Hur du överför din krypto till en plånbok för kylförvaring (steg-för-steg)

Spread the love

Att ha en kryptoplånbok för programvara är roligt och spel tills ett tekniskt problem eller cyberattack gör dig värdelös. Kryptoförlust och stöld är på intet sätt ovanliga, med offer som förlorar miljarder varje år till illvilliga aktörer.

Det är därför det är klokt att överföra din krypto till en kallförvaringsplånbok. Så, hur överför du krypto till en kall plånbok?

Vad är en kylförvaringsplånbok?

Bildkredit: BestCryptoCodes/Flickr

Det finns två huvudtyper av kryptoplånböcker: kall lagring (hårdvara) och varm lagring (mjukvara). Termerna ”kallt” och ”varmt” syftar på om plånboken har någon internetuppkoppling. En het plånbok kräver en onlineanslutning, medan en kall plånbok är isolerad från internet (för det mesta).

Programvaruplånböcker är utan tvekan det vanligaste valet på grund av deras bekvämlighet och pris. De flesta heta plånböcker kostar ingenting och kommer i form av gratis appar för stationära datorer eller smartphones. Exodus, Mycelium, Trust Wallet och Electrum är alla populära exempel på heta kryptoplånböcker, som var och en stöder olika tillgångar.

Även om det går snabbt och enkelt att skapa din egen mjukvaruplånbok, kommer denna lagring med säkerhetsrisker. Den största svagheten med heta plånböcker är deras nödvändiga internetanslutning. För att se och överföra krypto till och från din heta plånbok måste du vara ansluten till internet. Detta öppnar upp en sårbarhet som cyberbrottslingar kan utnyttja. De flesta hackningar sker via en internetanslutning, och tjuvar har använt detta för att stjäla krypto tidigare.

Ange kylförvaringsplånböcker. Dessa inkluderar hårdvaruenheter som Ledger och Trezor och pappersplånböcker. Det viktigaste attributet för en kall plånbok är dess totala isolering från internet. Utan online-anslutning är cyberkriminella avskurna från att stjäla krypto om de inte har fysisk tillgång till plånboken (och även då är det inte lätt).

  Hur du kommer in på ditt iCloud-konto

Som namnet antyder är en kryptopappersplånbok bokstavligen bara ett papper. Detta papper innehåller din plånboks privata och offentliga nycklar och kanske en QR-kod som kan skannas för att göra transaktioner. Precis som hårdvaruplånböcker är pappersplånböcker helt isolerade från internet, vilket gör dem supersäkra. Dessutom är de mycket billigare än hårdvaruplånböcker.

Så, hur kan du överföra din kryptovaluta till en hårdvaru- eller pappersplånbok?

Hur man överför krypto till en pappersplånbok

För att överföra krypto till en pappersplånbok måste du först skapa en pappersplånbok.

Att skapa en pappersplånbok involverar vanligtvis något som kallas en privat nyckelgenerator. En populär onlinegenerator, BitAddresskan användas gratis för att generera en Bitcoin-pappersplånbok.

Gå till BitAddress och klicka på Paper Wallet i den gröna menyraden. Här kan du välja hur många adresser du vill generera och lägga till en BIP38-nyckel. Om du vill förvara din privata nyckel extra säker kan du även lägga till ett BIP38-lösenord i din pappersplånbok. Detta krypterar din privata nyckel och lägger till lösenordsskydd till din plånbok.

Innan du skapar plånboken, markera alternativet BIP38 och skriv ditt BIP38-lösenord i den tillgängliga textrutan. Se till att detta är ett starkt och komplext lösenord med en blandning av olika tecken och siffror. I skärmdumpen ovan har vi lagt till ett väldigt enkelt lösenord, eftersom vi skapar en testpappersplånbok som aldrig kommer att användas.

När du har klickat på Generera kommer QR-koderna för din pappersplånbok att visas nedan. Till vänster kommer din QR-kod för Bitcoin-publikadress att visas, med den allmänna adressen i sin helhet uppe till höger. Till höger finns QR-koden för din privata nyckel, med den privata nyckeln på vänster sida. Dela aldrig din privata nyckel med någon.

