Hur du rengör din PS5-konsol och handkontroll på rätt sätt

Hur olyckligt det än kan vara, är städning en nödvändig del av livet, och din PS5 är inte undantagen från denna regel. Att se till att din PS5-konsol och kontroller är rena och fria från damm eller skräp är en viktig del av att ta hand om ditt system.

Om du är angelägen om att öppna upp din PS5 för att rengöra den, gör det inte. Du kan utföra adekvat underhåll på ditt system utan att behöva ta isär det helt.

Hur ofta måste jag rengöra min PS5?

Oavsett hur ren du är eller hur ofta du tvättar händerna är damm och smuts oundvikliga. Förutom att vara allmänt irriterande kan damm också utgöra en farlig risk för elektroniken när den lämnas okontrollerad.

Damm kan tränga in i din PS5-konsol och fastna i fläkten. Med tiden kan detta damm påverka fläktens förmåga att kyla ditt system ordentligt, vilket gör att din konsol överhettas. För att förhindra detta rekommenderar vi att du rengör din konsol varannan månad.

När det kommer till din PS5-kontroller är det en bra idé att rengöra den varje vecka eller till och med efter varje användning. Även om du tvättar händerna före varje spelsession frigör de fortfarande naturliga oljor och svett som samlas på handkontrollen och gör den smutsig.

Damm utgör också en risk för din PS5 DualSense-kontroller. Eftersom din handkontroll sitter vänd uppåt kan den falla mellan knapparna eller samlas runt din joystick. Med tiden kan detta få din handkontroll att driva.

Vilka är några av symptomen på en smutsig PS5?

Om du inte servar din konsol eller kontroller med jämna mellanrum, finns det större chans att din enhet uppvisar några av de klassiska symtomen på dammuppbyggnad som låter dig veta när det är dags för en rengöring. Om du upplever något av nedanstående problem är en städning definitivt på sin plats.

  • Din fläkt blir mycket högre än vanligt.
  • Du upplever grafiska problem som artefakter.
  • Din konsol stängs av på grund av överhettning.
  • Din handkontroll börjar driva.

Damm är en av huvudorsakerna till värmeuppbyggnad, och att rengöra den ordentligt är det första du bör göra om du vill förhindra att din PS5 överhettas.

Vilka produkter behöver jag för att rengöra min PS5?

Att rengöra din PS5-konsol och handkontroll är enkelt och kräver ingen dyr utrustning. De bästa produkterna att använda för att rengöra ditt system är följande:

  • En frotté eller mikrofiberduk.
  • Isopropylalkohol.
  • Q-tips.
  • En lågeffektsdammsugare.
  • Komprimerad luft.

När du rengör din PS5 är det viktigt att endast använda de rekommenderade produkterna. Att ersätta någon av ovanstående produkter med andra som du redan har till hands kan orsaka mer skada än nytta för din konsol.

Vätskor som tvålvatten kan sippra in i konsolen och skada elektriska komponenter. Isopropylalkohol har en avdunstningskaraktär vilket gör den säkrare att använda på din PS5. Eftersom det försvinner snabbt, minskar det risken för skador på eventuella elektriska delar.

På samma sätt är det viktigt att inte ersätta en hushållsdammsugare med en lågeffektsdammsugare för att suga upp damm och skräp från din PS5-konsol eller handkontroll. Hushållsdammsugare är för kraftfulla och genererar också mycket statisk elektricitet, vilket har potential att allvarligt skada din konsol.

Hur rengör jag min PS5 på ett säkert sätt?

Tack och lov kan både PS5-konsolen och DualSense-kontrollern enkelt rengöras utan att behöva demonteras helt. Så länge du använder rätt metoder och produkter kan inte mycket gå fel. För att lära dig hur du säkert rengör både din PS5-konsol och DualSense-kontroller, se instruktionerna nedan.

