Hur generativ AI-sökning förändrar sökmotorer

Generativ AI-sökning är nästa iteration för onlinesökning som vi känner den från Yahoo.com, Google.com, Bing.com och mer.

Artificiell intelligens (AI) har påverkat våra liv sedan lanseringen av AI personliga assistenter på mobila enheter, som Cortana, Siri, Google Assistant, Alexa, etc. Använda AI på Internet of Things (IoT) enheter; du kan kontrollera många saker hemma och på arbetsplatsen.

Därefter gick AI in i multimediaproduktionsindustrin för att producera innehåll som bilder, video, ljud och text från nyckelord eller instruktioner. Nuförtiden kan avancerade AI:er redigera innehåll som video och ljud till perfektion. I ett nötskal, AI finns överallt. Därför är den dagen inte långt borta då du kommer att se AI påverka innehållssökning från world wide web.

För att förstå det generativa AI-sökkonceptet måste du först förstå vad en generativ AI är. En sådan AI producerar helt enkelt innehåll som text, bilder, ljud, programkod, etc., från exempelinnehåll.

Utvecklare tränar en generativ AI för att förstå naturligt innehåll i maskinspråk med hjälp av maskininlärningsmodeller (ML). Sådana AI:er kan vara övervakade, oövervakade eller semi-övervakade.

Generativa AI-modeller

Generativ AI använder olika ML-modeller för att träna ett AI-program, chatbot eller virtuell assistent. Några av dessa modeller och deras resultat beskrivs nedan:

Generativ vs. Diskriminerande modell

I den diskriminerande modellen för AI-träning tränar en mänsklig handledare AI:n att lära sig skillnaderna mellan två eller flera objekt i ett ingångsprov. Till exempel, om du levererar 10 bilder av 10 olika djur till AI:n som input, kommer den underliggande diskriminerande modellen att hjälpa den att särskilja alla djuren framgångsrikt.

Å andra sidan hjälper den generativa modellen en AI att skapa objekt som hänvisar till exempeldata med semi-övervakning eller ingen övervakning. En generativ maskininlärningsmodell hjälper en AI att förstå indata och bevara förståelsen i dess neurala nätverksminne så att den kan anropa denna upplevelse i framtiden om en liknande utmaning uppstår.

Generative Adversarial Networks (GAN)

Denna maskininlärningsalgoritm kombinerar både generativa och diskriminerande modeller för AI-träning. Här skapar den generativa modellen prov från indatavektorerna som nyckelord, frågor etc.

Sedan måste den diskriminerande modellen identifiera om det skapade provet är falskt eller originalinmatning. Om den är falsk, omarbetar den generativa modellen uppgiften för att skapa en annan utgång för den diskriminerande modellen. Det fortsätter i iterationer tills den generativa modellen kan skapa förfalskningar som den diskriminerande modellen inte längre kan skilja från den ursprungliga ingången.

Transformatorbaserade modeller

Transformatormodeller för ML är djupa neurala nätverk som analyserar ingångsvektorerna sekvens för sekvens. Sedan förutsäger den vad resultatet kan bli. Till exempel, om du presenterar en transformator med en serie orelaterade ord, kommer den att analysera orden och försöka förutsäga föregående eller på varandra följande ord som kan fylla i tomrummen och omvandla orelaterade ord till meningsfulla meningar.

I en transformator extraherar en kodare alla funktioner eller datapunkter från inmatningssekvensen och omvandlar dem till indatavektorer. Sedan analyserar avkodaren ingångsvektorerna, skapar ett sammanhang från datan och producerar en utmatningssekvens.

Det finns många framgångsrika transformatorbaserade AI-modeller som de som beskrivs nedan:

 • Generativ förtränad transformator modell 3, aka ChatGPT
 • Language Model for Dialogue Applications, aka LaMDA, byggd på Google Transformer

Genom att använda alla ovanstående modeller har AI-utvecklare framgångsrikt skapat många funktionella generativa AI-program som kan göra eller producera följande från enkla input som bilder, texter, beskrivningar, ljud etc.:

 • Generera bilder av människor som inte finns genom att referera till indata från webbplatser, tidskrifter, Google Bildsökning, etc.
 • Skapa riktiga bilder från skisser
 • Överför konstnärlig eller kreativ stil från en konst till en annan
 • Syntetisera en datortomografi från en MRT som en ingång
 • OpenAI:s Dall-e AI kan skapa enastående bilder bara från texter
 • DeepMind, Amazon Polly, etc., AI kan skapa mänskliga tal från texter
 • AI Music, köpt av Apple, kan förvandla upphovsrättsfri offentlig musik till ljudspår

Nu är generativ AI-sökning en kombination av alla dessa verktyg och tekniker för AI för att ge dig korrekt innehåll från webben. Med en sådan AI-driven sökfunktion behöver du inte söka igenom miljontals förslag skapade av Google, Bing, Yahoo, etc., sökmotorer.

