Hur IoT förändrar detaljhandeln

Lär dig rollen som Internet of Things (IoT) för att upprätthålla, förnya och växa detaljhandeln över produkter, geografier och kundgrupper.

Detaljhandeln är starkt beroende av befintliga och framväxande teknologier. Vi kan redan nu se att branschen har förändrats mycket, från lokala drogaffärer och stora livsmedelsbutiker till marknadsplatser på nätet.

Nu kan du beställa dagligvaror, matvaror och konsumtionsvaror online och få dem hemma. Dessutom experimenterar e-handelshandlare med autonoma fordon och drönare för orderleverans.

Det är bara kundens perspektiv. Framväxande teknologier hjälper också detaljhandeln att hantera leveranskedjan, lager, onlinebeställningar, säkra betalningsgateways och många fler. IoT är en annan ny teknik som kommer att ta detaljhandeln till nästa nivå.

Fortsätt läsa för att lära dig hur IoT bidrar till detaljhandelns omvandlingsresa.

Vad är IoT?

Internet of Things (IoT) är nätverket av smarta enheter, omgivande sensorer och mjukvara för att erbjuda bekvämlighet i hemmet eller på kontoret.

IoT innehåller smarta prylar som Google Home, Amazon Echo, smarta lampor, smarta termostater, smarta hushållsapparater, etc. De ansluter till hemmets Wi-Fi och pratar med varandra för att minska energislöseri och manuell mänsklig ansträngning i vardagliga uppgifter.

Och ja, IoT kommer i kvalitet och kvantitet för industriella applikationer som tillverkning, lagerhantering och detaljhandeln. Detta är känt som Industrial Internet of Things (IIoT).

IoT i detaljhandeln involverar både IoT (hembaserat) och IIoT. Det tillför värde till detaljhandelskedjan från produktion till konsumenternas hem och allt däremellan.

IoT:s roll i detaljhandeln

Så här kan du använda IoT eller IIoT i detaljhandeln:

  • Smarta GPS-spårningsenheter, RFID-skannrar, rörelsesensorer och cloud computing kan hjälpa stora detaljhandelskedjor och distributionsbyråer att säkert flytta produkter från punkt A till punkt B.
  • IoT kan hjälpa butiker och e-handelswebbplatser att erbjuda personliga kampanjerbjudanden till sin målgrupp hemma eller i den fysiska butiken.
  • IoT och IIoT i detaljhandeln kan samla in många datapunkter om kunder, anställda, leverantörer och alla intressenter för att göra detaljhandelns leveranskedja säkrare.

Dessa är bara några av de grundläggande omfattningarna av IoT i detaljhandeln. Du kan använda IoT på kreativa sätt i din butik eller på e-handelswebbplatsen. Tanken är att få ett försprång gentemot din konkurrent genom att erbjuda en smidig kundresa från produktupptäckt till försäljning.

Hur förändrar IoT inom detaljhandeln branschen?

IoT i detaljhandeln hjälper företag att förstå hur kunder handlar i online- och offlinebutiker. Vart tar de flesta kunder vägen? Hur beställer restauranggäster? Vilka är hotellets incheckningspreferenser för gästerna? Dessa viktiga marknadsföringsfrågor kan enkelt besvaras med hjälp av IoT-analysdata.

Som en detaljhandelsföretagare behöver du inte längre förlita dig på tredjepartsbyråer för marknadstrendrapporter, som kanske inte gäller för ditt företag. Förutom kundupplevelse och marknadsföring kan IoT också förändra hela detaljhandelns backend, som personalhantering, förbrukningsmaterial, beställning, leverantörsrelationer, lager och affärssäkerhet.

Nedan hittar du några exempel som förklarar hur IoT omformar hur detaljhandelsföretag fungerar i den digitala tidsåldern:

#1. IoT Wearables

Detaljhandelskedjor, hotell, restauranger etc. kan erbjuda smarta wearables till sina lojala och premiumkunder. Genom att använda data som samlats in från sådana bärbara enheter kan detaljhandelsföretag förbereda sig i förväg för ankomsten av VIPs och premiumkunder. Sedan kan wearables guida kunderna till rätt produkthyllor så att de kan samla det de behöver, checka ut digitalt och spara tid när de handlar.

Bärbara enheter kan också hjälpa återförsäljare att erbjuda personliga lojalitetspoäng och rabatter till lojala och återkommande kunder. De behöver alltså inte längre visa komplexa kampanjerbjudanden i butiken.

#2. Aviseringar om väntetid i butik

Olika smarta enheter i butik som smarta kameror, rörelsesensorer och RFID-skannrar kommer ständigt att samla in butiksdata om butikens tillträde och genomsnittlig kundutcheckningstid.

