på din webbläsare. Men det händer inte alltid.

  Som tur är kan du förbättra nedladdningshastigheten genom att aktivera parallell nedladdning i din webbläsare. Men om det inte hjälper kan du prova olika andra saker för att förbättra internethastigheten.