Hur du ställer in din nya Mac

Mac-datorer har en ganska enkel installationsprocess, och Apples macOS leder dig igenom vad du behöver göra. Men det är bara en del av installationsprocessen. Här är en checklista över saker du bör göra för att ställa in din Mac efter att ha klickat igenom grunderna.

Den första installationen

Apples första installationsprocess är praktiskt taget idiotsäker, så vi kommer inte att spendera alltför lång tid på att gå igenom den. Det första du behöver göra är att packa upp din maskin och ansluta den till ett eluttag. Om du har en iMac måste du också ansluta ett Magic Keyboard och Magic Mouse eller Magic Trackpad.

Med allt anslutet och inkopplat är det dags att trycka på strömknappen på din Mac. På de flesta maskiner finns detta i det övre högra hörnet av tangentbordet. Om din Mac har en Touch ID-sensor, tryck på den istället.

Först och främst måste du välja land, språk och trådlöst nätverk. Om du hellre vill använda en Ethernet-anslutning kan du ansluta din Mac till ett trådbundet nätverk istället. Slutligen väljer du om du vill flytta data till din nya Mac med hjälp av Migration Assistant.

Förutsatt att du ställer in din Mac som en ny dator, kommer du att bli ombedd att aktivera platstjänster (GPS) och logga in med ditt Apple-ID. Om du ännu inte har ett Apple-ID blir du inbjuden att skapa ett. När du har loggat in finns det ett sista användarvillkorsdokument att acceptera.

Därefter kommer macOS att uppmana dig att ställa in iCloud, FaceTime och iMessage. Lägg till eventuella ytterligare e-postadresser som du vill använda med FaceTime och iMessage, fortsätt sedan till nästa steg i installationen och aktivera Hitta min Mac som en säkerhetsåtgärd. Den här funktionen låter dig hitta och fjärrrensa din Mac om den skulle försvinna.

Därefter kommer du att bli ombedd att konfigurera ditt användarkonto, men bara om du konfigurerar en ny Mac istället för att återställa från en gammal. Lägg till ditt namn, lösenord och välj en bild som du vill se bredvid din inloggningsikon. Du kan ändra detta senare. Aktivera ”Tillåt mitt Apple-ID att återställa denna användares lösenord” för att tillåta lösenordsåterställning över internet om du glömmer dina inloggningsuppgifter.

Slutligen kan du ställa in en tidszon (din Mac kommer automatiskt att upptäcka den om du aktiverar platstjänster) och välja att registrera din Mac hos Apple. Sedan kan du klicka på Fortsätt och börja använda din nya Mac.

Installera de senaste uppdateringarna till macOS

Det finns sannolikt uppdateringar eller till och med större operativsystemuppgraderingar tillgängliga att installera på din nya maskin. Kontrollera först vilken version av macOS du kör genom att klicka på Apple-logotypen i det övre vänstra hörnet och sedan välja Om denna Mac. Du kan kontrollera den senaste versionen på Apples hemsida.

Om din Mac inte kör den senaste och bästa versionen av macOS, kommer du förmodligen att vilja uppgradera den innan du tar processen längre. För att göra detta, gå till Systeminställningar > Programuppdatering och vänta på att verktyget ska uppdateras.

Din Mac kommer att kontrollera med Apple om några uppdateringar är tillgängliga eller inte, och du kommer att bli inbjuden att installera dem. Klicka på knappen ”Avancerat” för att visa alternativ för att automatiskt hålla din Mac och dess appar uppdaterade.

Om en ny version av macOS är tillgänglig, kommer den att listas överst i det här fönstret. Klicka på ”Uppgradera nu” och vänta tills nedladdningen är klar. När den är klar kommer installationsprocessen att börja, eller så kan du starta ”Installera macOS ”-appen i din Applications-mapp (ersätter med den aktuella iterationens titel).

Att installera en ny version av macOS kan ta lite tid, så se till att du avsätter 30-60 minuter för processen att slutföra. Din Mac kommer att starta om flera gånger under denna process.

Slutför din installation

Nu när du kör den senaste versionen av macOS är det dags att slutföra konfigureringen av din Mac.

Konfigurera Time Machine-säkerhetskopior

För att använda Time Machine behöver du en enhet med minst lika mycket ledigt utrymme som den totala storleken på din Mac. Om du har en större enhet kan du lagra äldre versioner av filer, men det är inte nödvändigt om allt du vill ha är en fungerande säkerhetskopia. Det enklaste sättet att ställa in Time Machine är med en billig extern hårddisk.

