Hur kommer AI-konst att påverka kreativiteten?

Artificiell intelligens har blivit ett kontroversiellt ämne i konstrummet under 2022 och 2023, med många som hävdar att det nedvärderar det mänskliga inslaget av kreativitet. På baksidan hittar du andra som tycker att det inte är helt fel – och att AI faktiskt kan hjälpa artister att maximera sin potential.

Vi ser redan att AI, även i dess tidiga dagar, har påverkat konsten. Men hur kommer det att fortsätta i framtiden? Låt oss titta på både de positiva och negativa konsekvenserna av AI på kreativitet.

Det positiva med AI-konst på kreativitet

Trots många skildrar värsta scenarier för AI och kreativitet, är det inte bara undergång och dysterhet. Tekniken kan ha många positiva effekter.

1. AI-konst kan användas som prototyper för mänskligt utvecklade projekt

Vi har redan sett hur ChatGPT har använts i det vilda för effektiv konceptualisering, till exempel brainstorming av bloggämnen. Och när det kommer till bildkonst kan det vara möjligt att använda AI-konst när man skapar prototyper av mänskligt utvecklade projekt.

Du kanske kommer ihåg när den där bilden av påven iförd pufferjacka cirkulerade i början av 2023; även om du inte engagerar dig enbart för memen, kan du fortfarande använda Midjourney för att skapa fantastisk AI-konst. Som fotograf kan du planera mode- och gatufotograferingar och som illustratör kan du använda olika uppmaningar för att inspirera till dina egna teckningar och målningar.

När du väl har en uppfattning om vad du kan skapa kan du börja arbeta mer effektivt.

2. Uppmuntrar till att tänka utanför boxen

Ett av de säkra tecknen på att du är i ett kreativt hjulspår är att producera konst på autopilot. I dessa situationer kan nya idéer hjälpa dig att ta dina skapelser till nästa nivå.

AI har potential att inte bara designa prototyper utan också erbjuda inspiration för framtida projekt. Du kan hålla reda på dessa idéer med hemliga anslagstavlor på Pinterest och hänvisa till dem när du behöver.

3. Mänsklig konst kan anses vara mer värdefull

Många AI-konstkritiker har hävdat att AI-skapelser devalverar mänsklig konst. Och när man tänker på hur avancerade vissa AI-konstskapelser ser ut vid första anblicken, är det lätt att se varför denna åsikt har uppstått. Men motståndare, som jag, skulle hävda att uppkomsten av AI-genererad konst faktiskt sätter mer värde på mänsklig konst.

Låt oss använda fotografi som ett exempel. Jag tillbringar 15+ timmar per vecka med att fotografera, och på min fritid lär jag mig om olika koncept – tillsammans med hur verktyg som Lightroom och Photoshop fungerar. Jag kan mycket enkelt identifiera en AI-genererad bild.

Med detta i åtanke kommer människor som är väl insatta i konst – som samlare och gallerister – också sannolikt att märka när AI har genererat det de ser. Som ett resultat kan de också uppskatta hur lång tid det tar för människor att bemästra en färdighet.

4. AI behöver fortfarande mänsklig input för att lära sig

Huruvida vi ger efter för en robotapokalyps återstår att se – men för närvarande behöver AI fortfarande mänsklig input för att lära sig. Med det i åtanke är AI-konst begränsad i hur långt den kan utvecklas.

Även om AI kommer att bli mer avancerad under de kommande decennierna, kommer det fortfarande att vara svårt för den att replikera mänsklig kreativitet.

5. Det minskar inlärningskurvan för nya artister

En av teknikens största fördelar är att den har minskat inlärningskurvan för blivande artister. Och med framväxten av AI-konst kan man hävda att nya kreatörer kommer att kunna lära sig grunderna i sitt hantverk snabbare.

Vi pratade tidigare om att använda AI för att utveckla prototyper, och nya artister kan använda dessa för att få en uppfattning om hur de vill forma sin egen stil. När de väl lärt sig om grunderna i sin disciplin kommer dessa konstnärer att finna det lättare att levandegöra sina skapelser. Och som ett resultat kan vi se ännu fler begåvade kreativa personer bli framträdande i framtiden.

