Hur fungerar benledningshörlurar?

Om du inte har hört talas om benledningshörlurar, förbered dig då på något konstigt. De är ultratysta, de sitter inte på (eller i) dina öron och de vibrerar din skalle. Men hur kan du höra ljud genom din skalle?

Ljud är bara vibrationer

Innan vi dyker in i benledning, låt oss först titta på hur ljud fungerar. Liksom ljus färdas ljud genom luften i vågor. Men till skillnad från ljus kan ljud också färdas genom täta föremål. Det är därför ljud vanligtvis kallas ”tryckvågor”. De får föremål att vibrera, även om du inte kan se det.

Det finns ett gäng små organ i ditt öra som är utformade för att reagera på ljud. Med andra ord, de är bra på att vibrera. Stjärnan i showen är din trumhinna, som är en tunn hudflik som vibrerar som huvudet på en trumma eller membranet på en mikrofon. Det uppmuntrar dina andra öronorgan och små öronben att vibrera. (Som en sidoanteckning, slå inte upp bilder på trumhinnan. Det är grovt.)

När allt börjar skaka ser din snäcka sig omkring och registrerar vad som händer. Den skickar sedan denna data till hjärnan, där den översätts till musik, röster eller något annat ljud som du utsätter dig för.

Hittills verkar det som att hörseln är en relativt enkel process. Och gissa vad? Benledning är lika enkel.

Benledning hoppar över dina trumhinnor

Okej, så typisk hörsel beror på att trumhinnan vibrerar alla små organ och ben i ditt inneröra. Trumhinnan är inte nödvändig för hörseln, men utan den skulle dina innerörats ben och organ vara statiska.

Ser du vart detta tar vägen? Benledning kringgår din trumhinna genom att skicka vibrationer till ditt inneröra genom din skalle. När alla de små benen och organen i ditt innerör börjar röra sig, vet inte din snäcka skillnaden. Den registrerar vibrationerna, skickar dem till hjärnan och du hör plötsligt musik, podcasts eller de vidriga videorna som automatiskt spelas upp på nyhetswebbplatser.

Nu betyder det inte att benledningshörlurar är helt tysta. De är fortfarande hörbara (mycket mindre hörbara än hörsnäckor), men de är designade för att trycka ljudvågor genom din skalle, snarare än genom luften.

Varför använda hörlurar med benledning?

Återigen, benledningshörlurar hoppar över trumhinnan och trycker inte upp mycket ljud i luften, så de har flera praktiska användningsområden. För det första kan du använda dem för att frigöra öronen medan du tränar, pratar med människor eller lyssnar efter trafik. Du kan också använda dem för att undvika de skadliga ljudnivåerna hos vanliga hörlurar. De är i princip motsatsen till brusreducerande hörlurar.

Mer intressant är att du kan använda benledningshörlurar för att komma runt vissa hörselnedsättningar, särskilt konduktiv hörselnedsättning. Även vissa hörapparater drar fördel av benledning. Det har sagts att Beethoven höll en spö mellan tänderna och pianot för att komponera musik medan han var döv.

Konduktiv hörselnedsättning är mest ett problem i mellanörat (nämligen trumhinnan), som är just den del av örat som benledningshörlurar hoppar över när de skickar vibrationer till innerörat. Naturligtvis kommer omfattningen av din hörselnedsättning att avgöra hur bra benledningshörlurar fungerar för dig. Problem med innerörat (särskilt nervösa eller cochleaproblem) kommer också att begränsa effektiviteten hos benledningshörlurar.

Ska jag köpa benledningshörlurar?

Innan du går ut och köper ett par nya benledningshörlurar, överväg dina behov. Om du vill kringgå din hörselnedsättning eller höra din omgivning medan du lyssnar på musik, ska du för all del ta det bästa paret benledningshörlurar du har råd med. (Vi är inte bara söta – många benledningshörlurar suger. Köp ett par bra, annars blir du besviken.)

Om du bara letar efter kvalitet, håll dig till det du vet. Ett par bra hörlurar kommer alltid att ”låta” bättre än det bästa paret benledningshörlurar. Benledning är en lösning på många problem, men det sker på bekostnad av ljudkvaliteten.