Mac-datorer erbjuder inbyggda funktioner för skärmdelning, vilket gör det möjligt att visa sin skärm på en annan Mac i samma lokala nätverk genom en integrerad VNC-server, eller via internet med iMessage. För de som behöver mer flexibilitet, finns även tredjepartsapplikationer som TeamViewer, vilka fungerar utmärkt på både macOS och Windows.
Valmöjligheter för skärmdelning
Det finns tre olika tillvägagångssätt att välja mellan för att dela, visa, eller fjärrstyra en Mac-dator.
Den inbyggda skärmdelningsfunktionen i macOS är smidig för att dela din skärm med en annan Mac inom samma nätverk. Det är också möjligt att ta full kontroll över en fjärransluten Mac med denna metod, men denna metod fungerar ej över internet.
Om skärmdelning över internet är önskvärt, kan iMessage vara ett bra alternativ. Detta startar samtidigt ett FaceTime-samtal, vilket underlättar kommunikationen. Användaren kan dela sin skärm, överlåta kontrollen, eller bjuda in den andra parten att styra den lokala Mac-enheten. Om den andra partens Apple-ID är känt, kan anslutning ske direkt via appen Skärmdelning.
Tredjepartsapplikationer som TeamViewer är effektiva på macOS och har dessutom stöd för Windows, Linux och mobila plattformar. TeamViewer kan användas för att koppla samman två datorer oavsett operativsystem eller hårdvara via internet. Detta är det bästa alternativet för skärmdelning med en dator som inte är från Apple.
Lokal skärmdelning med en annan Mac
Det finns många situationer där anslutning till en Mac inom det lokala nätverket kan vara praktisk. Här är några exempel:
En Mac fungerar som server och är svåråtkomlig.
Du vill kolla något på din arbetsdator från soffan.
Du ger teknisk support till familjen och vill underlätta processen.
Du driver ett företag med ett stort lokalt nätverk.
Att dela en Mac-skärm med en annan Mac lokalt är okomplicerat och snabbt att konfigurera. När Macen är inställd för skärmdelning, kan anslutning göras när som helst enheten är påslagen.
Konfigurera Macen för fjärråtkomst
Följ dessa steg för att konfigurera din Mac:
Öppna Systeminställningar och gå till Delning.
Leta efter ”Skärmdelning” i vänstra kolumnen och kryssa i rutan.
Notera datorns namn, värdnamn (exempelvis Your-MacBook-Pro.local) och VNC-adress (exempelvis vnc://10.0.0.5).
Klicka på ”Datorinställningar”, aktivera båda inställningarna och ange ett säkert lösenord.
Observera att aktivering av fjärrhantering utesluter skärmdelning. Fjärrhantering kan vara aktivt med liknande konfiguration, då instruktionerna för åtkomst till Macen är identiska.
Under ”Datorinställningar” kan följande alternativ vara av intresse:
Tillåt att vem som helst kan begära tillstånd att styra skärmen: Personen som ansluter behöver då inte ange användarnamn och lösenord för att kontrollera datorn, utan kan begära kontroll som sedan kan beviljas manuellt.
VNC-tittare kan styra skärmen med lösenord: Detta tillåter anslutning via en VNC-visare, som TigerVNC. VNC-adressen krävs dock för anslutning (exempelvis vnc://10.0.0.5).
Behörigheter för skärmdelning kan justeras, men för enkelhetens skull rekommenderas ”Alla användare”. Om ett lösenord för VNC-kontroll anges i ”Datorinställningar” bör datorn vara skyddad.
Åtkomst till delad skärm
Din Mac kan nu nås från en annan Mac i det lokala nätverket på flera sätt:
Öppna Finder och scrolla ned till ”Platser” i sidofältet (klicka på ”Visa” vid behov). Leta efter önskad dator (klicka på Nätverk om den inte syns direkt). Klicka på datorn och välj ”Dela skärm” och vänta på anslutning.
Öppna Finder och välj Gå > Anslut till server i menyraden. Ange VNC-adressen eller värdnamnet och klicka på Anslut.
Om samma Apple-ID är inloggat på båda datorerna (dvs. båda är dina), ansluts sessionen direkt utan extra verifiering. Annars krävs ett giltigt användarnamn och lösenord för att logga in på den dator som ansluts till.
