Hur du snabbar upp din Android-telefon: 11 sätt

Spread the love

En långsam Android-telefon kan vara irriterande. Det kan minska din produktivitet och svika dig när du desperat försöker svara på ett brådskande e-postmeddelande.

Rykten om Apple avsiktligt saktar ner gamla iPhones gör också en Android-användare misstroende.

Användarna kan känna att de inte har någon kontroll över sin Android-telefons tröghet, men det är långt ifrån sanningen. Många skäl bidrar till långsamheten hos Android-enheter. Däremot kan man snabbt lösa dessa problem med enkla knep som snabbar upp Android-telefonen.

Många Android-telefonanvändare föredrar inte att uppgradera sina enheter eftersom de ser en ny modell på marknaden. De gamla Android-enheterna ses ofta fungera trögt.

Innan vi går mot knepen för att snabba upp Android-telefoner, låt oss förstå varför Android-telefoner blir långsamma.

Varför blir Android-smarttelefoner långsamma?

För det första finns det ett behov av att förstå varför Android-telefoner förlorar sin hastighet och smidighet med tiden. Är det bara en naturlig försämring av telefonen, eller är det en defekt lur som fryser utan anledning?

Oroa dig inte! Det finns många anledningar till varför varje smartphone blir långsam med tiden, och de listas nedan med korrekt förklaring.

Lagring fullt

”Enhetslagring full” är ett meddelande som alla fruktar och ingen vill se. Men en Android-telefon når denna punkt förr eller senare på grund av användarnas ständiga önskan att prova och installera nya appar.

Dessa appar är anledningen till att Android-enheten blir långsam med tiden och orsakar också frekventa frysningar. Användare ignorerar också att ta bort de säkerhetskopierade bilderna och videorna från deras interna lagring eftersom de använder mycket utrymme från det totala lagringsutrymmet.

Uppdatering av operativsystem

Android-telefoner är allmänt erkända för snabba uppdateringar och uppgraderingar. Även om man åtnjuter nya specifikationer och funktioner som följer med den, kanske det inte är det bästa alternativet för varje enhet. En föråldrad telefon kan bli ännu långsammare efter att ha installerat dessa nya uppgraderingar.

De flesta företag använder taktiken för att sakta ner sina användares gamla telefoner genom att trycka på en buggig OTA-uppdatering. Dessa uppdateringar gör de telefonerna så laggy att ingen kan våga använda den telefonen. Så, få av dem försöker fixa det problemet genom att reparera sin enhet, medan de flesta kunder köper den senaste smarttelefonen från samma företag som de är bekanta med deras användargränssnitt (UI).

  13 bästa billiga Android TV Box

Automatiska appuppdateringar

Med tiden blir Android-telefoner en skrotgård för onödiga appar. Dessa oanvända appar tar upp lagringsutrymme och fortsätter att uppdatera automatiskt utan anledning. Vissa apputvecklare släpper frekventa uppdateringar som äter upp mer utrymme av CPU och RAM vilket saktar ner telefonen så småningom.

Hårdvarubehov

Android-telefonhårdvara behöver optimal temperatur och rensas regelbundet för att prestera bättre. Att spela spel överhettar vanligtvis en telefon, och plötsliga temperaturförändringar påverkar också processorkraften i det långa loppet. Några andra faktorer som bidrar till en Android-telefons långsamma hastighet är att damm samlas i telefonens mikroområden, kondens eller till och med fritt fall av telefonen.

Bakgrundsappar

En Android-telefon har flera appar installerade och användare använder bara några av dessa appar. Appar som lokala SMS, e-post, levande bakgrundsbilder, etc., förblir aktiva hela dagen och förbrukar mycket batteri och utrymme. Detta fenomen gör alla välpresterande Android-smarttelefoner lite långsammare. Bakgrundsappar suger upp allt cacheminne, vilket är den primära faktorn som får Android-telefoner att sakta ner.

Telefonminnesförsämring

Android-smarttelefonen använder NAND-flashminne eftersom det är snabbt och billigt. Den saktar dock ner gradvis om den på ett farligt sätt fyller upp den totala lagringskapaciteten. Även när det finns många uppgifter som utförs på telefonen samtidigt måste den utföra alla läs- och skrivoperationer med hög intensitet från minnet. Detta kan också orsaka försämring av telefonens minne. Kvaliteten på minnet som är installerat på telefonen kan påverkas negativt på lång sikt.

För många appar

Att köra för många appar på Android-telefonen samtidigt kan skapa prestandaproblem. Att byta från en app till en annan använder ofta mycket minne och därför kan det orsaka en långsam upplevelse om andra appar körs i vänteläge. Tunga appar saktar också ner telefonen om det inte finns tillräckligt med RAM. Några av de kända exemplen på sådana tunga appar är Call of Duty, Facebook och många fler.

Tips för att snabba upp din Android-telefon

Efter att ha förstått varför Android-telefonen potentiellt börjar sakta ner, är det nu dags att diskutera lösningar som kan hjälpa dig att snabba upp Android-telefoner.

  Hur man blockerar popup-annonser på Android

Frigör utrymme

För att säkerställa att Android-enheten fungerar smidigt bör den interna telefonens lagringskapacitet aldrig fyllas till brädden. Navigera till inställningarna för att veta hur mycket lagring som redan har förbrukats. Installera skräprensningsappar som CCleaner och Avast för att frigöra utrymme om Android-telefonen inte har någon inbyggd app som denna.

