Hur fungerar hologram på scenen?

Huruvida hologram av Tupac och Michael Jackson ge dig heebie-jeebys eller en dos nostalgi, du måste erkänna att tekniken är imponerande. Men hur fungerar det? Och är det verkligen hologram eller bara projektioner?

Naturligtvis är inte alla hologram på scenen postuma etiska gåtor. Tekniken har använts för att simulcasta föreställningar av Janelle Monae och MIA, att kasta Gorillaz avatarer på scen med Madonna, och att ta med fiktiva stjärnor, som Hatsune Miku, till livet.

Tyvärr, de är inte hologram

Låt oss rensa luften snabbt. Det finns en hel del debatt om vad som är eller inte är ett hologram. Så, för argumentets skull, kommer vi att hålla oss till en mycket enkel definition av ordet hologram.

Hologram är fristående 3D-ljusstrukturer. De projiceras inte på en yta (det skulle göra dem 2D), men de kan spridas av glas, sci-fi-månkristaller eller vilket föremål som helst som får jobbet gjort.

Så, prinsessan Leias hemliga meddelande i Star Wars? Det är ett hologram. Michael Jacksons spöke? Det är inte ett hologram – det projiceras på en plan yta och finns i 2D (men vi kommer fortfarande att hänvisa till dessa som hologram för att göra det enkelt).

Hur som helst är dessa holografiska konserter ett steg i rätt riktning. Men de är inte precis en ny idé. De holografiska föreställningarna av Tupac, Janelle Monae, MIA och andra är baserade på ett salongstrick från 1860-talet som kallas Peppers spöke. Det är ett enkelt trick som användes flitigt på viktorianska mässor, pjäser och fester. Du har sett den i aktion på Disney’s Haunted Mansion om du någonsin har varit i Disneyland.

Pepper’s Ghost-tricket är bokstavlig rök och speglar (nåja, minus röken). En reflekterande glasruta står på en scen och vinklas ner mot en gömd monter. När den dolda båset är upplyst reflekterar den en bild på glasrutan, som sedan reflekterar bilden mot publiken. I ögonhöjd skulle den här bilden se sammanpressad ut (kom ihåg att glaset är vinklat). Men eftersom publiken tittar upp på scenen ser bilden ”korrekt” ut med en spöklik, genomskinlig kvalitet.

Naturligtvis kräver din trädgårdsvariant Pepper’s Ghost-trick en skådespelare. Förra gången vi kollade var Michael Jackson död, så vi kan anta att tekniken har förändrats lite, eller hur?

Musion Eyeliner-projektioner

Musion Eyeliner låter som ett taskigt lokalt band, men det är faktiskt en patenterad, moderniserad version av Pepper’s Ghost-tricket. Och på ett sätt är det ännu enklare än Pepper’s Ghost.

Istället för att förlita sig på hemliga rum, skådespelare och glas för att projicera människor på en scen, kräver Musion Eyeliner-tricket helt enkelt en projektor och ett tunt mylarark.

Först placeras mylararket längst fram på en scen i en 45-graders vinkel. Sedan skjuter en projektor framför scenen en bild på mylararket.

Och det är allt som finns med det — typ. Det måste också finnas en källvideo för dessa projektioner. Helst är källvideon helt stilla, vilket skapar en illusion av att en artist står på scenen. Detta kan göras genom att spela in en föreställning med en stillbildskamera, eller genom att skapa en dyr 3D-modell och sedan rigga den för att sjunga och dansa (Tupac, Jackson och Roy Orbison-hologrammen är 3D-modeller).

Problem med Tech

Förutom uppenbara etiska dilemman har Musion Eyeliner många tekniska brister och sårbarheter:

Fasproblem: De mest utarbetade Musion Eyeliner-hologrammen använder flera projektorer för att göra en bild så bred och detaljerad som möjligt. Men dessa projektorer måste fungera perfekt med varandra. Om man faller ur fas förstör det bilden.
Vågiga skärmar: Musion Eyeliner-hologram förlitar sig på en tunn mylarskärm, som ”viftar” som en flagga när den träffas av en bra vindpust. Detta är mycket lätt att observera i Michael Jackson hologram video, där hela scenen ser ut att vara under vattnet.
Betraktningsvinkel: Återigen avgör publikens betraktningsvinkel om ett Musion Eyeliner-hologram ser ”korrekt” eller ”squished”. Sett från sidan kan dessa projektioner se platta ut, som papper.
Belysning: Musion Eyeliner-projektioner fungerar bäst i mörka eller svaga miljöer. Problemet är att de alltid skapar ljusa bilder, vilket inte är en stor sak i sig. Men hologram i mörka miljöer kan se löjligt ljusa och platta ut – speciellt när riktiga människor vandrar på scenen (som visas i Tupac prestanda).
Kostnad: Det kostar inte mycket att sätta upp ett Musion Eyeliner-hologram. Men att återskapa kända personer i 3D kostar massor av pengar (Tupac 3D-modellen kostade cirka 400 000 USD). Även med en utsåld auditorium är det svårt att få tillbaka den typen av utgifter.

Du bör förmodligen inte döma Musion Eyeliner-hologram för deras tekniska brister. Men det faktum att vind kan förstöra dessa projektioner är ett tecken på hur ung den här tekniken är.

Framtiden för hologram

Just nu spenderar de flesta av dina favoritelektronikföretag massor av pengar på förstärkt verklighet. Från Instagram-filter och Pokémon Go till läskiga odöda musiker, vi kommer närmare och närmare det oundvikliga: äkta 3D-hologram.

Det är svårt att veta när äkta hologram kommer att bli vanliga, men de kan komma att användas för underhållning under de närmaste decennierna. Vi vet redan att det finns en marknad för hologramkonserter. De BBC forskar också för närvarande på hologram-TV-apparater (som i huvudsak är småskaliga 3D-versioner av Pepper’s Ghost-tricket).

För tillfället väntar vi bara på att tekniken ska mogna lite. När det händer är någons gissning. Under tiden får vi bara leva med (och vänja oss vid) läskiga postuma konserter och Hatsune Miku.

Källor: Christie Digital