Apples skärmdelningsfunktion bygger på en inbyggd VNC-server, vilket gör det möjligt att använda vilken VNC-visare som helst för att ansluta till Macen från andra enheter än Apples. För att detta ska fungera behöver ”VNC-tittare kan styra skärmen med lösenord” vara aktiverat i ”Datorinställningar”, ett lösenord måste anges, och en app som TigerVNC kan sedan användas för att ansluta.
Den lokala skärmdelningen erbjuder jämn prestanda med bra skärmupplösning. Det är möjligt att ansluta till en fjärrdator via VNC över internet, om port 5900 är öppen, men detta rekommenderas inte. Det finns säkrare och smidigare metoder för fjärråtkomst.
Skärmdelning över internet med iMessage
Med hjälp av iMessage och Apples Meddelande-app är det smidigt att dela skärmen med andra Mac-, iPad- eller iPhone-användare. Så här gör du:
Starta en chatt med personen som skärmen ska delas med.
Klicka på ”Detaljer” i det övre högra hörnet av chatfönstret.
I det lilla fönstret som visas, klicka på skärmdelningsknappen (två överlappande rektanglar) vid personens namn.
Välj ”Bjud in att dela min skärm” för att visa din skärm, eller ”Be om att dela skärm” för att se den andra personens.
När den andra personen har accepterat inbjudan, startas ett FaceTime-ljudsamtal. För att tillåta den andra parten att styra din Mac, klicka på skärmdelningsknappen i menyraden och klicka sedan på ”Tillåt [kontakt] att styra min skärm”.
Låt aldrig någon styra din Mac om du inte litar på den personen. Kontrollen kan återkallas genom att klicka på skärmdelningsknappen och inaktivera alternativet.
Skärmdelning via internet kan vara tålamodsprövande. Snabba internetanslutningar på båda sidor ger en smidig upplevelse, men långsamma anslutningar kan orsaka fördröjningar.
Direktanslutning med skärmdelning
För att starta Macens inbyggda skärmdelningsapp, tryck på Kommando+Mellanslag, skriv ”Skärmdelning” och tryck på Retur.
Du kommer att bli ombedd att ange ett värdnamn (likt en VNC- eller lokal Mac-anslutning) eller ett Apple-ID. Om Apple-ID:t för personen vars dator du vill ansluta till är känt, kan anslutning ske direkt.
Ange den andra personens Apple-ID i rutan och tryck på Enter. Apple identifierar datorn med hjälp av den senast kända IP-adressen. iMessage är ett bra alternativ, speciellt då det möjliggör kommunikation i realtid.
Skärmdelning med Windows eller andra enheter
Vad gör man om man vill dela skärmen med någon som inte har en Mac? Ett fjärrskrivbordsverktyg från tredje part är en enkel lösning. Det finns många att välja bland, men TeamViewer rekommenderas. Det är gratis för personligt bruk, lättanvänt, tillgängligt för många plattformar och kräver ingen registrering.
Börja med att ladda ner och installera TeamViewer på både den dator som ska styras och den dator som ska ansluta. Ge TeamViewer tillåtelse att styra Macen i Inställningar > Säkerhet och sekretess > Sekretess > Hjälpmedel.
När TeamViewer startas genereras ett unikt ID-nummer och lösenord. Dessa uppgifter kan användas för att ansluta till, visa och styra en Mac från en Windows- eller Linux-dator, eller till och med en mobil enhet som en iPhone, om den har TeamViewer-appen installerad.
För att ansluta till en fjärrdator utan att någon behöver vara närvarande, behöver du registrera ett konto hos TeamViewer och följa instruktionerna för att ställa in obevakad åtkomst. De delade datorerna visas sedan i appen och anslutning kan ske med ett klick.
Enkel skärmdelning
Skärmdelning är ett bra hjälpmedel för att få hjälp med datorproblem. Med fjärråtkomst till andra Mac-datorer i hemmet kan allt styras från en enda enhet.
Genom att konfigurera fjärråtkomstprogram som TeamViewer, kan du nå din arbetsdator även om du befinner dig på andra sidan jorden.
För Windows-användare finns även Microsofts egna verktyg för skärmdelning och fjärrstyrning av datorer.