Att äga en WordPress-sida och underhålla sidan är två helt olika saker. Du måste gå igenom regelbundet underhåll, inklusive skapande av säkerhetskopior, regelbundna uppdateringar, säkerhetskontroller och innehållsuppdateringar. Dessa uppgifter kan verka skrämmande, särskilt för dem som saknar tekniska kunskaper.
Men när din webbplats genomgår ett större underhåll krävs det lite andrum. Det är här WordPress Underhållsläge hjälper dig att göra ändringar på din webbplats utan att påverka användarupplevelsen. Det är som att du sätter på en skylt som säger att det pågår byggarbete; beklagar olägenheten.
När underhållsläget är på kan du förmedla alla nödvändiga justeringar till din webbplats. I den här artikeln kommer jag att presentera WordPress-underhållsläget, dess nödvändighet och hur du kan aktivera eller inaktivera det när det behövs. Att lära sig detta kommer säkert att hjälpa dig att hantera din webbplats på ett mer effektivt sätt.
Innehållsförteckning
Utmaningar med att underhålla en WordPress-webbplats
Att underhålla en WordPress-sajt kan innebära många uppgifter och utmaningar, men slutresultatet är alltid givande. Några vanliga utmaningar som du kommer att möta när du underhåller en WordPress-webbplats kan vara:
säkerhet
Eftersom de flesta av webbsidorna på webben drivs av WordPress är det en vaxkaka för hackare. Således utsätts webbplatser ofta för infektioner med skadlig kod, brute force-attacker och fel i teman och plugins. Så den första lösningen är att hålla din webbplats, teman och plugins uppdaterade och använda starka lösenord. Sedan kan du tänka på att installera ett säkerhetsplugin som faktiskt fungerar.
Plugins och teman
WordPress går igenom frekventa uppdateringar, men plugins och teman kanske inte alltid tar fart. Kompatibilitetsproblem kan uppstå med felaktig funktionalitet, layoutfel och mer. Därför är det avgörande att hålla plugins och teman uppdaterade så att de fungerar korrekt med den senaste WordPress-versionen.
Prestanda
Om din webbplats laddas långsamt försämrar det användarupplevelsen, och din ranking på SERP sjunker. I det här scenariot måste du implementera cacheteknik, bildkomprimering, innehållsleveransnätverk och korrekt kodning.
Säkerhetskopiering och återställning
Det finns tillfällen då du kan förlora din webbplatsdata av många anledningar. Det kan vara serverfel, cyberattacker, oavsiktliga raderingar och så vidare. Därför bör du regelbundet ha en säkerhetskopia av din webbplats och ha en pålitlig återställningsstrategi.
Databas
Om du driver en WordPress-webbplats som växer sig stor kommer den att få prestandaproblem någon gång på grund av en rörig databas. Så du måste köra rutinoptimering och hålla din databas ren för att förbättra prestanda och tillförlitlighet.
SEO & innehåll
Att upprätthålla en tillfredsställande SEO-närvaro och framgångsrik innehållsstrategi kräver konstant underhåll. Därför måste du ständigt undersöka potentiella sökord, optimera webbplatsen för sökmotorer och hålla jämna steg med de ständigt föränderliga sökmotoralgoritmerna.
Hemsidedesign
Det krävs smarta ansträngningar för att upprätthålla en flexibel och trendig webbdesign samtidigt som man ser till att användarna får sin föredragna upplevelse. Så med ändrade användarförväntningar måste du behålla din webbplats design och tillämpa krävande designkoncept på den.
Skalbarhet
En vuxen webbplats innebär fler besökare att ta emot och resurser att hantera. Därför behöver du utöka infrastrukturen på din webbplats, vilket är en utmanande underhållsuppgift att hantera.
Juridiska frågor
Att upprätthålla efterlevnad av en mängd olika regler, såsom GDPR eller datasekretess, är en annan uppgift att utföra för att hålla din webbplats effektiv. Så du måste uppdatera din webbplats tillsammans med de senaste juridiska standarderna och göra de nödvändiga justeringarna.