Anslut den enhet du vill använda till din Mac och navigera till Systeminställningar > Time Machine. Klicka på Välj disk för att nominera den enhet du just lade till och bekräfta ditt val. Time Machine kommer nu att påbörja sin första säkerhetskopiering och kommer automatiskt att säkerhetskopiera din Mac när den enheten är ansluten.

Du behöver inte använda en extern enhet för detta ändamål. Du kan använda en annan Mac för Time Machine-säkerhetskopior, eller till och med en nätverksansluten Raspberry Pi. Det är också möjligt att partitionera din Time Machine-enhet och använda den för att lagra filer också.

Aktivera FileVault-kryptering

FileVault är programvaran för diskkryptering som Apple kombinerar med macOS. Det är gratis och erbjuder ett absolut minimum av säkerhet, så om du är orolig för dina data kanske du vill aktivera det. Att aktivera FileVault innebär att du alltid behöver logga in på din Mac med ett lösenord. Även om det i allmänhet är aktiverat som standard, är det en bra idé att dubbelkolla.

Gå till Systeminställningar > Säkerhet och sekretess > FileVault och klicka på ”Slå på FileVault…” för att aktivera funktionen (klicka på hänglåset och ange ditt administratörslösenord först). Du kommer att bli inbjuden att skapa och lagra en återställningsnyckel i iCloud bakom tre återställningsfrågor, eller att skapa en lokal återställningsnyckel som består av slumpmässiga bokstäver och siffror som du lagrar själv.

Du behöver en återställningsnyckel om du någonsin skulle glömma ditt FileVault-lösenord. Se till att du är bekväm med återställningsnyckelmetoden du väljer, och om du väljer att skapa en lokal återställningsnyckel, se till att du förvarar den någonstans där du kan komma åt den (inte på din huvudsakliga startskiva, vilket är vad du krypterar ).

Anslut e-post, kalender och andra tjänster

Om du vill konfigurera Mail för användning med dina e-postkonton eller integrera dina Google- eller Outlook-kalendrar i Apples kalenderapp, måste du konfigurera dina olika konton. Gå till Systeminställningar > Internetkonton och klicka på den kontotyp du vill lägga till.

När du lägger till ett konto blir du ombedd att aktivera funktioner som e-post, kalender, kontakter och anteckningar. Om du har en CalDAV-, CardDAV-, LDAP- eller vanlig gammal POP3- eller IMAP-e-postadress klickar du på ”Lägg till annat konto” och väljer lämpligt alternativ.

Konfigurera andra konton och föräldrakontroller

Finns det några andra medlemmar i din familj, ditt hushåll eller ditt kontor som kommer att använda denna Mac? Gå till Systeminställningar > Användare och grupper för att lägga till nya konton. Du måste klicka på hänglåsikonen och ange ditt administratörslösenord för att göra ändringar. Du kan sedan klicka på plusikonen ”+” för att skapa nya konton.

Lägg till detaljer som fullständigt namn, kontonamn, lösenord och kontotyp och klicka sedan på ”Skapa användare” för att slutföra. Om du vill införa föräldrakontroller på kontot, besök Systeminställningar > Skärmtid för att tillämpa appbegränsningar och innehåll eller sekretessbegränsningar för vilken typ av innehåll kontot har åtkomst till.

Justera macOS efter eget tycke

Nu när du har ställt in alla viktiga saker är det dags att justera macOS tills du är nöjd med hur det ser ut och känns.

Konfigurera pekdon

Om du har en bärbar dator eller en Mac med en Magic Trackpad, vill du troligen anpassa hur din pekenhet beter sig. Gå till Systeminställningar > Styrplatta för att se de olika gesterna som är tillgängliga för dig. Du kan anpassa dessa gester eller helt enkelt hålla muspekaren över dem för att se ett videoexempel.

Detta är din möjlighet att ändra hur macOS rullar. Om du inte är förtjust i den pekskärmsinspirerade ”naturliga” rullningen, klicka sedan på ”Scroll & Zoom” och inaktivera ”Scroll direction: Natural” för att vända den. Om du istället har en Magic Mouse, gå till Systeminställningar > Mus för att ställa in dubbelklick och spårningshastighet.

Anpassa Dock

Klicka och dra på en ikon från dockan och släpp den sedan för att ta bort den helt. Du kommer inte att ta bort appen eller mappen, bara genvägen. Dra en app från mappen Program till dockan för att fästa den, eller starta appen och högerklicka sedan (klicka med två fingrar med en styrplatta) på ikonen och välj Alternativ > Behåll i Dock.

