Hur du skyddar din webbläsare

Webbläsarkapning verkar öka i snabb takt. Det är ett skadligt program som ändrar och modifierar dina webbläsarinställningar och omdirigerar till andra webbplatser eller sökmotorer utan din tillåtelse.

Och en av de vanligaste webbläsarkaparna är ”Yahoo Search Redirect.”

Om du använder Google Chrome men ständigt omdirigeras till Yahoos sökmotor, är det mest troligt att en webbläsarkapare stör din webbläsarinställningar.

Enligt Cyble Research and Intelligence Labs (CRIL) rutinundersökning drabbades mer än 2 miljoner användare av webbläsarkapare 2022. Det är nästan hälften av internetanvändarna som surfar på internet.

Detta visar hur vanlig denna attack är. Yahoo är en populär sökmotor, men flera webbläsarkapare, som istartsurf, outsurfing och istart123, omdirigerar användarens sökfrågor till Yahoos sökmotors falska version eller infogar föreslagna sökningar eller sökresultat i sökmotorn, omdirigerar och vilseleder användare.

I den här bloggen kommer vi att lära oss mer om Yahoo-omdirigeringsviruset, dess syfte och hur du kan fixa det med olika metoder.

Vad är Yahoo Redirect Virus?

Yahoo-omdirigeringsviruset eller Yahoo-omdirigeringskapningen är ett potentiellt oönskat program (PUP) med skadliga och hotfulla funktioner, som att kapa användarens webbläsare.

När din webbläsare automatiskt omdirigerar till Yahoos sökmotor beror det mest troligt på att ett skadligt program eller webbläsartillägg är installerat på din dator. Denna attack leder ofta till:

➡️ Frekventa webbplatskrascher

➡️ Datornedgång

➡️ Resursuttag

Yahoo-omdirigeringen infiltrerar webbläsare och datorer på flera sätt. Oftare än inte installeras viruset automatiskt eller trycks ned av en potentiellt oönskad fil eller ett program som modifierar ditt Windows-registers registerposter. Detta ställer in Yahoo-sökning som din webbläsares standardhemsida eller ny flik i alla webbläsare på din dator.

Så här är några tecken som kan hjälpa dig att avgöra om din bärbara eller personliga dator är påverkad av Yahoo-omdirigeringsviruset eller attacken:

 • Webbläsaren omdirigerar till oönskade webbplatser: Skadlig skadlig programvara kan ta över din dators webbläsare och omdirigera dina sökningar till oönskade webbplatser. Anta till exempel att du märker att din webbläsare automatiskt omdirigerar dig till Yahoo-sökningen. I så fall, skadliga webbplatser som du inte hade för avsikt att besöka eller se irrelevanta annonser och popup-fönster är det ett tecken på infektion med skadlig programvara och närvaron av Yahoo-omdirigeringsviruset.
 • Datorns långsamma prestanda: Om du märker en plötslig nedgång i datorns hastighet eller prestanda och att den går långsammare än vanligt, kan det bero på att det finns skadlig programvara eftersom skadlig programvara saktar ner eller gör att enheten inte svarar. Dessutom tyder frekventa krascher eller frysningar på Yahoo-omdirigeringsvirus eller infektion med skadlig programvara.
 • Oönskade popup-fönster: Uppkomsten av oönskade annonser och popup-fönster är också ett tecken på Yahoos omdirigering av kapningen. Dessa popup-fönster kan vara relaterade till Yahoo eller andra sökmotorer som Google eller helt orelaterade tjänster och produkter. Att se många Yahoo-relaterade irrelevanta popup-fönster och annonser är ett tecken på Yahoos omdirigering av kapningen.
 • Misstänkta program: Ibland installerar skadlig programvara ytterligare program och applikationer utan din vetskap, vilket kan förkläs som säker och legitim programvara. Dessa program och programvara kan dock vara skadlig skadlig programvara utformad för att stjäla känslig personlig information eller utföra skadliga aktiviteter. Om du upptäcker okända applikationer som du inte installerade på din enhet kan det vara ett tecken på infektion med skadlig programvara.
 • Ändringar av din webbläsares inställningar: Skadlig programvara kan ändra din webbläsares inställningar och konfiguration, som inställningar för startsidan, installera ej godkända tillägg eller ändra standardsökmotorn till skadliga webbplatser utan din tillåtelse. Om du märker sådana ändringar som du inte gjorde själv, är det troligtvis för att din dator är infekterad av Yahoo-omdirigeringsviruset.