Följaktligen kommer systemet antingen att visa en beräknad väntetid utanför butiken på en distal skärm eller skicka personliga aviseringar direkt till de registrerade konsumenterna.

#3. Digital produktvägledning och kampanjer

Detaljhandelsföretag kan enkelt skapa en profil för varje kund och guida dem genom sina vanliga inköpslistor. Kunderna behöver inte längre ströva runt i hela mataffären för att hitta det de behöver.

För att få detta att hända kan butiker använda Bluetooth Low Energy-enheter och sensorer. Med hjälp av sådana smarta enheter kan företag skicka vägledning i butik, kampanjerbjudanden etc. till shoppares smartphones.

#4. Aviseringar om produktleverans i realtid

E-handelshandlare och fysiska detaljhandelskedjor som erbjuder hemleverans började använda olika IoT-enheter för att skicka korrekta och realtidsmeddelanden om produktleveranser.

Smarta RFID-skannrar skickar produktdata till molnprogramvara när varan lämnar lagret. Sedan använder molnappen GPS-spårning av leveransfordonet för att skapa en beräknad leveranstid. Det tar också hänsyn till frakthastighet, trafikförhållanden, stopp osv.

#5. Välja Supply Chain och Logistik

Stora detaljhandelsföretag måste smart välja logistik- och leveranssidans leverantörer för att spara på kostnader för leveranskedjan.

De kan använda IoT-enheter som GPS, RFID-skannrar, rörelsesensorer och smarta kameror för att testa leverantörer innan de registrerar sig för en högkvalitativ tjänsteleverantör till ett överkomligt pris.

#6. Innovativa digitala butiker

Ett av de ledande exemplen på IoT-baserade innovativa butiker är Amazon Go-butiker. Hos Amazon Go kan kunderna hämta det de behöver och komma igång med sin vanliga verksamhet. Du behöver inte stå i kö och betala för varorna de köper. Amazon-appen debiterar automatiskt kunderna när de lämnar butiken.

För en sådan bekväm och automatiserad kundköpresa använder Amazon nästa generations teknologier som sensorfusion, datorseende, IoT-enheter, smarta kameror, artificiell intelligens och maskininlärning (ML).

Fördelar med IoT i detaljhandeln

Nedan hittar du fördelarna du får genom att ta in din fysiska butik och onlinebutik inom räckhåll för ett IoT-nätverk:

#1. Styrka personalen i butik

Olika IoT-enheter och sensorer kan spåra kunder i butikerna hela tiden. Om kunderna inte hittar det de behöver kan smarta kameror och högtalare förstå problemet och förmedla det till butikspersonalen.

Butiksmedarbetaren kan närma sig kunderna och guida dem till de produkter de letar efter.

#2. Minska avfall

IoT-enheter kan hjälpa detaljhandelskedjeägare att hantera el- och gasanvändning effektivt. Smarta termostater, kylskåp, belysningssystem etc. kan automatiskt minska energiförbrukningen när en specifik butik har mindre fotgängare.

#3. Butikssäkerhet

Bluetooth lågenergi, GPS-spårning, RFID-skannrar, etc., baserade IoT-enheter kan hjälpa butiksägare att skapa en virtuell barriär runt sina butiker. Smarta säkerhetskameror kan ständigt hålla ett öga på produkter på ställ. Genom att kombinera alla dessa smarta IoT-enheter kan butiker praktiskt taget eliminera risken för snatteri.

#4. Produktplacering

Återförsäljare kan använda rörelsesensorer och smarta kameror för att identifiera butiksområden som får mest besök eller anses vara premium. Sedan kan butikschefen placera marknadsförda produkter på dessa premiumplatser för att få bättre produktplacering och försäljningsprovision från tillverkarna.

#5. Butikshantering och spårning

Om din butik upplever hårt besök blir det en utmaning att fylla på med lager på hyllan. Utöver detta, om du inte vet vilken produkt som är slut i lager på hyllan, kan det vara pinsamt.

Du kan ta hjälp av IoT-enheter som RFID-skannrar, smarta kameror, programvara för objektigenkänning, viktsensorer, etc., för att skapa smarta hyllor. Så fort det är en ökning i försäljningen för ett fåtal produkter, får butikens backend eller lagerhållningsteam aviseringar om att fylla på sålda produkter.

#6. Omnikanal-upplevelse

Du kan skapa ett robust IoT-nätverk i butiken och integrera det med dina e-handelsplattformar. Således kan kunder som redan har upplevt att handla online i dina onlinebutiker uppleva samma bekvämlighet när de fullföljer någon av dina fysiska butiker. Du kan enkelt synkronisera kampanjer och rabatter online och i butik.

