Hur du skyddar dina enheter under extrem värme

På en stekhet dag är det absolut nödvändigt att hålla sig sval. Men hur är det med din teknik? Din PC eller bärbara dator kan inte sluka ner en god kall drink, och i många fall sitter du fast med din dator på en specifik plats i ditt hem.

Extrem värme tar hårt på din hårdvara, och det är viktigt att vidta åtgärder för att hålla dina enheter svala.

Effekterna av extrem värme på elektroniska enheter

När elektroniska komponenter som kondensatorer, dioder, motorer och batterier används i telefoner, bärbara datorer, projektorer och andra enheter tenderar de att generera värme. Detta beror på saker som överföring av ström, friktion från rörliga delar, kemiska reaktioner och omvandlingar från olika energiformer.

Eftersom värmealstring är oundvikligt, är de flesta elektroniska enheter beroende av värmeavledning, fläktar, kylflänsar och andra kylmekanismer för att fungera säkert och effektivt. Men när temperaturen är för varm kanske dessa mekanismer inte räcker till för att hålla dina prylar från att överhettas.

Bildkredit: raspberrypi.com

Till exempel, Huawei hittade att använda din dator eller telefon i en varm miljö kommer att göra värmeavledning mindre effektiv. Det betyder att det blir svårt för din enhet att sprida ut den genererade värmen; istället kan värmen byggas upp och skada din enhet med tiden.

Sannolikheten att din enhet eller dess komponenter kommer att försämras, sakta ner, överhettas, brinna eller misslyckas ökar med temperaturen.

Naturligtvis kanske du inte kan undvika extrem värme helt och hållet, särskilt om du bor i varmare klimat eller om det är sommar där du är. Ändå finns det saker du kan göra för att skydda dina enheter från effekterna av extrem värme.

1. Håll dina enheter borta från värmekällor

Även om detta verkar ganska uppenbart, är den främsta åtgärden att hålla dina prylar borta från källor till extrem värme. De flesta elektronik fungerar bäst runt rumstemperatur.

Undvik att använda dina enheter utomhus i direkt solljus eller bredvid spisar och eldstäder. Flytta din arbetsyta om den är nära ett fönster och solen står direkt på dina prylar. Om du behöver använda din telefon, Wi-Fi-router, dator eller enhet utomhus, försök att göra det under en skugga.

Försök att inte använda dina enheter under rusningstid när vädret är som varmast. Lämna heller inte dina enheter i bilen, även om de är avstängda, eftersom temperaturen kan stiga till farliga nivåer.

2. Korrekt ventilation

De flesta enheter tål höga temperaturer om de är väl ventilerade. Placera stationära enheter som routrar, datorer och spelkonsoler i välventilerade utrymmen – inte bakom möbler eller trånga utrymmen.

Undvik att placera dina enheter på kuddar, mattor och andra mjuka ytor som kan hindra luftflödet. Använd istället ett stativ eller kylplatta för din bärbara dator eller surfplatta. Om du använder ett skyddsfodral, se till att det låter din enhet andas.

Kontrollera regelbundet efter och ta bort damm i dina enheter. Överskott av damm eller ludd som fastnar i datorns ventiler kan hindra fläktarna, vilket ökar risken för överhettning.

3. Använd högkvalitativa skyddsväskor

Att använda ett skyddsfodral av läder, plast eller skum på din enhet skulle vara som att bära extra lager av kläder. Har du på dig extra lager av tjocka kläder när vädret är stekhett?

Om du måste använda ett skyddsfodral, se till att det är gjort av värmebeständiga material som gummi, metall eller silikon. Välj fodral som har tillräckliga ventiler så att värmen kan avledas.

4. Stäng av dina enheter när de inte används

Om du inte använder din enhet, stäng av den. Detta beror på att bakgrundsprocesser kan göra att dina enheter värms upp.

Även om du inte kan stänga av dem kan du sätta dem i viloläge eller flygplansläge – vad som helst för att minska värmegenereringen och strömförbrukningen. Det är bäst att spara ström eftersom laddning i en varm miljö kan öka överhettning och skada. Vissa enheter har till och med inbyggda funktioner som begränsar laddningsströmmar och hastighet när temperaturen är hög.

Alternativt, inaktivera bakgrundsprocesser eller onödiga appar och funktioner.

5. Övervaka temperaturen på dina enheter

Om du befinner dig i en varm miljö, gör det till en vana att kontrollera dina enheter för tecken på överhettning, som överdriven värme eller konstiga brinnande lukter. Alternativt kan du använda en temperaturövervakningsapplikation eller enhetens inbyggda övervakningsprogramvara för att kontrollera säkerheten för dina elektroniska komponenter.

Om din enhet blir varm, sluta använda den eller stäng av den och låt den svalna. Du kan också använda kylappar och tillbehör för att svalka din enhet.

Håll dina enheter svala

Extrem värme kan skada dina enheter och påverka deras funktionalitet och hållbarhet. Genom att följa dessa tips kan du hålla dina enheter svala och skydda dem från överhettning.