I de flesta fall kommer Yahoo-omdirigeringsviruset eller skadlig programvara på din dator på grund av installation av andra tilläggskomponenter eller programvara. Installation av medföljande programvara, gratisprogram eller tredjepartsapplikationer leder därför ofta till att komponenter laddas i populära webbläsare och sökmotorer, som Google eller Yahoo, för att ändra internetinställningar.

Men vad är exakt syftet bakom dessa Yahoo-omdirigering av kapningsattacker? Låt oss ta reda på.

Orsaker bakom Yahoo Redirect Hijack Attack

Här är flera skäl och syften bakom varför cyberbrottslingar kapar din dator med Yahoo-omdirigeringsviruset:

#1. Sökmotoroptimering (SEO) bedrägeri eller ökad trafik

Ett av de primära syftena bakom Yahoos omdirigering av kapningsattacken är att ändra webbläsarinställningarna som omdirigerar användare till skadliga webbplatser, manipulerar onlinetrafiken och sökmotorernas rankning.

Omdirigering av användare till dessa webbplatser ökar således webbplatsens sökmotorrankning på konstgjord väg, vilket gör att de kan få en högre rankning på sökmotorns resultatsida (SERP).

#2. Skadlig reklam

Vanligtvis omdirigerar ägaren av skadlig programvara användare till webbplatser de vill marknadsföra, vilket genererar intäkter från annonserna.

Således använder cyberbrottslingar Yahoos omdirigering av kapningsattacken för att omdirigera användare till skadliga webbplatser som visar många annonser för att generera intäkter genom betal-per-klick-annonser.

#3. Installation av skadlig programvara

Ett fåtal varianter av Yahoo-omdirigeringsviruset är designade för installation av skadlig programvara på användarens dator.

Genom att omdirigera användare till webbplatser som innehåller skadlig skadlig programvara, infekterar cyberbrottslingar användarens dator med skadlig programvara, som trojaner eller virus, för att få skadlig och obehörig åtkomst till systemet.

#4. Phishing-bedrägerier

En annan vanlig orsak eller syfte bakom Yahoos omdirigering av kapningsattacken är att lura eller lura användare att ge sina personliga uppgifter eller information.

Cyberbrottslingar omdirigerar användare till liknande men falska webbplatser, som Yahoo Finance eller Yahoo Mail, och lurar dem att ange sina autentiseringsuppgifter för att stjäla deras lösenord, användarnamn och annan konfidentiell data.

#5. Dataspårning

Samtidigt utför många cyberbrottslingar och webbläsarkapare dataspårningsaktiviteter i användarens webbläsarbakgrund.

Detta görs för att extrahera systemet och webbinformation, känsliga inloggningsuppgifter och information som lagras i applikationerna för skadliga syften.

Hur fixar jag Yahoo Redirect Hijack Attack?

Här är några metoder för att fixa eller ta bort Yahoo-omdirigeringsviruset från din dator.

#1. Ändra standardsökmotorn

Oftast, när du installerar opålitliga och skissartade applikationer från okända källor, ställer de in Yahoos sökmotor som standard under applikationsinstallationen. I sådana fall behöver du bara byta sökmotor igen manuellt.

Därför, även om omdirigeringen till Yahoos sökmotor vid installation av den skissartade programvaran inte är ett tecken på Yahoo-omdirigeringsviruset, kan en ändring av din standardinställning för sökmotorn hjälpa dig att byta tillbaka till din standardwebbläsare.