Som du kan se finns det många utmaningar att hantera samtidigt som du underhåller en WordPress-webbplats. Men med ständiga uppdateringar, säkerhetskontroller och modifieringar enligt kraven kan du övervinna dessa utmaningar. Men du bör få professionell hjälp för att hantera mer sofistikerade frågor som ligger utanför din expertis.
WordPress underhållsläge
Underhållsläget förhindrar besökare från att se din webbplats och ger besökarna ett meddelande om att du tillfälligt har inaktiverat. Den fungerar i princip som en pausknapp för din webbplats, så att du kan arbeta med saker i bakgrunden.
När din webbplats är i underhållsläge kommer dina besökare att se ett meddelande om att sidan är under underhåll för tillfället. Du kan anpassa detta meddelande efter ditt varumärkes röst och stil. Dessutom kan du också visa upp en ungefärlig tidpunkt för när din webbplats kommer att vara igång igen.
Att visa meddelanden om underhållsläge hjälper till att kontrollera besökarnas förväntningar eftersom det hindrar dem från att stöta på trasiga funktioner eller dåliga laddningstider. Medan underhållsläget är aktiverat kan du vidta följande åtgärder:
- Uppdatera WordPress-versionen
- Uppdatera valfritt tema eller plugin
- Ändra valfri kod i backend
- Gör designändringar i fronten
- Konfigurera ett plugin eller tema
- Gör innehållsuppdateringar
- Åtgärda eventuella fel och säkerhetsproblem
När du är klar med någon av de ovan nämnda åtgärderna på din webbplats byter du helt enkelt till underhållsläget. Om du stänger av det här läget återställs din webbplats till dess ursprungliga tillstånd, med alla dina uppdateringar live och tillgängliga för besökare.
Så genom att använda underhållsläget kan du se till att användarna får en felfri upplevelse även när det sker stora förändringar bakom kulisserna. Det är en nödvändig funktion för att hantera din WordPress-webbplats effektivt.
Scenarier för att använda WordPress-underhållsläge
Det finns vissa scenarier när du behöver sätta din WordPress-webbplats i underhållsläge. Anledningen bakom det är enkel: säkerställa en smidig användarupplevelse och minskad driftstopp för att bevara tillförlitligheten på din webbplats.
Här är de typiska scenarierna när det blir nödvändigt att slå på underhållsläget:
Uppdatering av webbplats
Att uppdatera webbplatser är ett av de vanligaste användningsfallen av underhållsläget. Detta kan inträffa när du uppdaterar de viktigaste WordPress-teman och plugins.
Ibland kan uppgradering av ett tema eller plugin skapa korta problem eller ändringar av din webbplats funktionalitet och effektivitet. Dina webbplatsbesökare kommer dock inte att möta dessa problem om du aktiverar underhållsläget
Fel vid lösning
Närhelst ett fel uppstår på din webbplats eller måste åtgärdas omedelbart, är byte till underhållsläge ett utmärkt val. Detta låter dig fokusera på att lösa problemet utan att oroa dig för att dina besökare stöter på felmeddelandet.
Innehållsuppdatering
När du uppdaterar innehållet på din webbplats kan det vara till hjälp att aktivera underhållsläget. Under underhållsläget kan du uppdatera innehåll på flera och till och med ändra designen på din webbplats vid sidan av innehållet.
Omdesign av webbplatsen
En omfattande omdesign av en webbplats är ett stort projekt som kan ha stor inverkan på utseendet och känslan av din webbplats. Därför bör du använda underhållsläge under hela denna omdesignprocess. Detta kommer att hålla användarupplevelsen intakt genom att bara visa den uppdaterade versionen av din webbplats istället för eventuell trasig design.
Funktionstestning
Låt oss säga att du vill introducera nya funktioner och funktioner på din webbplats. I det här fallet kommer det inte att hindra användarupplevelsen för dina besökare att aktivera underhållsläget och testa dessa funktioner.