Den generativa AI-sökningen presenterar dig redo att publicera eller konsumera innehåll från onlinekällor med olika innehåll som stöds som bilder, videor och text på en skärm, precis som ChatGPT fungerar.

Webbplatssökning, som vi känner den från lanseringen av Archie-sökmotorn den 10 september 1990, kommer att förändras helt om generativ AI-sökning blir populär och lättillgänglig.

Den vanliga webbsökningen är en manuell onlineforskningsprocess. Här måste du skriva in din fråga eller ditt nyckelord i en sökruta i sökmotorn. Sökmotorleverantörer som Google, Yahoo, Bing, etc., väger de resulterande webbplatserna som innehåller det innehåll du vill ha enligt någon proprietär logik.

Till exempel webbplatsens auktoritet på relevant nisch, läsekrets, webbsidas kvalitet etc. Sedan tilldelar sökmotorn varje webbplats rankningar mot din sökning och visar alla webbplatser enligt deras rankning. Till exempel kommer en webbplats med rang ett att dyka upp överst på sökmotorns resultatsidor.

I ett nötskal, vanliga sökmotorer på nätet skapar inte innehåll. De syndikerar bara innehåll från flera webbplatser. När du klickar på ett sökresultat kommer du direkt till en specifik webbplats.

Men med lanseringen av generativ sökning kommer du att få begränsat innehåll. Den underliggande AI kommer att analysera alla sökresultat, generera anpassat innehåll och visa det för dig med hjälp av en webbläsare. Det kan finnas länkar till källorna som den generativa AI använde för att skapa innehållet den visar dig.

Om generativ AI-sökning blir det nya normala för onlinesökning, kan du förvänta dig följande ytterligare skillnader:

 • Utdatainnehållet från din sökfråga kommer att bero mycket på polariseringen av företaget som skapade den generativa AI-sökmodellen
 • Vissa skolor kommer att föredra XYZ generativa AI-sökverktyg framför ABC-verktyget. Det kommer alltså att finnas en ökande anomali i sökbaserade verk online
 • Sådana sökverktyg kan ibland komma med liknande innehåll, och utgivaren kan riskera att ladda upp plagierat innehåll på sin webbplats
 • Sökresultatet blir intuitivt och fyllt med relaterat innehåll i olika former som texter, bilder, video, ljud och så vidare
 • Du kommer att sluta besöka webbplatser och interagera med webbannonser om du får innehåll i ett ChatGPT-liknande gränssnitt där det inte finns några distraktioner
 • Din onlineforskningssatsning kommer att minska drastiskt. Du behöver inte längre läsa igenom flera webbsidor och komponera ditt eget innehåll
 • AI-utvecklare kommer att komma med ny AI-baserad onlineannonsering och andra intäktsmodeller för att öka sina operativa vinster
 • Det blir mindre distraktion vid webbsökning, så kvaliteten på sökningen kan minska mycket
 • Du måste anställa begåvade och experter på onlineforskare och dataanalytiker för att analysera det AI-producerade innehållet innan du kan använda innehållet för kommersiella ändamål
 • Det finns inga tydliga riktlinjer för hur en sådan AI-baserad webbplatssökning kommer att länkas tillbaka till källwebbplatsen och ge dessa webbplatser lite kredit. Eftersom dessa AI:er inte kan generera innehåll utan att förlita sig på referensinnehåll

Därefter kommer vi att utforska effekten av generativ AI-sökning på sökmotorer.

Effekter av generativ AI-sökning på sökmotorer

Se nedan hur utvecklingen av generativ AI-sökning kan påverka konventionella sökmotorer:

 • Populariteten för sökjättarna som Google, Yahoo, DuckDuckGo och Brave kommer att minska mycket
 • Annonsintäkterna från sökmotorer kommer också att minska avsevärt
 • De fria och rättvisa sökresultaten på webben kommer att påverkas, och en ny intäktsström kommer att dyka upp där webbplatsägare kommer att betala generativa AI-sökleverantörer för att visa innehåll från deras sidor
 • Antalet besökare på webbplatser kommer att minska mycket eftersom användarna får det innehåll de behöver på en annan webbsida

Nu kommer vi att utforska några av sökmotorerna som använder generativ AI-sökning.