Alla ledande webbläsare har dessa liknande steg för att ändra standardsökmotorn:

 • Öppna först rullgardinsmenyn i din nuvarande webbläsare.
 • Gå till ”Inställningar” (”Inställningar” för webbläsaren Safari).
 • Klicka på ”Sök” (”Sökmotor” i fallet med Google Chrome).
 • Ställ in en lämplig sökmotor som du väljer som standard.

#2. Bli av med oönskade tillägg

Ett av de preliminära stegen du kan vidta för att undvika problemet med Yahoo-omdirigering är att ta bort onödiga och oönskade tillägg.

Dessa tillägg kan infekteras med virus som Yahoo-omdirigeringsviruset, och att ta bort dem från din webbläsare kan hjälpa dig att eliminera Yahoo-redirect-kapningen.

Följ dessa steg för att ta bort oönskade och misstänkta webbläsartillägg från din Chrome-sökmotor:

 • Klicka på de tre vertikala prickarna i Chrome-webbläsarens övre högra hörn.

 • Klicka på ”Inställningar” > ”Tillägg”.

 • Leta efter de webbläsartillägg som du inte längre använder eller som verkar obekanta.
 • Klicka på ”Ta bort” för att ta bort tilläggen från din webbläsare.

När du har tagit bort onödiga tillägg, kontrollera om du fortfarande står inför Yahoo-redirect-kapningen eller om den har tagits bort.

#3. Återställ standardinställningar för webbläsare

Om ovanstående två lösningar inte hjälper kan du prova att återställa eller återställa dina standardinställningar för webbläsaren.

Om du återställer inställningarna för din Chrome-webbläsare till deras ursprungliga ursprungliga inställningar hjälper dig att återställa din sökmotor, startsida, fästa flikar och ny fliksida. Dessutom kommer det att rensa tillfälliga data som cookies och inaktivera alla tillägg. Men oroa dig inte; det kommer inte att rensa din historik, favoriter och sparade lösenord.

Följ dessa steg för att återställa dina standardinställningar för webbläsaren:

 • Klicka på de tre vertikala prickarna i det övre högra hörnet på webbläsarfliken Chrome.
 • Klicka på ”Inställningar”.

 • Klicka på ”Återställ inställningar” i det vänstra hörnet på skärmen.
 • Klicka på alternativet ”Återställ inställningarna till deras ursprungliga standardinställningar” på skärmen.

 • Skärmen kommer att visa en bekräftelsedialogruta som visar de detaljerade komponenterna som kommer att återställas till deras ursprungliga standardläge om du fortsätter återställningsprocessen. Klicka på knappen ”Återställ inställningar” för att fortsätta och slutföra återställningen.

Det här steget hjälper dig att återställa dina ursprungliga webbläsarinställningar, ta bort onödiga tillägg och hjälpa dig att eliminera Yahoo-omdirigeringskapningen.

#4. Om du använder McAfee Anti-virus

De flesta användare stöter på Yahoos omdirigeringskapning när de använder McAfee antivirusprogram.

Även om användare aldrig gick med på eller registrerade sig hos McAfee för att byta sökmotor, ändrar programvaran fortfarande sökmotorn från Google till Yahoo.

Om du använder McAfee antivirus och har upplevt omdirigeringen från Google till Yahoo, här är en möjlig orsak till varför detta kan hända.

När McAfee WebAdvisor uppdateras verifierar den om din webbläsares standardsökmotor är inställd och aktiverad för Secure Search av Yahoo. Om din webbläsare använder en annan sökmotor, som Google, ändrar McAfee WebAdvisor den till Yahoos sökmotor om du har aktiverat Säker sökning.

Du kan förhindra Yahoo-omdirigeringen genom att avmarkera kryssrutan i meddelandedialogrutan som fortsätter att visas regelbundet. Klicka på ”Klar”-knappen när du har avmarkerat kryssrutan.

Källa: mcafee.com

”Ja, aktivera säker sökning efter att jag har startat om min webbläsare” är förvalt som standard. Om du avmarkerar det undviker du Yahoo-omdirigeringsproblemet.