Serverskifte
När du flyttar din webbplats till en ny server kan viss instabilitet eller driftstopp inträffa. Ändå kan du upprätthålla en positiv användarupplevelse under hela denna procedur genom att använda underhållsläget.
Databasunderhåll
Databasunderhåll är en komplex uppgift, och under denna process är det viktigt att aktivera underhållsläget. Det garanterar att användare inte interagerar med din webbplats medan du optimerar, reparerar eller rensar databasen och undviker eventuell datakorruption eller fördröjningar.
Säkerhetspatchning
Det skulle vara upprörande att hitta ett säkerhetsintrång eller sårbarhet på din webbplats, eller hur? Vid det här laget utmärker underhållsläget som ett skydd. Det gör att du kan identifiera och lösa eventuella säkerhetsproblem utan att utsätta din webbplats för ökad risk.
Jag rekommenderar starkt att du kommunicerar med din publik och håller dem informerade om orsaken bakom underhållet av din webbplats. Låt dem också veta om den förväntade driftstoppen så att de kommer tillbaka direkt när din webbplats är aktiv.
Aktivera/inaktivera WordPress-underhållsläge
Du kan aktivera underhållsläget för din WordPress-webbplats med två olika metoder. Den första är den manuella processen där du kan följa två sätt –
- Lägg till en fil med namnet .maintenance i din rotkatalog och lägg till lite kod till den.
- Eller ändra funktion.php-filen och lägg till lite kod till den.
Den andra metoden är dock enkel och kräver att du installerar ett plugin. När du använder ett plugin blir processen mycket enklare.
Jag rekommenderar att du använder den manuella metoden eftersom att lägga till ett extra plugin kan sakta ner din webbplats. Men om du är villig att undvika komplexitet eller krångel med att konfigurera WordPress-filer på backend, kommer det att vara klokt att använda plugin.
#1. Aktivera eller inaktivera underhållsläge från rotkatalogen
För att aktivera underhållsläget med hjälp av .htaccess-filen måste du komma åt din värdleverantörs cPanel. Här är stegen du kan följa:
Steg 1: Efter att ha loggat in på din värdleverantörs konto, gå in på din cPanel.
Steg 2: Gå till filhanteraren från din Cpanel
Steg 3: Navigera till mappen public_html, som är rotkatalogen på din WordPress-webbplats.
Steg 4: Skapa en .maintenance-fil i den här mappen och spara den.
Steg 5: Högerklicka nu på .maintenance-filen och klicka på redigera.
Steg 6: Lägg följande kodrader i filen och klicka på Spara ändringar.
<?php $upgrading = time(); ?>
Obs! Den här kodraden kommunicerar med din WordPress-webbplats och indikerar att du håller på att uppgradera din webbplats.
Steg 7: För att aktivera underhållsläget är allt du behöver göra att gå till din webbplats. Där kommer du att se ett meddelande som anger att kortvarigt inte är tillgängligt för planerat underhåll. Kom tillbaka om en minut.
Steg 8 (Valfritt): Inuti /wp-content/-katalogen kan du lägga till en maintenance.php-fil för att ändra underhållsmeddelandet. Dessutom kan du utveckla en unik underhållssida genom att lägga till PHP, CSS< och HTML till den.
Inaktivera underhållsläge: För att stänga av underhållsläget och återställa besökarnas åtkomst till din webbplats måste du ta bort .maintenance-filen efter att du har slutfört dina underhållsaktiviteter.
Låt oss gå vidare till nästa manuella process för att aktivera underhållsläget.
#2. Aktivera eller inaktivera underhållsläge med funktion.php-fil
Du kan också aktivera underhållsläget genom att ändra funktion.php-filen på din webbplats. Men för att göra det måste du göra ändringar i din temafil och lägga in några koder i den. Det här är stegen du kan följa:
Steg 1: Logga in på din webbplats och klicka på Utseende > Temafilredigerare. Klicka sedan på filen functions.php som finns till höger på skärmen.