Gå till Systeminställningar > Dock för att se ännu fler alternativ. Du kan välja att placera den på skärmens vänstra, högra och nedre kanter, aktivera auto-hide, justera dockningsstorleken, aktivera förstoringsanimeringen och mer.

Aktivera mörkt läge

macOS har nu mörkt läge, och det ser bra ut oavsett om du i första hand använder din Mac under svaga förhållanden. Gå till Systeminställningar > Allmänt och växla utseende mellan ljus, mörk och automatisk. Om du väljer kommer Auto macOS automatiskt att aktivera mörkt läge baserat på tiden på dygnet.

Inaktivera Autokorrigering

Av någon anledning aktiverar macOS fortfarande autokorrigering som standard på varje ny Mac. Medan autokorrigering är en livräddare när du skriver med ett pekbaserat tangentbord, är det mestadels onödigt på ett hårdvarutangentbord i full storlek. Det är lätt att känna att autokorrigering är att ”kämpa mot” det du försöker skriva.

Om du inte gillar detta kan du inaktivera funktionen under Systeminställningar > Tangentbord > Text. Inaktivera ”Korrigera stavning automatiskt” och ”Skapa stora bokstäver automatiskt” för att inaktivera autokorrigering helt. Du kan också stänga av ”Lägg till period med dubbelt mellanslag” om du inte använder funktionen.

Justera upplösningsskalning

Du kan skala skärmupplösningen på din Mac så att den passar mer eller mindre på skärmen samtidigt. Om du väljer att ha mer på skärmen kommer saker att se mindre ut. Texten blir svårare att läsa och allt kommer att kännas något ”utzoomat” jämfört med standardinställningen. Eller, om du vill att element på skärmen ska vara större, kan du gå åt andra hållet och ”zooma in”.

Gå till Systeminställningar > Skärmar och välj ”Skalad” och välj sedan en ny upplösning. Du kan alltid gå tillbaka till ”Standard” om du inte gillar det du ser.

Konfigurera sekundära bildskärmar

Om du tänker ansluta en sekundär eller tertiär skärm för användning med din Mac är det dags nu. Koppla in bildskärmen och slå på den och starta sedan Systeminställningar > Bildskärmar. Du måste konfigurera din skärm efter var den är placerad på ditt skrivbord och välja en upplösning och uppdateringsfrekvens som du är nöjd med.

Justera tangentbordet

Gå till Systeminställningar > Tangentbord för att se tangentbordsinställningar. De flesta av dessa alternativ kommer bäst att vara kvar på sina standardinställningar om du inte känner att du behöver ändra dem baserat på användning.

Du kan lägga till textexpansionsgenvägar under fliken Text, till exempel kanske du vill ersätta ”:shrug:” med ”¯_(ツ)_/¯” eller ”:myaddress:” med din hemadress för snabbare inmatning.

Under ”Indatakällor” kan du installera olika tangentbordslayouter om du vill. Om du till exempel använder den ”brittiska” layouten kan du skriva ”£”-symbolen genom att hålla ned Skift + 3.

Använder du ett tangentbord från tredje part avsett för Windows? En gratis app som heter Karbiner-element låter dig konfigurera om varje tangent, inklusive Windows-nycklarna och medianycklar som inte stöds, för en mycket bättre macOS-upplevelse.

Justera Touch Bar

Om du har en MacBook Pro med Touch Bar kan du konfigurera vad som visas genom att starta en app och sedan välja Visa > Anpassa Touch Bar. Du kan dra och släppa kontroller till Touch Bar-panelen baserat på vad du oftast använder.

Du kan också gå till Systeminställningar > Tangentbord för att se andra Touch Bar-alternativ. Klicka på Customize Control Strip för att ändra vilka systemomfattande kontrollknappar som visas (inklusive volym- och mediakontroller).

Anpassa Siri

Du kan ändra allt om Siri, inklusive kortkommandon, språk, röstprofil och om du vill ta emot röstfeedback under Systeminställningar > Siri.

Om du inaktiverar ”Aktivera Fråga Siri” kommer du att stänga av funktionen helt. Siri kan användas för att göra några användbara saker på macOS, som att hitta filer åt dig och fästa dynamisk data på din Today-skärm.

