Hur du får din iPhone att kännas ny igen

Med Apple som släpper en ny iPhone-modell varje år är det inte bara svårt att hänga med utan också väldigt dyrt att uppgradera. Även om det är frestande att uppgradera, är det inte nödvändigt att dela ut över 1 000 $ på en ny iPhone, särskilt eftersom din befintliga förmodligen fortfarande har mycket liv kvar i sig.

Oavsett om du har fastnat i ett kontrakt eller på en budget, förlänger livslängden på din nuvarande iPhone fler möjligheter att spara till AirPods, en weekendresa eller nästa års iPhone som faktiskt erbjuder värdefulla funktioner. Här är några användbara tips för att få din iPhone att kännas ny igen.

1. Förstå din iPhones kamera

En av de största anledningarna till att uppgradera din iPhone till den senaste modellen är att njuta av en bättre kamera. Men många iPhone-användare behöver faktiskt inte en ny telefon; de behöver bara förstå hur man tar bättre bilder med sin nuvarande iPhone.

Att utforska hela utbudet av funktioner i iPhones kameraapp kan göra en enorm skillnad. Om du till exempel håller ner fingret på skärmen där du vill att kameran ska fokusera kommer exponeringen att ändras. På samma sätt, om du har en stadig hand, kan du aktivera HDR för att få den ultimata balansen mellan skuggor och högdagrar, genom att kombinera tre bilder tagna i snabb följd till en.

2. Investera i ett nytt ärende

Ge din iPhone ett nytt liv genom att köpa ett nytt skal, som Raptic Shield, som har falltestats av militärklass. Ett telefonfodral skyddar inte bara din telefon, utan med det stora utbudet som finns kan du också styla om hela din iPhone till en överkomlig kostnad.

Oavsett om din telefon är täckt av repor eller om du är uttråkad med färgen du valt, kan du få din iPhone att kännas ny igen på ett ögonblick. Dessutom kan du köpa flera fodral, så att du kan byta ut ditt fodral regelbundet.

3. Frigör utrymme med iCloud

iCloud är gratis för iOS-användare; du får upp till 5 GB gratis lagringsutrymme när du registrerar dig. Detta gör att du kan lagra allt från dina iOS-enheter, inklusive foton, appar och filer. iCloud är inte bara användbart för säkerhetskopiering, utan du kan också ta bort objekt från din iPhone som tar upp mycket utrymme och lagra dem säkert med iCloud, tillgängligt när som helst.

Genom att frigöra utrymme på din iPhone kommer du att märka att du har plats för nya appar, foton och mer. iCloud+-planer börjar från bara 0,99 USD per månad för 50 GB lagringsutrymme och upp till 9,99 USD per månad för 2 TB lagringsutrymme.

4. Uppgradera din iOS

iOS-uppdateringar är tillgängliga gratis direkt från din iPhone. Du kan kontrollera om din telefon har den senaste versionen av iOS genom att gå till Inställningar > Allmänt > Programuppdatering. Det är värt att aktivera automatiska uppdateringar så att din telefon meddelar dig när en ny iOS är tillgänglig.

iOS-uppdateringar säkerställer inte bara att din iPhone har den senaste programvaran utan också buggfixar, säkerhetsuppdateringar och nya funktioner, som omdesignade appar och widgets. Om din iPhone kan köra den senaste iOS, kanske du upptäcker att du inte behöver uppgradera eftersom du kan komma åt funktionerna även de senaste iPhone-modellerna har.

5. Organisera dina appar

Trött på att använda och se samma gamla appar på din iPhone? Varför inte byta saker och få din iPhone att kännas som att den precis kommit ur lådan? Genom att trycka och hålla fingret på en app på din iPhone kan du ta bort oönskade eller oanvända appar eller Redigera startskärm för att omorganisera dina appar i färger, olika mappar eller kategorier.

Det är fantastiskt vilken skillnad dina appars placering på din startskärm kan göra genom att ändra känslan på hela din iPhone.