Endast med några få tryck kan CCleaner frigöra några MB av utrymmet, vilket så småningom kan leda till att smarttelefonen ökar dess prestanda.

Använd en lite version av appar

Apputvecklare förstår problemet med brinnande utrymme för moderna Android-användare. Det är därför alla kända och viktiga appar som Google, Facebook, Instagram och Twitter erbjuder lite versioner. Lite-versioner fungerar snabbt och tar mindre plats. Så att använda lite versioner av tillgängliga appar är den bästa lösningen för att snabba upp Android-telefoner för användare som går igenom rymdproblem.

Avinstallera oanvända appar

Det är viktigt att med jämna mellanrum städa upp telefonen och bli av med alla appar som har installerats på egen hand utan användarnas vetskap och de appar som aldrig har använts eller inte tjänar något syfte längre.

Tillverkare installerar medvetet vissa appar i form av OTA-uppdateringar. Dessa appar är kända som bloatware-appar. Att avinstallera de onödiga apparna kommer att frigöra utrymme och så småningom snabba upp Android-telefonen.

Uppdatera programvaran

Android-tillverkare förbättrar kontinuerligt användarupplevelsen genom regelbundna uppdateringar och uppgraderingar. Dessa programuppdateringar fungerar magiskt ett tag efter köpet, och efter det släpar de alltid efter. De erbjuder nya funktioner, specifikationer, smidighet och bättre prestanda. Det hjälper till att frigöra resurser som i sin tur hjälper till att systemet fungerar smidigt.

Detta föreslås endast under de första månaderna av smartphonelanseringen eftersom företag efter 2-3 år medvetet driver OTA-uppdateringar som saktar ner telefonen. Så uppdatera dina telefoner försiktigt efter att ha läst uppdateringsbeskrivningen korrekt.

Rensa cache

Appar lagrar data kontinuerligt och optimerar rekommendationerna enligt dessa data. Data som tidigare sedda videor, sparade webbplatser, bokade hotell, sökta produkter och många fler. All denna data sparas, vilket ibland gör att appen laddas långsamt. Att rensa cachen kan frigöra massor av utrymme som kommer att förbättra hastigheten på Android-enheten.

Stäng av automatiska uppdateringar

Det är möjligt att Android-användaren kanske inte har stängt av apparnas automatiska uppdateringar som kan fylla upp utrymmet snabbare än något annat. För att förhindra att detta händer, navigera till play store > inställningar > Uppdatera appar automatiskt > välj antingen ”endast via wi-fi eller uppdatera inte appar.” Den här processen hjälper till att kontrollera utrymmet och manuellt bestämma vilka appar som behöver uppdateringar.

  Android Wallpaper Switcher med sin egen sociala gemenskap

Molnlagring

Molnlagring ger ytterligare lagring från 1 GB till 1 TB. Detta hjälper till att frigöra det interna minnet på Android-enheten. Cloud säkerhetskopierar automatiskt, skyddar data och låter användare dela filerna. På så sätt fylls inte det interna lagret upp utan fortsätter att fungera smidigt.

Utvecklaralternativ

Detta trick kan avsevärt förbättra hastigheten på Android-enheten. Utvecklaralternativ kan ändra övergången och fönsteranimationer. Navigera inställningar > om telefonen > tryck fem gånger i följd på byggnumret för att aktivera utvecklaralternativet. Nu kommer utvecklaralternativen att dyka upp i inställningarna, vilket ger användarna ytterligare inställningar, såsom varaktighet för bildanimering > övergångsanimationsskala > stäng av Windows-animationsskala.

Uppdatera inte telefonen

För föråldrade Android-telefoner kan installation av uppdateringar göra mer skada än nytta. Gamla telefoner har i allmänhet lågt lagringsutrymme, medan nya uppgraderingar kräver mer utrymme för att fungera smidigt. Detta tillstånd för alla telefoner kan påverka prestandan, göra telefonen laggig och störa den dagliga funktionen hos viktiga appar.

Starta om telefonen

Det är en bra idé att starta om Android-telefonen en gång varannan dag som alla andra maskiner, som en bärbar dator och stationär dator. Omstart kan också påskynda Android-enheten, men inte under en längre tidsperiod. Omstart hjälper också till att ta bort temporära filer och frigöra resurser i bakgrunden. Det gynnar uttryckligen low-end Android-enheter med lågt RAM-minne, till exempel 4 GB eller 6 GB.

Återställ enhet

När inget alternativ fungerar kommer återställningsknappen till undsättning. Om Android-enheten har saktat ner enormt kan en fabriksåterställning säkert förbättra smidigheten och ge dig hög hastighet. Men innan du återställer enheten är det viktigt att säkerhetskopiera viktiga data och filer. Navigera till inställningarna och välj alternativet för fabriksåterställning för att antyda en fabriksåterställning i vilken Android-smarttelefon som helst.

Sammanfattning

Användningen av Android-telefonen har ökat enormt. Även om några tips och tricks hjälper till att hålla telefonen ren och fungera smidigt, är det också uppenbart att den kommer att bli långsam med tiden. Den här artikeln ger olika sätt att snabba upp sina Android-enheter och njuta av en bättre övergripande upplevelse.

Du kan också ta en titt på några av Androids antivirusappar för att bli av med skadlig programvara som kan sakta ner din telefon.