  Hur man gör surfhastigheten snabbare (10 tips) – 2023

När du skriver ut din pappersplånbok, se till att den förvaras på en mycket säker plats, borta från nyfikna ögon eller eventuella skador. Kolla in vår guide om att säkert lagra fröfraser för att få några praktiska förvaringsidéer för pappersplånbok.

Överföra krypto till din pappersplånbok

Nu är det dags att lägga till pengar i din pappersplånbok. Du behöver din pappersplånboks fullständiga adress (dvs. den offentliga nyckeln) för att göra detta. Skriv eller klistra in den allmänna adressen i fältet Skicka i din kryptoprogramvaru-plånboksapp, välj beloppet du vill överföra och du är klar.

I Exodus-skrivbordsappen är överföringsprocessen följande:

 • Öppna först Exodus-appen och klicka på alternativet Skicka på hemskärmen.
 • Du kommer nu att kunna ange en plånboksadress. I det angivna fältet anger du din pappersplånboks adress och väljer hur mycket Bitcoin du vill skicka.
 • Så länge du har angett rätt adress och din Exodus-plånbok har tillräckligt med pengar för att göra överföringen, bör allt gå igenom smidigt.

  Alternativt kan du klicka på den lilla QR-kodlogotypen till höger i plånbokens adressfält. Detta gör att du kan skanna din pappersplånboks QR-kod för allmänna adress (inte den privata nyckelns QR-kod). Detta kommer sannolikt att vara enklare på smartphone-appen, där du kan använda din främre kamera för att ta en tydlig bild.

  Denna process kan skilja sig något från plånbok till plånbok, men den bör fortfarande följa samma grundläggande steg.

  Riskerna med pappersplånböcker

  Pappersplånböcker kan vara avskurna från internet, men de har fortfarande några risker och nackdelar.

  För det första, om du förlorar eller skadar din pappersplånbok, kommer din privata nyckel att gå förlorad för alltid. Det betyder att du aldrig kommer att kunna få tillgång till dina pappersplånboksmedel igen.

  För det andra, om någon lägger handen på din pappersplånbok, kan de omedelbart se din privata nyckel. Hårdvaruplånböcker är ofta PIN-skyddade, så inte vem som helst kan avslöja din privata nyckel. Den totala bristen på teknik här medför en allvarlig säkerhetsrisk.

    20 Apple Watch-tips och tricks du måste känna till

  Du kanske vill laminera eller göra en kopia av din pappersplånbok om du är orolig för dessa möjligheter.

  Hur man överför krypto till en hårdvaruplånbok

  Om du inte gillar ljudet av mjukvara eller pappersplånböcker kan en hårdvaruplånbok vara den bästa passformen för dig.

  Istället för att skapa en hårdvaruplånbok måste du köpa en. Ledger och Trezor är de ledande leverantörerna av hårdvaruplånbok, med enheter som Nano S och Model One som tar huvudscenen för kryptoälskare. Ledgers plånböcker har fantastiska säkerhetsfunktioner (som dess BOLOS-mjukvara), men Trezor erbjuder också ett mycket solidt skydd.

  Men om du hittar ett annat märke du gillar och litar på, är det inget fel med att våga dig någon annanstans.

  Processen att skicka krypto till en hårdvaruplånbok kommer att skilja sig från leverantör till leverantör, men innebär ofta att du ansluter din plånbok till din PC via en USB-sladd och använder plånbokens dedikerade programvara för att göra en överföring. Använd programvaran, välj mottagande kryptoalternativ, och en plånboksadress kommer att genereras.

  Använd den här adressen i din mjukvaruplånboksapp när du blir ombedd att ange en mottagaradress.

  Kalla kryptoplånböcker är det säkraste alternativet

  Oavsett om du har en liten eller stor kryptovaluta är det alltid klokare att använda en plånbok för kylförvaring. Oavsett om du väljer papper eller hårdvara kan du vara lugn med att veta att cyberbrottslingar inte använder sårbarheter eller skadlig programvara för att komma åt dina värdefulla pengar.

  Och kom ihåg att när du skickar stora summor krypto till valfri plånbok, slutför en testtransaktion för att se till att du använder rätt adress. När den krypton väl har skickats finns det inget sätt att få tillbaka det om du skickar det till fel adress.