Tips för att undvika att drabbas av Yahoo Redirect Hijack Attack

Här är några viktiga tips för att skydda din dator och webbläsare från Yahoo-omdirigering av kapning:

#1. Uppdatera ditt antivirusprogram regelbundet

Antivirusprogram skyddar din dator och webbläsare från skadlig programvara och webbläsarkapningar som Yahoo-omdirigeringsviruset. Men de kan bara göra det effektivt om du håller dem uppdaterade med deras senaste versioner.

Uppdatera därför din antivirusprogramvara regelbundet för att säkerställa maximalt skydd och säkerhet mot skadliga attacker och de senaste säkerhetshoten.

Det är viktigt att se upp för att klicka på skadliga länkar och falla offer för nätfiske för att skydda känslig data och inloggningsinformation från att bli stulen.

Se därför till att du inte klickar på länkar från en okänd källa, särskilt på sociala medieplattformar och e-postmeddelanden.

#3. Använd starka lösenord

Ett starkt, komplicerat och svårt att gissa lösenord skyddar ditt onlinekonto, inklusive Yahoo-kontot, från att attackeras och äventyras av de senaste cyberkriminella hoten.

Ditt kontolösenord bör vara minst 8 tecken långt och bestå av en kombination av siffror, specialtecken och gemener och versaler. Dessutom är det också viktigt att undvika att använda samma lösenord för flera konton och fortsätta att ändra och uppdatera ditt lösenord regelbundet istället för att använda samma lösenord under en längre period.

#4. Aktivera tvåfaktorsautentisering

Tvåfaktorsautentisering, eller 2FA, lägger till ett extra säkerhetslager, vilket kräver att du anger en andra form av verifierings- eller autentiseringsfaktor, som kan vara en OTP, säkerhetsfråga, biometri, etc när du kommer åt ditt konto.

Att aktivera 2FA gör det svårt för hackare och cyberbrottslingar att komma åt ditt systemkonto, även om de knäcker ditt lösenord, vilket skyddar känslig information.

#5. Håll din webbläsare uppdaterad

Cyberbrottslingar riktar sig ofta mot webbläsare, eftersom webbläsare är ett vanligt sätt för användare att komma åt webben.

Därför är det viktigt att hålla din webbläsare uppdaterad med den senaste versionen. Så se till att du uppdaterar din dators säkerhetskorrigeringar för att skydda din dator/bärbara dator från skadlig programvara som Yahoo-omdirigeringsviruset.

#6. Förhindra nedladdning av programvara från okända källor

Programvarunedladdningar är ett annat vanligt sätt för cyberbrottslingar att sprida skadliga virus och infektioner på webbläsare och enheter.

Du får bara ladda ner mjukvara och installera applikationer från pålitliga och välrenommerade källor, som mjukvaruutvecklarens officiella webbplats, eftersom nedladdning av dem från okända och mindre trovärdiga källor ökar chansen att de infekteras av skadlig programvara.

Slutord

Yahoo-omdirigeringskapningen är en vanlig webbläsarkapare som kapar webbläsare och system i skadliga syften, ökar onlinetrafiken på en skadlig webbplats, genererar olagligt annonsintäkter eller stjäl känslig data och inloggningsuppgifter genom obehörig kontoåtkomst.

Det försämrar och gör datorn långsammare, vilket äventyrar din surfupplevelse, onlinesäkerhet och integritet.

Så se till att du vidtar förebyggande åtgärder genom att använda starka lösenord, aktivera tvåfaktorsautentisering, hålla din programvara och webbläsare uppdaterade och undvika att klicka på misstänkta länkar eller ladda ner programvara från opålitliga källor.

Om du någonsin stöter på Yahoo-redirect-virusattacken, se till att du använder den här bloggen för att ta bort viruset från din dator och njuta av en säker och säker surfupplevelse.

Läs sedan hur du kan åtgärda felet ERR-anslutningen stängd på Google med dessa värdefulla tips.