Ställ in Touch ID

Om din Mac har en fingeravtrycksläsare kanske du redan har ställt in Touch ID. Om inte kan du göra det nu under Systeminställningar > Touch ID. Du kan aktivera Touch ID för följande:

Låser upp din Mac
Betala för varor med Apple Pay
Betala för och ladda ner föremål från App Store, iTunes, Apple Books
Fylla i lösenord och andra sparade inloggningsuppgifter

Alla dessa är användbara och värda att aktivera. Du kan också lägga till ett sekundärt fingeravtryck här om du vill.

Aktivera batteriprocentvy

Om din nya Mac är en bärbar dator, finns det en god chans att du kommer att uppskatta en batteriprocenträknare i det övre högra hörnet, snarare än den vaga batterisymbolen som visas som standard.

För att göra detta klickar du på batteriindikatorn uppe till höger och väljer Visa procentandel. Glöm inte; du kan också klicka på batteriindikatorn när som helst för att se appar som använder en betydande mängd energi, vilket är användbart när du försöker spara batteri.

Aktivera nattskift

Night Shift är en funktion som efterliknar den nedgående solens orangea sken för att främja bättre sömn. Den gör detta genom att ta bort så mycket blått ljus som möjligt. Du kan aktivera funktionen under Systeminställningar > Skärmar > Nattskift.

Du kan ställa in ett ”Solnedgång till soluppgång”-schema, som använder väderdata för att bestämma när funktionen ska aktiveras eller inaktiveras, eller ställa in ditt eget anpassade schema. Dra reglaget ”Färgtemperatur” till önskad nivå av blått ljusreduktion.

Du kan omedelbart inaktivera eller aktivera Night Shift genom att ta fram Idag-skärmen (klicka på ikonen i det övre högra hörnet av skärmen) och sedan rulla uppåt för att visa alternativet Night Shift.

Anpassa din bakgrund

Apple inkluderar några fantastiska skrivbordsbakgrunder med macOS. Gå till Systeminställningar > Skrivbord och skärmsläckare för att bläddra i vad som redan finns tillgängligt. Välj ”Dynamiska” bakgrundsbilder för att se din tapet ändras beroende på tid på dygnet.

Installera Essential Apps

Det sista steget för att ställa in din Mac är att installera eventuella ytterligare appar du vill använda. Vi rekommenderar att du använder Safari som din primära webbläsare eftersom den är väl optimerad för både prestanda och energieffektivitet i macOS. En andra webbläsare är praktisk att ha, så vi rekommenderar att du tar tag i den Krom eller Firefox för.

Ta sedan tag i alla stora programvarusviter som du regelbundet använder Microsoft Office eller Adobe Creative Cloud. Alternativ du kanske vill titta på inkluderar LibreOffice eller Apples egna iWork-svit.

Du bör använda en lösenordshanterare, så ladda ner LastPass, 1Lösenord, Dashlane, eller vad det nu är du använder. Om du redan använder Apples iCloud-nyckelring behöver du bara se till att du är inloggad på ditt Apple-ID under Systeminställningar.

Du kan behöva en mediaspelare också för de många filtyper som inte stöds som QuickTime Player inte stöder. Ladda ner VLC eller MPV och installera dem. Om du är en ivrig användare av molnlagring, då vill du ta tag i det Google Drive, Dropbox, OneDriveeller vilken lösning du föredrar.

Det är också värt att kontrollera din köphistorik för Mac App Store för appar som du kanske har glömt. Starta Mac App Store och klicka sedan på ditt namn i det nedre vänstra hörnet för att se en lista över tidigare köp. Klicka på molnikonen bredvid var och en för att ladda ner dem.

Efter allt det kanske du vill ladda ner Vanilla för att minska på menyradens ikoner och hålla allt snyggt organiserat. För ännu fler förslag, kolla in dessa måste-ha-appar för nya Mac-ägare.

Finputsning

Du är nu redo att använda din Mac. Det finns några andra uppgifter som du kanske vill utföra i bakgrunden medan du sparkar däcken på din nya maskin:

Starta Mail (om du använder den, eller en annan e-postapp) och låt den ladda ner din e-posthistorik. Beroende på storleken på din inkorg kan detta ta lång tid.
Öppna Foton och ställ in iCloud Photo Library om du använder det. Ge det lite tid att ladda ner ditt bibliotek. Du kan välja mellan ”optimerade” kopior och original i full storlek.
Starta musik-, podcast- och tv-apparna och logga in på var och en, låt sedan iCloud synkronisera ditt bibliotek så att din underhållning är klar när du vill ha den.

Men vad händer om du inte installerar din nya Mac från början? Lär dig hur du säkerhetskopierar och flyttar till en ny Mac utan att konfigurera allt igen.