6. Stäng av platstjänster

Vissa appar på din iPhone använder din plats för att förbättra appen, erbjuda dig en bättre service eller spara data så att du enkelt kan hitta saker som foton genom filter. Platstjänster använder dock GPS och Bluetooth för att bestämma din ungefärliga plats, vilket tömmer din iPhones batteri och i slutändan försämrar dess livslängd.

Du kan se vilka appar som använder din plats genom att gå till Inställningar > Sekretess > Platstjänster. Här kan du stänga av platstjänster helt eller endast tillåta platsåtkomst medan du använder appen för att förbättra batteritiden för din iPhone.

7. Uppdatera dina appar

Precis som telefonens operativsystem får dina appar också uppdateringar. Dessa uppdateringar kan förbättra prestandan och introducera nya funktioner till din iPhone när du använder apparna.

För att säkerställa att dina appar kör den senaste versionen, gå till App Store på din iPhone och tryck sedan på din profilbild i det övre högra hörnet. Du kan uppdatera dina appar individuellt eller alla på en gång. Alternativt kan du gå till Inställningar > App Store och slå på Appuppdateringar så att din telefon automatiskt kan ladda ner uppdateringar när de är tillgängliga.

8. Fixa din iPhones trasiga skärm

En annan populär anledning att uppgradera din iPhone är på grund av en trasig eller sprucken skärm. Det finns inget värre än att betala ut hundratals dollar på en iPhone bara för att av misstag tappa den och skada skärmen.

Tack och lov kan iPhone-skärmar repareras. Detta är ett mycket billigare sätt att förnya din iPhone och ge den ett nytt liv jämfört med att uppgradera eller köpa en ny iPhone. När din iPhones skärm är fixad, överväg att investera i ett skärmskydd av härdat glas för att förhindra ytterligare skador eller missöden.

9. Välj en ny bakgrundsbild

Det låter enkelt, men att ändra din iPhones startskärm eller låsskärmbild kan få det att kännas helt annorlunda. Efter att ha tittat på samma bild i vad som kan vara månader eller år, har du förmodligen glömt vad din iPhones tapet faktiskt är.

Så byt ut din bild till något fräscht och nytt: ta ett foto av något du älskar, något ljust och färgglatt, eller utforska utbudet av dynamiska, stilla och levande bakgrundsbilder på din iPhone. Du kan göra detta genom att gå till Inställningar > Bakgrund > Välj en ny bakgrund.

10. Ladda ner nya appar

Vissa iPhone-appar är viktiga att behålla, som din bankapp, träningsspårare och WhatsApp. Men får du verkligen ut det mesta av de andra apparna som sannolikt har stagnerat och blivit en del av din iPhone utan att du inser det? Nya appar kan få din iPhone att känna sig fräsch och kan återuppliva din kärlek till din telefon.

Släpp bort den oändliga rullningen av appar för sociala medier och investera lite tid i användbara produktivitetsappar för din iPhone, som Notion, Day One Journal och mer.

11. Byt ut batteriet

Alla smartphonebatterier försämras oundvikligen med tiden, och din iPhone är inget undantag. Efter tre års användning bryts litiumjoncellen ner till den grad att den blir besvärande eftersom du tvingas ladda din iPhone oftare.

En enkel lösning på detta problem är att byta ut batteriet mot ett nytt direkt från Äpple. Om alla andra komponenter och sensorer i din iPhone fungerar bra, kommer ett nytt batteri omedelbart att få det att kännas som nytt igen.

Älska din gamla iPhone igen

Att ta väl hand om din iPhone kan förlänga dess livslängd längre än bara några år. Genom att investera i några nya tillbehör, bli av med appar du egentligen inte behöver och spendera lite tid på att lära känna din iPhone kan du få den att kännas ny igen.

Låt dig inte frestas av den senaste iPhone-modellen om inte din telefon inte går att reparera eftersom det förmodligen finns gott om liv kvar i din nuvarande telefon om du bara ger den lite TLC.