Hur du stoppar din Mac från att visa skrivbordet när du klickar på bakgrunden

Viktiga takeaways

 • macOS Sonoma gör att alla öppna fönster försvinner när du klickar på bakgrunden, men du kan inaktivera den om det är irriterande.
 • För att inaktivera funktionen, gå till Systeminställningar, välj Desktop & Dock och ändra inställningen Klicka på bakgrunden för att visa skrivbordet.
 • Apple låter dig anpassa din skrivbordsupplevelse, så att du kan aktivera eller inaktivera den här funktionen baserat på dina önskemål och arbetsflöde.

Om du har flera fönster öppna i macOS kan du klicka på bakgrunden för att visa skrivbordet. Även om detta är praktiskt när du multitasking, kan du tycka att det är irriterande, särskilt om du av misstag klickade på tapeten.

Så om du inte vill att alla öppna fönster och appar ska försvinna för att avslöja skrivbordet när du klickar på bakgrunden, läs vidare för att lära dig vad du behöver göra.

Varför visar din Mac skrivbordet när du klickar på bakgrunden?

Inte alla macOS-versioner har den här funktionen. Apple inkluderade den i macOS Sonoma-uppdateringen, och den är aktiverad som standard. Så om du uppdaterade till macOS Sonoma utan att veta om den här metoden för att komma åt dina skrivbordsobjekt och widgets, skulle du omedelbart ha undrat var alla öppna appfönster försvann.

Lyckligtvis kommer alla appfönster som försvann att återgå till sina ursprungliga positioner när du klickar på skrivbordet igen. Och om du inte är ett fan av denna förändring, ger Apple dig möjligheten att inaktivera den här funktionen.

Hur man inaktiverar Klicka på Bakgrund för att visa skrivbordet på macOS

Åtgärden att klicka på tapeten för att avslöja skrivbordet är ett av anpassningsalternativen i macOS. Men om du tror att det stör ditt arbetsflöde, följ dessa enkla steg för att inaktivera det:

 • Klicka på Apple-logotypen i menyraden.
 • Välj Systeminställningar från rullgardinsmenyn.
 • Välj Skrivbord och docka från det vänstra sidofältet
 • Scrolla ner tills du hittar avsnittet Desktop & Stage Manager.
 • Ställ in Klicka på bakgrunden för att visa skrivbordet till Endast i Stage Manager med hjälp av rullgardinsmenyn.
 • Nu, om du klickar på bakgrundsbilden, kommer macOS inte längre att få alla dina öppna fönster att försvinna från skrivbordet.

  Få åtkomst till din Macs skrivbord på det sätt du föredrar

  Lyckligtvis tvingar inte Apple alla att anpassa sig till denna förändring och ger dig möjligheten att inaktivera funktionen om det hindrar ditt arbetsflöde. Men om du ändrar dig kan du alltid aktivera det igen från Systeminställningar genom att följa samma steg ovan.