Hur exakt är Fitbit Sleep Tracker?

Viktiga takeaways

  • Fitbit-trackers packar den nödvändiga hårdvaran för att övervaka hjärtfrekvens, rörelser, blodsyrenivåer och mer för att härleda hur bra du sover.
  • Fitbit-appen visar en sömnpoäng som sträcker sig från 1 till 100 baserat på längden och kvaliteten på din sömn.
  • Även om Fitbits sömnspårning är till hjälp för trenddata, är den inte lika exakt som polysomnografi för akademisk forskning.

Sömn har förenat steg som en av de aktiviteter vi förväntar oss att smartklockor och spårare ska hålla koll på. Detta gäller särskilt Fitbits erbjudanden, som annonserar funktioner som ”sömnpoäng” och ”smart wake”. Men hur fungerar egentligen Fitbits sömnspårning, och är den tillförlitlig?

Hur Fitbits sömnspårning fungerar

Fitbits bärbara enheter, inklusive smartklockor som Google Pixel Watch som använder Fitbit-teknik, upptäcker nödvändig information för att spåra sömn med hjälp av en mängd sensorer. Enligt Fitbitdessa inkluderar en flervägs optisk pulsmätare, elektriska sensorer för flera ändamål (EKG och EDA), gyroskop, höjdmätare, 3-axlig accelerometer, temperatursensor, sensor för omgivande ljus och GPS-mottagare (med GLONASS).

Tillsammans kan dessa sensorer spåra rörelse och riktning, förändringar i höjd, närhet till din handled, blodsyrenivåer (stora svängningar kan vara ett tecken på sömnapné), hjärtslag per minut, kroppstemperatur och din huds motstånd mot små mängder av elektricitet (en metod som kallas bioimpedans, som används för att uppskatta kropps- och muskelfett). Uppriktigt sagt innehåller Fitbit-enheter mycket teknik för att få sömnspårning att fungera.

Tidiga Fitbit-modeller avgjorde om en bärare sov genom att mäta rörelse. Nyare enheter spårar också din puls för att ge djupare insikter om stadierna av din sömn, som lätt, djup och REM-sömn (när vi drömmer). Alla nyare Fitbits använder denna information för att generera ett ”Sömnresultat” – så länge du har ett Fitbit Premium-abonnemang.

Så här ser du ditt Fitbit-sömnresultat

Fitbits sömnpoäng varierar från 1 till 100 baserat på längden och kvaliteten på din sömn. Sömnpoängen visas så snart du öppnar Fitbit-appen på din telefon. Du kan trycka på sömnpoängen för att se fler detaljer, och Fitbit förser dig med lager av information. Det finns gott om sätt att använda Fitbits sömnprofiler för att hjälpa dig att sova bättre.

Förutom hur lång tid du sover visar ett horisontellt diagram nyanserna av din vila. Röda partier är tillfällen då du är vaken. Ljusblått indikerar REM-sömn, något mörkare blått indikerar lätt sömn, och det mörkaste blå indikerar djupsömn. Fitbit använder inte alltid samma färger på alla enheter, så bli inte förvirrad om din Google Pixel Watch använder nyanser av lila istället för blått.

50 % av poängen bestäms av längden på din sömn, 25 % av hur mycket tid du spenderar i djup eller REM-sömn och 25 % av hur lugn eller upprörd du var under din sömn.

Vad påverkar din Fitbits noggrannhet

​​Som något du bär på handleden behöver din Fitbit en åtsittande passform för att ge tillförlitliga resultat. Du måste bära enheten konsekvent från en natt till nästa – i minst 14 dagar – för att få värdefull feedback. Du måste också se till att din enhet är tillräckligt laddad för att klara natten.

Vissa faktorer ligger utanför din kontroll. Forskning av Sleep Research Society fann att det fotopletysmografiska gröna ljuset på baksidan av många träningsspårare har svårare att mäta hjärtfrekvensen hos personer med mörkare hudtoner.

Har tredje part verifierat Fitbits noggrannhet?

Canva

Bärbara produkter som de som erbjuds av Fitbit har blivit populära bland sömnforskare på grund av deras lättanvända och låga kostnad.

En studie från 2019 i Journal of Medical Internet Research analyserade flera tidigare Fitbit-relaterade artiklar för att se vad forskare hade att säga om hur livskraftiga produkterna var för akademisk forskning. Resultaten visar att Fitbit-enheter ger användbara trenddata, men resultaten är inte tillräckligt exakta för att ersätta polysomnografi.

Detta är inte ett dugg mot Fitbit i sig. Polysomnografi tar in mer data genom att övervaka dina hjärnvågor, andning och ögonrörelser utöver den typ av information som en Fitbit kan samla in. Även om du väljer en smart madrass framför en sömnspårare får du inte så mycket data.

Hur Fitbit kan jämföras med andra sömnspårare

Det är svårt att jämföra resultaten av träningskläder direkt, även om du råkar få tag på mer än en enhet. Visst, du kan bära flera enheter samtidigt, men du kan bara ha en i optimal position på handleden vid varje given tidpunkt. Det förutsätter också att du inte jämför exaktheten hos olika sömnspårare.

ZDNet utförde den här typen av direkt jämförelse av Fitbit Inspire 2 och Apple Watch Series 7, och hittade små variationer i resultaten. Den här sortens anekdotiska observationer visar inte om den ena är mer exakt än den andra; bara att det finns en märkbar skillnad.

En tidigare studie från 2020 publicerad av National Library of Medicine bekräftar dessa resultat och noterar att olika konsumentsömnspårare visar inkonsekvent information om sömnstadier och drar slutsatsen att ingen kan ersätta en sömnanalys i ett labb. En annan studie från 2020 i tidskriften Nature and Science of Sleep, utgiven av Dovepressrapporterade liknande observationer:

Generellt sett visade kommersiella sömntekniker lägre fel- och biasvärden när man kvantifierade sömn-/vakentillstånd jämfört med sömnstadievaraktigheter. Ändå avslöjade dessa fynd att det finns en anmärkningsvärt hög grad av variation i noggrannheten hos kommersiell sömnteknik …

Olika butiker ger dig blandade rekommendationer om vilken fitnesstracker som är bäst. Förvarabar och Mycket väl hälsa lista Fitbit-enheter som de bästa bärbara alternativen för 2023. CNN listar även bland annat Fitbit som en av de bästa sömnspårarna 2024. Men, Sleep Foundation och Avbitartång lista inte Fitbit alls.

Den primära skillnaden mellan dem alla har mer att göra med komfort och funktioner än resultatets tillförlitlighet. Kort sagt, Fitbits sömnnoggrannhet är varken bättre eller sämre än många av konkurrenternas erbjudanden.