Hur länge håller en router och hur vet du när du ska uppgradera?

Viktiga takeaways

 • En vanlig Wi-Fi-router varar vanligtvis mellan fem och tio år, beroende på faktorer som underhåll och kompatibilitet med de senaste Wi-Fi-standarderna.
 • Du bör uppgradera din router om den använder föråldrade Wi-Fi-standarder, har konsekvent dåliga anslutningsproblem och slutar ta emot firmwareuppdateringar.
 • Att uppgradera din router ger fördelar som förbättrad nätverksprestanda, säkerhetsfunktioner och framtidssäkring för kommande Wi-Fi-standarder.

Wi-Fi-routrar har en begränsad livslängd. Oavsett om det är på grund av allmänt slitage eller att de ligger efter med de senaste Wi-Fi-standarderna behöver Wi-Fi-routrar uppgraderas med jämna mellanrum.

Den stora frågan är ”När?” Hur vet du när du ska uppgradera din router?

Hur länge håller en router?

Det finns ingen specifik tid som en router kommer att hålla; din router har inget utgångsdatum. Det är dock allmänt accepterat att en vanlig Wi-Fi-router håller mellan fem och tio år.

Som med all teknik påverkar många faktorer livslängden för en router, till exempel hur väl den sköts och underhålls, var den förvaras, dess arbetsbelastning och mer.

En annan förmildrande faktor är själva åldern och om din router fungerar med de senaste Wi-Fi-standarderna som används av dina andra enheter. Det är ingen idé att köpa den senaste och bästa bärbara datorn med Wi-Fi 6E-teknik om din Wi-Fi-router har fastnat med Wi-Fi 5. Den kommer helt enkelt inte att kunna leverera de Wi-Fi-hastigheter du förväntar dig.

Dessutom betyder ålder i sig vanligtvis smuts och damm. Du kan ha ett helt rent hus (eller annan lokal miljö), men med åren kommer damm att leta sig in i din router och sakta börja försämra din routerhårdvara. Till skillnad från de flesta andra datorer finns inte en Wi-Fi-router på de flestas ”ta isär och vårstäda”-lista.

När bör du uppgradera din router?

Det finns några tydliga tecken på att du bör uppgradera din router, tillsammans med den tidigare nämnda grova tidsramen som en router förväntas hålla. Du bör överväga att uppgradera din router om:

 • Du har haft routern i tio år eller mer, eftersom det finns en stor chans att du inte längre använder de senaste Wi-Fi-standarderna, vilket direkt kommer att påverka din Wi-Fi-hastighet och Wi-Fi-säkerhet.
 • Du börjar märka konsekvent lägre Wi-Fi-hastigheter, anslutningsproblem och andra routerrelaterade problem.
  • Du kanske också noterar att omstart av din router endast tillfälligt löser dessa problem istället för att rensa dem helt.
 • Du märker att din Wi-Fi-router är varm vid beröring. Routrar kan gå varma, särskilt när de är under betydande belastning, men det bör svalna igen när nätverket lugnar sig. Om routern är permanent varm kan det vara dags för ett byte.
 • Din router tar inte längre emot firmwareuppdateringar, vilket innebär att dess supportperiod har upphört, och den kommer inte längre att ta emot buggfixar, säkerhetskorrigeringar och så vidare.

Det finns en annan fråga för att uppgradera din router som inte är så specifikt relaterad till ålder, och det är att ersätta din ISP:s router. Att byta från en ISP-router till en router som köpts i butik eller märkesnamn (som Linksys, Netgear, Asus, etc.) kommer med en mängd fördelar, inte minst att du specifikt äger hårdvaran du köper och har fullständig kontroll över den.

Asus RT-AX57

Märke ASUS

Wi-Fi-band 2,4 GHz, 5 GHz

Ethernet-portar 4x Gigabit LAN

MU-MIMO Ja

Mesh-nätverkskompatibel AiMesh Node-kompatibel

Hastigheter upp till 2402 Mbps

Säkerhet WPA3-Personlig

Chipset/minne 1,7 GHz fyrkärnig processor, 128 MB flash, 256 MB RAM

Mått 230 x 134 x 56 mm

Nätverk Wi-Fi 6 (802.11ax)

Ska du uppgradera din router när nya Wi-Fi-standarder lanseras?

Med ett ord, nej. Åtminstone inte omedelbart, och det finns några anledningar till detta.

För det första, när en ny Wi-Fi-standard lanseras tar det år för den att nå produktion. Till exempel lanserades Wi-Fi 6E 2020, men det tog till 2022 för de flesta tillverkare (routrar och annan hårdvara) att börja använda standarden. När Wi-Fi 7 lanseras (förväntas 2024) kommer det att ta minst ett år för enheter att börja använda den nya standarden, så det finns ingen automatisk brådska att uppgradera.

5 skäl att uppgradera din gamla router

Nu, trots vad som just sas, är att bli av med din gamla router till förmån för en skinande ny för att använda den senaste Wi-Fi-standarden en bra anledning att uppgradera. Det är bara det att du inte behöver göra det direkt. Men om du använder en gammal router som inte ens använder den nuvarande standarden, vill du uppgradera. Till exempel, om din router bara kan använda Wi-Fi 5 (802.11ac), är det värt besväret att uppgradera till en router med Wi-Fi 6E (802.11ax-2021).

Men det finns några andra anledningar till att du vill uppgradera din router.

 • Nätverksprestanda: En nyare router bör ge bättre nätverksprestanda över hela linjen. Det är inte bara möjligheten att använda en ny Wi-Fi-standard; all hårdvara i din nya router kommer att uppgraderas och leverera bättre Wi-Fi, bearbeta data snabbare, hantera fler enheter och så vidare.
 • Säkerhet: Nyare routrar kommer ofta med förbättrade säkerhetsfunktioner och bättre verktyg för nätverkshantering. Om din nuvarande router är föråldrad i dessa områden kan uppgradering ge både prestanda och säkerhetsfördelar. Till exempel kommer en ny router troligen att stödja WPA3, den senaste Wi-Fi-säkerhetsstandarden.
 • Tillförlitlighet: Nya routrar är ofta mer pålitliga och mindre benägna att drabbas av problem som slumpmässiga frånkopplingar eller behovet av frekventa omstarter. När din gamla Wi-Fi-router inte kan upprätthålla en korrekt anslutning kommer det att kännas som att uppgradera till en ny router som att ta steget in i framtiden.
 • Kompatibilitet: Din gamla router kanske inte har vad som krävs för att hantera gigabit Ethernet, vilket kommer att begränsa dina Wi-Fi-hastigheter.
 • Framtidssäkring: Som sagt, Wi-Fi-standarder tar ett tag att filtrera igenom, och det gäller även för dina enheter. Att uppgradera en gammal router kommer att skydda mot framtida förändringar i många år framöver, särskilt med tanke på hur länge en router håller.
 • Även om routrar håller i upp till tio år, finns det några goda skäl till varför du bör uppgradera din router under tiden. Se bara till att överväga dina nuvarande och framtida behov innan du lägger ner din gamla router.