Negativa av AI-konst på kreativitet

Även om AI-konst kan ha positiva effekter på kreativiteten, är det också viktigt att vi inte ignorerar de möjliga nackdelarna.

1. Risken att allt blir sig likt

En av de största problemen med AI-konst är att eftersom det är lätt att replikera, kan allt bli sig likt. Vi har redan sett hur många som kommer att följa trender på sociala medier, som att kopiera samma typer av bilder på Instagram.

Detta problem kommer sannolikt att påverka människor och företag som inte vill tänka utanför ramarna. Men om mer konst blir densamma kan en positiv effekt vara att fler människor kan längta efter äkthet – vilket innebär att konstnärer som förblir trogna sig själva fortfarande kommer att lyckas.

2. Vissa kan devalvera den mänskliga konstens skicklighet

Som någon som har arbetat obevekligt med fotografering i nästan sju år, och även ritat och målat mycket som ung, kan jag berätta att det tar år att bemästra alla kreativa färdigheter. Förutom de tekniska aspekterna behöver du också presentera dina idéer och känslor.

Med tanke på att du kan skapa AI-konst på kort tid, kan vissa hävda att de år av engagemang som är involverade i att bli en framgångsrik artist kan bli nedvärderade. Dessutom finns det risken att blivande artister antingen blir nedslående eller självbelåtna – vilket betyder att vi aldrig får se deras verkliga färdigheter.

3. Frågan om att skrapa befintlig konst

AI-konst har genuina etiska problem som många kreativa har varit snabba med att nämna. Att skrapa befintlig konst är en av de mest kontroversiella diskussionspunkterna, och det kan vara ganska irriterande när ditt verk skrapas.

Skrapning väcker frågan om att kreditera artister. Dessutom skulle vissa kunna hävda att det totalt nedvärderar det hårda arbete som någon har lagt ner för att skapa en målning, foto eller annan typ av konst.

Eftersom AI är här för att stanna är det viktigt att vi har ett ärligt samtal om att skrapa konst och etiken i detta. Om du är en konstnär kan du vidta åtgärder för att skydda dina bilder från AI-konstgeneratorer.

En annan stor diskussionspunkt med AI-konst och kreativitet omger upphovsrätt. Konstnärer har varit tvungna att ta itu med andra som använder deras verk utan tillstånd i flera år – många konton på sociala medier har till exempel tagit människors innehåll utan att ge dem kredit.

För icke-artister kan det verka som om kreatörer är för känsliga för frågor av det här slaget. Men verkligheten är att om någon har spenderat potentiellt år på sitt arbete, har de rätt att vara missnöjda över att andra använder eller kopierar det de har skapat.

Liksom etiken kring skrapning är det viktigt att vi erkänner upphovsrättssvårigheterna kring AI-konst.

Nyckel takeaways

  • AI-konst kan användas som prototyper för mänskligt utvecklade projekt, inspirera fotografer och illustratörer att skapa sina egna unika verk mer effektivt.
  • AI uppmuntrar tänkande utanför boxen och erbjuder inspiration och nya idéer för konstnärer att ta sina skapelser till nästa nivå.
  • AI-genererad konst sätter faktiskt mer värde på mänsklig konst, eftersom konstexperter lätt kan identifiera AI-genererade bilder och uppskattar den tid och skicklighet det tar för människor att bemästra sitt hantverk.

AI-konst: en välsignelse eller förbannelse för kreativitet?

AI kommer säkert att förändra världen, men det kommer inte nödvändigtvis att göra artister föråldrade. Faktum är att AI-konst kan förstärka hur svårt det är att bli en skicklig målare, illustratör eller fotograf. Förhoppningsvis kommer det också att resultera i att kreativa får en rimlig kompensation för sitt arbete och uppmuntra konstnärer att tänka utanför ramarna.

Vi behöver dock ha ärliga samtal om AI-konst och de möjliga etiska problem som kan uppstå. Skrapning och upphovsrätt är båda viktiga diskussionspunkter, och vi måste också se till att konsten inte förlorar sin själ.