Rengör din PS5-konsol

Det enda du behöver ta bort från din PS5-konsol för att rengöra den är höljena. Dessa överdrag är avsiktligt lätta att ta bort för rengöring och även anpassningsändamål. Här är hur:

1. Stäng av din PS5 och ta bort alla kablar som är anslutna till konsolen.

2. Ta bort basen genom att försiktigt skjuta av den.

3. Placera PS5 på en plan yta.

4. Placera konsolen så att PS-logotypen är vänd uppåt och strömbrytaren är borta från dig.

5. Placera tummen på PS-logotypen och dra samtidigt uppåt och åt höger tills locket släpper. Du kommer att höra ett klick när locket är ledigt. Skyddarna är mycket säkra, så att ta bort dem kräver ett anständigt tryck.

När du har tagit bort topplocket kommer du att märka två hål i kroppen på din PS5. Dessa är designade för att fånga damm. Om det finns mycket damm i dessa behållare, använd din lågeffektsdammsugare, tryckluftburk eller trasa för att ta bort den. Du kan också märka en del damm i och runt fläkten. Torka försiktigt eller blås bort detta innan du sätter på locket igen.

Om du planerar att anpassa din PS5 är det här punkten i processen där du skulle göra det. Kolla in vår guide om hur du byter PS5-konsollådor om du vill veta mer om den processen.

För att sätta tillbaka locket på din konsol, lägg det på plats och skjut locket åt vänster. Du behöver inte lägga till något tryck eller trycka ner här. Locket ska helt enkelt glida och klicka på plats.

Vänd din PS5 på motsatt sida, placera den så att PS-logotypen är vänd nedåt och strömbrytaren vänd mot dig. Ta tag i det övre vänstra hörnet av locket och dra uppåt och åt höger tills det glider ur plats. Följ samma metoder för att rengöra eventuellt damm eller skräp från din konsol innan du sätter på locket igen.

Rengöra din PS5 DualSense-kontroll

DualSense-kontrollern är ännu lättare att rengöra, och du kan göra det utan att ta bort några delar alls. Eftersom baksidan av handkontrollen är strukturerad tar den mycket lätt tag i smuts och smuts. För att rensa bort detta, applicera en liten mängd isopropylalkohol på en mikrofiberduk. Din trasa ska vara fuktig men inte blöt.

Torka sedan helt enkelt av din handkontroll. Även om isopropylalkohol avdunstar väldigt snabbt, är det fortfarande en bra idé att torka av den när du är klar med rengöringen.

Det är inte ovanligt att damm och smuts fastnar i joysticken och arbetar sig in i din handkontroll och orsakar drift. För att ta bort detta damm innan det orsakar några problem, doppa en Q-tip i en liten mängd isopropylalkohol och rengör runt styrspakarna. Att rotera pinnen kan hjälpa Q-spetsen att komma in i alla dessa svåråtkomliga utrymmen.

Om du fortfarande upplever drift även efter att du har rengjort din DualSense-kontroller, kolla in vår guide om hur du fixar drift i din PS5-kontroller för att lära dig om några potentiella lösningar.

Förebyggande är det bästa botemedlet

Din konsol och kontroll kommer alltid att bli dammiga oavsett vilka metoder du använder för att förhindra det, men det finns säkert sätt att hjälpa till att minska mängden damm som samlas i ditt system.

Det bästa sättet att förhindra att damm och smuts ansamlas i din konsol, är att undvika att förvara den på mattor eller fluffiga mattor. Att ha ditt system sittande på en tygyta ökar avsevärt hastigheten med vilken damm byggs upp i fläkten. Om din konsol verkar bli dammig väldigt snabbt, försök att placera den i ett underhållningssystem eller till och med på en kakel eller en träbit på mattan för att skilja den från tyget.

Förbättra din PS5:s livslängd genom att rengöra den regelbundet

Att regelbundet rengöra din PS5-konsol och kontroller kan låta enkelt, men det kan drastiskt förbättra livslängden på ditt system. Din PS5 fungerar hårt, liksom du när du köpte den. Att ta väl hand om ditt system är det bästa sättet att säkerställa att det förblir i toppskick, så att du kan fortsätta spela i många år framöver.