Hur jämför den med Raspberry Pi?

Spread the love

Viktiga takeaways

  • Orange Pi 3B erbjuder fler anslutningsmöjligheter och lagringsmöjligheter jämfört med Raspberry Pi 4 Model B, vilket gör den lämplig för avancerade användare med specifika behov.
  • Raspberry Pi har fördelen av marknadsdominans, ger en större användarbas, omfattande utbildningsresurser och teknisk support.
  • Valet mellan de två korten beror i slutändan på individuella krav: Orange Pi är kostnadseffektiv och kraftfull, medan Raspberry Pi erbjuder ett säkert och välstödd alternativ.

I augusti 2023 lanserades Orange Pi 3B, ett övertygande enkortserbjudande från Shenzen Xunlong i Kina. Om du är på marknaden för en enkelkortsdator kan den se dig som ett lovande alternativ till den ärevördiga Raspberry Pi 4 Model B.

De två har många gemensamma drag: en formfaktor i kreditkortsstorlek, en fyrtiostifts GPIO-header, en USB-strömförsörjning av typ C och en mängd anslutningsmöjligheter. Om du bestämmer dig mellan de två är det skillnaderna som kommer att betyda mer.

Hur skiljer sig Orange Pi från Raspberry Pi?

Låt oss titta på de mest slående skillnaderna mellan dessa två Pi-modeller för att hjälpa dig att bestämma vilken som är rätt för dig.

  5 verktyg för att skapa Wall of Love Testimonials på din app

Processorn

Båda korten är fyrkärniga processorer, fabriksklockade till 1,8 GHz. Orange Pi drivs av en Rockchip RK3566 med fyra ARM A55-kärnor. På Raspberry Pi 4 är det återigen fyra kärnor — men av den lite biffigare A72-varianten. Om du vill ha mer kraft kan du överväga Orange Pi 5 – som kom in i vår sammanfattning av de mest kraftfulla enkortsdatorerna.

Bildkredit: Orange Pi

Anslutningsmöjligheter

En blick på Orange Pi avslöjar några extra anslutningsalternativ. Det finns en kontakt för en 5v-fläkt, av det slag som du kan hitta på en stationär PC:s moderkort. Båda korten kommer med fyra USB-portar, men bara en är USB 3.0 på Orange Pi.

Orange Pi har ett fullstort HDMI 2.0-uttag, snarare än två miniatyriserade. Det finns en kortplats för en miniatyr-LCD på båda korten – men vänd på Orange Pi så hittar du en extra EDP DisplayPort-kontakt.

Raspberry Pi-ägare kan enkelt montera en strömknapp på sitt kort. Men Orange Pi-ägare behöver inte bry sig: det finns en redan redo att gå. Och det finns en återställningsbrytare i mitten också. Bekvämlighet utöver bekvämlighet!

  10 bästa ställena att få streama överlägg

Lagring

Orange Pi ger några extra alternativ när det kommer till förvaring. Det finns eMMC på undersidan, såväl som en M.2-plats, som kan rymma en NVMe-enhet. Som sådan har den en enorm fördel i både kapacitet och läs/skrivprestanda, även jämfört med en USB-startad Raspberry Pi.

Kontrollera storleken på din M.2-enhet innan du monterar – de längre kommer att hänga över kanten på kortet, och de tjockare kan riskera att kortslutas mot SD-kortläsaren. Som Orange Pis tillverkare varnar: ”Det här kortet är strukturerat för att bara passa SSD med en helt slät baksida.”

OS

Det finns verkligen ingen brist på operativsystem tillgängliga för Orange Pi, med Debian, Ubuntu och Orange Pi OS bland de officiellt stödda bilderna. Raspberry Pi spelar bra med fler operativsystem än vad du rimligen skulle kunna lista – vilket framgår av vår lista över fantastiska Raspberry Pi-operativsystem.

Pris

Föga överraskande finns det en klar vinnare när det kommer till kostnad: Orange Pi är ungefär halva priset av motsvarande Raspberry Pi 4.

  Hur man ställer in Microsoft Teams organisationsschema

Hur är det med supporten?

Några av de skillnader som vi har beskrivit här kommer att räcka för att tippa balansen för många entusiaster. Men Raspberry Pi åtnjuter fördelarna som är förknippade med marknadsdominans: det finns många, många Raspberry Pi-ägare där ute, och jämförelsevis få Orange Pi-ägare. Du kommer att få mycket mer i form av utbildningsresurser, teknisk support och allmän inspiration om du håller dig till det som är populärt. Å andra sidan är Orange Pi en styrelse som säkerligen kommer att tilltala avancerade användare med särskilda behov.

Så vilken Pi är bättre?

Det enkla (och förutsägbara) svaret här är: det beror på. Om du letar efter något med massor av blixtsnabb lagring för ditt nästa projekt, kan Orange Pi 3B mycket väl vara det. Om du å andra sidan föredrar ett säkert alternativ som har testats grundligt och kommer med oöverträffat stöd, då är det förmodligen bättre att hålla fast vid Raspberry Pi.