Steg 2: Eftersom du är på väg att ändra filen function.php, skapa en kopia av den filen och spara den på din enhet som en säkerhetskopia.
Steg 3: Scrolla ner längst ned i functions.php-filen, kopiera följande kod och klistra in den i filen.
function wp_maintenance_mode(){ if(!current_user_can('edit_themes') || !is_user_logged_in()){ wp_die('<h1>Under Maintenance</h1><br />Website under planned maintenance. Please check back later.'); } } add_action('get_header', 'wp_maintenance_mode');
Obs: Denna kod kontrollerar om den aktuella användaren är inloggad och kan redigera teman. Om inte, visas ett underhållsmeddelande.
Steg 4: När du har angett koden klickar du på Uppdatera fil för att spara ändringarna.
Steg 5: Gå nu till din webbplats för att se om underhållsläget är aktivt eller inte. Så, sidan för standardunderhållsläge kommer att se ut så här.
Inaktivera underhållsläge: För att inaktivera underhållsläget den här gången måste du gå till filen function.php och helt enkelt ta bort koderna som du tidigare har angett. Återigen måste du klicka på knappen Uppdatera fil för att spara ändringarna. Det är allt; Underhållsläget är nu inaktiverat från din webbplats.
Standardunderhållssidan ser mer trubbig ut och den saknar information. Om du enkelt vill skapa en sida för underhållsläge som talar med dina besökare är det ett bättre alternativ att använda en plugin. Du behöver alltså inte ta något manuellt tillvägagångssätt och designa din sida med mer flexibilitet.
#3. Aktivera eller inaktivera underhållsläge med hjälp av en plugin
Om du är villig att spara dina ansträngningar genom att gå igenom den manuella processen, använd helt enkelt en plugin. Det finns olika WordPress Maintenance Mode plugins tillgängliga, men jag kommer att använda LightStart plugin.
Här är stegen du kan följa:
Steg 1: Börja med att installera och aktivera LightStart-plugin på din WordPress-webbplats.
Steg 2: Få åtkomst till LightStart-plugin från instrumentpanelen.
Steg 3: Klicka på fliken Design. Det är här du ändrar utseendet och känslan på sidan som dina besökare kommer att se när de är i underhållsläge. Du kommer att kunna välja och importera en mall för din underhållssida härifrån. Glöm inte att spara dina ändringar genom att klicka på Spara inställningar längst ner.
Steg 4: Klicka sedan på fliken Moduler. Det är här du kan lägga till funktioner som Google Analytics-spårningskod på sidan för underhållsläge. Men efter att ha tillämpat någon ändring, glöm inte att klicka på Spara inställningar.
Steg 5: Klicka på fliken Hantera bot för att konfigurera en chatbot. Härifrån kan du lägga till ett botnamn, ladda upp en avatar, ställa in ett automatiskt meddelande och inkludera det på sidan för underhållsläge. När du är klar klickar du på Spara inställningar igen.
Steg 6: Gå tillbaka till fliken Allmänt När du är klar med att konfigurera din underhållslägessida. Ändra statusen till Aktiverad för att aktivera underhållssidan på din WordPress-webbplats.
Steg 7: Slutligen, se till att din webbplats är i underhållsläge genom att öppna ett nytt webbläsarfönster och besöka din webbadress.
Bra gjort! Du har framgångsrikt satt din WordPress-webbplats i underhållsläge med LightStart-plugin.
Slutgiltiga tankar
Nu när du vet hur du aktiverar eller inaktiverar underhållsläge, slå på det innan du använder någon ändring på din webbplats. Jag har nämnt två manuella metoder och en plugin-baserad metod för att aktivera och inaktivera underhållsläge. Du kan helt enkelt välja en som matchar dina krav och kompetens.
Du kan också läsa om WordPress-företag som dominerar branschen.