Hur du enkelt uppdaterar din Chromebook

När användare rapporterar att deras Chromebook går långsamt rekommenderar vi att de uppdaterar Chrome OS till den senaste versionen. Google släpper regelbundet uppdateringar som innehåller prestandafixar och nya funktioner, så det är viktigt att hålla sig uppdaterad. Att låta en uppdatering vänta i många dagar avråds starkt, eftersom dessa uppdateringar också hjälper till att hålla din Chromebook säker. Om du råkar använda Linux på din Chromebook är det dessutom viktigt att hålla den uppdaterad till den senaste versionen. Så om du vill lära dig hur du uppdaterar din Chromebook, se vår guide för detaljerade instruktioner.

Uppdatera din Chromebook (2023)

I den här guiden har vi lagt till tre olika sätt att uppdatera din Chromebook. Du kan uppdatera den stabila ChromeOS-versionen eller flytta till Beta- eller Dev-kanalen för att testa nya funktioner. Bortsett från det kan du uppdatera Linux-behållaren i Chrome OS också. Utöka tabellen nedan för att kolla in dessa uppdateringsmetoder.

Uppdatera Chrome OS på din Chromebook

Om du vill uppdatera Chrome OS-operativsystemet på din Chromebook följer du stegen nedan. Denna metod är för alla användare i den stabila kanalen. Men om du vill gå från Chrome OS stabil kanal till Beta- eller Dev-kanalen, gå till nästa avsnitt.

1. Öppna panelen Snabbinställningar i det nedre högra hörnet och klicka på ”Inställningar”.

2. Gå sedan till ”Om ChromeOS” i det vänstra sidofältet.

3. Klicka sedan på ”Sök efter uppdateringar” i den högra rutan, så söker din Chromebook efter eventuella väntande uppdateringar.

4. Om det finns en tillgänglig uppdatering kommer din Chromebook att börja ladda ned den nya versionen automatiskt.

5. Efter några sekunder, klicka på ”Starta om” för att installera den nya versionen. Din Chromebook kommer att uppdateras till den nya versionen efter omstarten.

Uppdatera Chrome OS till Beta eller Dev Channel

Om du vill testa nya och experimentella funktioner, som inte har släppts i den stabila kanalen, på din Chromebook måste du gå över till beta- eller utvecklarkanalen. De erbjuder en lite buggig upplevelse, men du kan använda flera oanmälda funktioner före de flesta användare. Med det sagt, kom ihåg att all din lokala data och appar kommer att raderas om du bestämmer dig för att flytta tillbaka till den stabila kanalen i framtiden. Med det sagt, så här kan du byta till Beta- eller Dev-kanalen på din Chrome OS-enhet:

1. Öppna panelen Snabbinställningar i det nedre högra hörnet och klicka på ikonen ”Inställningar” (kugghjul).

2. Gå sedan till ”Om ChromeOS” i det vänstra sidofältet och klicka sedan på ”Ytterligare detaljer” i den högra rutan.

3. Här visar Chrome OS de aktuella kanalbyggen du använder på din enhet. Klicka på ”Ändra kanal”.

4. Välj nu alternativet ”Beta” eller ”Utvecklare – instabil” i popup-fönstret. Vi föreslår att du går med i betakanalen eftersom den har färre buggar och en hel del nya funktioner.

5. Gå sedan tillbaka till sidan ”Om ChromeOS” och klicka på ”Sök efter uppdateringar” i den högra rutan. Detta visar en ny uppdatering baserat på ditt nuvarande kanalval och börjar ladda ner den. Senare klickar du på ”Starta om” så kommer din Chromebook att uppdateras till den nya kanalen.

Uppdatera Linux på din Chromebook

Medan Chromebooks körs på ChromeOS stöder de även Linux-installation. Du kan köra Linux i en VM-behållare och installera populära appar och spel som Minecraft på Chromebook. Så om du använder Linux på din Chromebook och vill uppdatera till den senaste versionen följer du bara stegen nedan.

1. För att uppdatera Linux på din Chromebook måste du öppna Terminal-appen från Appstartaren. Gå till Linux-mappen i App Launcher för att komma åt terminalen.

2. Kör sedan kommandot nedan för att uppdatera alla paket och beroenden.

sudo apt update && sudo apt upgrade -y

3. Slutligen, kör kommandot nedan för att uppgradera Linux-distributionen till den senaste versionen. Om det finns en uppgradering tillgänglig kommer den att laddas ner och tillämpas automatiskt.

sudo apt dist-upgrade -y

4. Efter uppdateringen kör du kommandot nedan för att kontrollera den aktuella Linux-versionen som är installerad på din Chromebook.

cat /etc/os-release

Uppdatera Chrome OS-versionen på din Chromebook

Så det här är de tre sätten att uppdatera din Chromebook och dess Linux-installation. En av fördelarna med Chrome OS är att du inte behöver uppdatera olika systemkomponenter separat. Från drivrutiner till uppdatering av Chrome och Android-behållaren, allt hanteras av systemuppdateringen utan krångel. Men för Crostini-behållaren måste du uppdatera Linux separat. Men om du letar efter den bästa emulatorn för Chromebook för att köra Windows- eller Android-appar, följ vår länkade artikel. Och för att ändra ditt Chromebook-lösenord har vi en detaljerad guide tillgänglig på Beebom. Slutligen, om du har några frågor, lämna dem gärna i kommentarsfältet nedan.