Nackdelar med IoT i detaljhandeln

Liksom fördelarna med IoT i detaljhandeln, finns det vissa utmaningar och problem som du måste förbereda dig för att möta om du går vägen för IoT-transformation för dina online- eller fysiska butiker. Dessa utmaningar är som beskrivs nedan:

#1. säkerhet

Den mest uppenbara utmaningen för IoT inom detaljhandeln är cybersäkerhet. Om hela IoT-arkitekturen för detaljhandeln inte är end-to-end-krypterad, så finns det en enorm risk för intrång och ransomware-attacker.

Dessutom måste företag regelbundet granska IoT-enheter och mjukvarukommunikationsnätverk för att förhindra kryphål och digitala sårbarheter.

#2. IoT hårdvara och mjukvara

Det finns bara ett fåtal IoT-hårdvaru- och mjukvarutillverkare som Intel, Google, Cisco, Bosch, Siemens och andra. Detta kan skapa ett marknadsmonopol för smarta sensorer, enheter, chipset, firmware och mjukvara.

Följaktligen kommer dessa tillverkare att kontrollera marknadsprissättningen, och om de inte sänker priset till en rimlig nivå kommer det att vara svårt för små återförsäljare att köpa dessa produkter.

#3. Utbildning för anställda

Eftersom IoT-enheter och styrprogramvara är ganska nya tekniker, skulle det ta detaljhandelskedjeägare att investera tid och pengar för att utbilda sin befintliga arbetsstyrka. Detaljhandelsföretag kommer också att behöva anlita IoT-dataanalysexperter för att extrahera kundinsikter från deras IoT-nätverk för detaljhandeln.

#4. Jobbsäkerhetsrisker

IoT är ett annat namn för automatisering. Eftersom företag kommer att behöva färre mänskliga arbetare i sina butiker kommer arbetslösheten att öka. Regeringar och företag måste planera för rehabilitering av arbetskraften.

Framtiden för IoT i detaljhandeln

Internet of Things blir billigare för varje dag. Urbana kunder använder smarta enheter snabbare än förväntat av experter när IoT var i sin tidiga utveckling. Det framgår av olika aktuella marknadstrender och statistik som beskrivs nedan:

  • Grand View Research uppskattar att IoT inom detaljhandeln kommer att bli en industri på cirka 161 miljarder dollar 2028 från en omsättning på 31,99 miljarder dollar 2020.
  • IoT-hårdvarusegmentet kommer att tjäna maximala intäkter för IoT i detaljhandeln, hela 60 %, vilket förväntas av rapporten ovan om detaljhandelns IoT-rapport.
  • Mjukvarudelen för IoT inom detaljhandelstransformation kommer också att växa snabbt till en bruttomarknadsinkomst på 3,38 miljarder dollar till 2029, baserat på en rapport från Maximize Market Research.
  • Experter föreslår att intäktspotentialen för IoT-enhetshantering också kommer att växa till cirka 15,66 miljarder USD från 1,88 miljarder USD 2022.

Ovanstående statistik visar tydligt en hel del affärs- och karriärmöjligheter för IoT inom detaljhandeln i framtiden. För dem som är involverade i mjukvaruutveckling, hårdvaruproduktion, IoT-enhetshantering och underhåll är det en säker marknad för långsiktiga investeringar och intäktsgenerering.

IoT i detaljhandeln och augmented reality kommer att bli nästa iteration för transformation av detaljhandelsbranschen. Beroende på kundernas aktiviteter över online- och offlineplattformar kan detaljhandelsföretag erbjuda korrekta produktförslag till kunder som värdesätter kvalitet och tid över prislappen.

Författarens anteckning

Precis som shoppingappar på smartphones, kontaktlösa betalningar, RFID-skannrar och GPS-lokalisering är IoT i detaljhandeln en annan trendteknik. Alla globala rapporter tyder på att sektorn kommer att se enorma investeringar i framtiden.

Om du är företagare, leta efter IoT-transformationsmöjligheter för att göra ditt företag relevant i dagens digitala ekosystem. Är du nyutexaminerad? Leta efter IoT-utbildningsresurser så att du kan få spännande jobb inom IoT-utvecklings- och underhållssektorn.

Slutligen, om du är en IoT-leverantör, börja utforska nya kunder inom detaljhandeln för att leverera hårdvara och mjukvara till detaljhandelsjättar som Walmart, Tesco, Costco Wholesale, och så vidare.

Nu vet du hur IoT i detaljhandeln kan förändra detaljhandeln från råvaruanskaffning, leverantörsupptäckt, butikssäkerhet och kundupplevelsen. Du måste ta till dig IoT nu för att kunna dra nytta av förstahandsförmånen och definitivt innan dina konkurrerande återförsäljare träder in på scenen.

Kolla sedan in open source internet of things (IoT) plattformar och verktyg.