Hur du döljer dina privata foton på Android

Alla bilder du tar med din smartphone hamnar i din enhets fotogalleri. En nyfiken uppsättning ögon kan lätt se bilder som du inte vill att de ska se. Kanske har du bilder med konfidentiell information, presentidéer till någon du älskar eller andra saker som du föredrar att hålla privat. Oavsett orsak är det lätt att dölja bilder från galleriet.

Om du vill veta hur man döljer foton på Android, fortsätt läsa!

Så gott som alla Android-telefoner har ett inbyggt alternativ för att dölja bilder från Galleriet. Samsung använder sin egen app för detta, medan andra telefoner kan göra det via Google Photos. Låt oss ta en titt på båda.

Av säkerhetsskäl är det inte möjligt att ta skärmdumpar i en säker eller låst mapp på din telefon.

Dölj foton på en Samsung-telefon

Om du har en Samsung-telefon som kör Android Nougat 7.0 eller senare kan du använda Samsungs Secure Folder-funktion. Det låter dig förvara privata filer, bilder och till och med appar i ett separat lösenordsskyddat område.

För att ställa in Secure Folder för första gången, gå till Inställningar > Biometri och säkerhet > Säker mapp. Du måste logga in med ditt Samsung-konto. När du har loggat in kommer din enhet att uppmana dig att välja önskad låsmetod. När den är klar kommer den säkra mappen att vara tillgänglig från din applåda. För att dölja foton i den säkra mappen, öppna appen och tryck på Lägg till filer.

Fotona i din Secure Folder lagras på din enhet och ingen annanstans. De kommer inte att säkerhetskopieras någonstans och kommer att raderas om du måste återställa telefonens fabriksinställningar.

Dölj bilder i Google Foto

Praktiskt taget alla Android-telefoner levereras med Google Photos installerat. Du kan ställa in en låst mapp i Google Foton för att dölja dina privata bilder från huvudgalleriet. När du flyttar foton till mappen kommer de inte längre att vara synliga i någon bildbläddringsapp på din enhet.

För att ställa in det, gå till Bibliotek > Verktyg > Låst mapp och följ sedan instruktionerna på skärmen. Du behöver bara låsa upp den med ditt fingeravtryck eller PIN-kod och tryck sedan på Flytta objekt. Välj de foton och videor du vill lägga till och tryck sedan på Flytta och Flytta igen. För att flytta ut dem från mappen igen, välj dem och tryck på Flytta. Du kan också ta bort innehåll från mappen.

Låst mapp är en fantastisk funktion, men den kan fånga upp dig om du inte är försiktig. Google Foto fungerar som en molnbaserad tjänst för säkerhetskopiering av bilder, men innehållet i din privata mapp kommer inte att säkerhetskopieras (och om de redan har säkerhetskopierats kommer de att tas bort). Du måste flytta bilder från den låsta mappen för att flytta dem till molnet.

Om du föredrar att använda en annan lösning finns det många andra alternativ tillgängliga, men processen är något mer invecklad.

Du kan antingen använda en filhanterare för att utföra några trick eller lita på tredjepartsverktyg som är specialiserade på att dölja innehåll. Vissa galleriappar från tredje part har också funktionen. Låt oss först undersöka två filhanterartrick för att dölja filer.

Skapa en ny mapp

Innan du kan börja måste du installera en högkvalitativ filhanterare på din telefon. Det finns massor att välja på; om du inte är säker på vilken du ska ladda ner, kolla in vår guide till de bästa filhanterarna i Play Butik.

När du har fattat ett beslut och installerat en filhanterare, starta appen. Du måste skapa en ny mapp som börjar med en punkt (till exempel .PrivateFiles eller .Secret).

Flytta sedan alla foton du vill gömma till den nyskapade mappen. Metoden för att göra detta varierar från app till app, men vanligtvis lång tryckning på filen du vill flytta ger dig alternativet.

Alla filer du flyttar visas inte längre i galleriappen. Utan att gå in på för mycket detaljer beror detta på att varje mapp som börjar med en period inte skannas av telefonens programvara.

Skapa en ”.nomedia”-fil

Om du har hundratals bilder som du vill dölja är det opraktiskt att flytta dem alla manuellt. Istället är det lättare att skapa en .nomedia-fil i de mappar du vill skymma.

När din telefon ser en .nomedia-fil i en mapp kommer den inte att ladda mappens innehåll när den skannar din katalog.

För att skapa filen behöver du fortfarande en filhanterarapp från tredje part. Använd den för att navigera till mappen du vill dölja och skapa en ny fil i katalogen som heter .nomedia (se till att du inkluderar punkt). Filen behöver inte ha något innehåll – filnamnet är den viktiga delen.

För att vända på processen, radera bara .nomedia-filen.

Även om båda dessa metoder döljer innehåll från det inbyggda fotobiblioteket, kommer bilderna fortfarande att vara synliga i vilken filhanterare som helst. De är inte lösenordsskyddade.

Tredjepartsappar för att dölja bilder på Android

Det finns också flera bildgalleriappar från tredje part som du kan använda för att dölja foton och hålla dem säkert inlåsta. Här är tre av de bästa:

1. Vaulty

Vaulty har etablerat sig som den ledande appen för att dölja innehåll. Hundratusentals användare har lämnat en positiv recension på Google Play Butik.

Den kommer med ett eget fotogalleri. Alla foton du låser kan bara visas i den. Galleriet låter dig också skapa flera valv, vilket innebär att du kan ha olika uppsättningar bilder att visa för olika människor. Allt ditt innehåll är lösenordsskyddat, och det säkerhetskopierar till och med dina media, så det är säkert om du tappar bort din telefon.

Ladda ner: Vaulty (Gratis köp i appen finns)

2. Håll säker

Keepsafe är Vaultys största konkurrent. Funktionsuppsättningen är väldigt lika; alla dina bilder är lösenordsskyddade och krypterade, och du kan säkerhetskopiera dina bilder till appens molnlagring.

Appen kommer också med en funktion som döljer dess ikon på skärmen, vilket betyder att ingen som tar upp din telefon kommer att veta att du döljer någonting. Slutligen har den en Snapchat-liknande självförstöringsfunktion, som låter dig dela foton som själv raderar efter 20 sekunder med andra användare av appen.

Ladda ner: Sköt om dig (Gratis köp i appen finns)

3. LockMyPix

LockMyPix använder AES-kryptering av standardkvalitet för att dölja ett obegränsat antal foton eller videor på din Android-telefon eller surfplatta. Några av appens andra funktioner som hjälper den att sticka ut inkluderar ett sätt att skapa ett falskt lockbetevalv med en separat PIN-kod, stöd för foton på ditt SD-kort, krypterade säkerhetskopior och stöd för GIF-filer.

Ladda ner: LockMyPix (Gratis köp i appen finns)

Dölj enkelt foton på Android

Vi har gått igenom en rad knep för alla som vill dölja foton på Android. De flesta användare kan förmodligen hålla sig till telefonens inbyggda verktyg. Men om du föredrar några fler funktioner, som att kunna dölja appen som dina privata bilder finns i, måste du vända dig till en tredjepartsapp istället.