Sökmotorföretag vet redan att AI-baserad generativ sökning är framtiden. Därför har olika sökjättar börjat rulla ut prototyper och betatester för AI-sökmotorer. Nedan hittar du några AI-baserade sökmotorer som du kan använda nu:

#1. Bing

Microsoft slutade inte bara med att förvärva ChatGPT-utvecklaren OpenAI. Den använde de egenutvecklade teknologierna och licenserna från OpenAI för att förbättra Bing Search med AI-funktioner. Den förnyade produkten är populärt känd som den nya Bing.

Sökmotorn hjälper dig med kompletta svar på verkliga frågor – ingen mer sökordsbaserad rankning av webbplatser och manuell rensning av data från topprankade webbplatser. Du kan också chatta med sökmotorn, precis som att sms:a och skicka meddelanden med en expert på den domän där du arbetar eller gör affärer.

Sökmotorchatten låter dig ställa upp till fem uppföljningsfrågor för att finjustera sökresultatet som den underliggande generativa AI-modellen ger. Den nya Bing är inte bara till för att få webbresultat online. Det kan också hjälpa dig med följande:

 • Få tips om olika ämnen och nischdomäner
 • Producera kreativt innehåll med hjälp av en generativ AI som ChatGPT
 • Få intuitiva och korrekta sökresultat så att du snabbt kan komma till ditt arbete utan några distraktioner från annonser och popup-fönster med uppmaning till handling

#2. Google

Google Sök har använt AI-sökverktyg i många år. RankBrain är det första AI-verktyget som Google använde 2015 för att rangordna webbplatser. Denna AI tolkar sökresultaten och rankar relevanta webbplatser högst upp i rankinghierarkin.

Andra AI-program som Google använder i sin sökmotor är följande:

 • Neural matchning hjälper sökmotorn att ta reda på hur frågor är relevanta för sidor
 • Bidirectional Encoder-representationer från Transformers eller BERT för förträning av naturlig språkbehandling
 • Google Lens för objektsökning med en mobiltelefon eller surfplatta
 • Multitask Unified Model eller MUM för covid-19-vaccininformation på webbresultat

#3. Du

Du är ett produktionsfärdigt AI-sökmotorverktyg. Användare kan använda den för att få rika sökresultat enligt beskrivningen nedan:

 • Den visar ett antal appar, verktyg och resultat överst i SERP
 • People Also Ask-resultaten dyker upp i panelen till höger
 • Få ett förslag på YouChat
 • Det visar toppdiskussionskort från sociala medier med hög auktoritet som Reddit
 • Användare kan också lägga till fler frågor i samma sökning

För närvarande erbjuder den följande AI Search-produkter:

#4. Neeva

Neeva är ett AI-drivet onlineforsknings- eller webbsökverktyg. Det hjälper dig att få distraktionsfria resultat genom att utelämna annonser från sökresultatsidorna. Du skriver en avslutad fråga i Neeva-sökrutan; det ger dig ett nästan perfekt steg-för-steg-svar på frågan. Inga fler annonser ovanför sökresultaten på Google Sök.

Neeva är ett prenumerantfinansierat sökverktyg online. Den får intäkter från allmänheten som använder appen för regelbunden sökning på nätet; Det är inte beroende av annonsintäkter som Google. Därför kan du förvänta dig att det kommer att tjäna dig bättre med kontextuella sökresultat när du betalar.

Författarens anteckning

Generativa AI-baserade sökmotorer kan bli ett problem för onlineforskning. Så snart dessa företag börjar planera intäktsgenerering genom att få betalningar för att marknadsföra innehåll från vissa webbplatser eller utgivare, kommer onlinesökningen att bli mycket partisk.

AI-sökmotorutvecklarna måste bilda ett konsortium för att utarbeta en etisk praxis för att säkerställa fri och rättvis sökpraxis.

Hittills har du gått igenom en detaljerad diskussion om definitionen av generativ AI-sökning, dess skillnad från det konventionella webbsökkonceptet och dess inverkan. Du utforskade också nya exempel på generativa AI-sökverktyg som kan ge dig enastående innehåll på minimal tid som spenderas på webbplatsforskning.

Den här artikeln hjälper dig att förstå om du ska gå med en AI-baserad sökning eller inte. Generativ maskininlärningsbaserad AI-sökning på world wide web kommer dock att bli den nya trenden.

Kolla sedan in Artificial Narrow Intelligence (ANI).