Hur du använder din Apple Watch för att få ut det mesta av dina löppass

Du har din Apple Watch på och du är redo för löpturen. Det finns massor av snygga tips och tricks du kan använda för att säkerställa att du maximerar de många funktionerna i din underbara enhet. Så, innan du ger dig av, ta dig tid att utforska hur du kan ställa in och använda din smartwatch för att få varje steg att räknas i ditt löppass.

1. Ställ in din Apple-hälsoinformation på rätt sätt

Din Apple Watchs noggrannhet beror på den information du tillhandahåller i första hand. Ta dig tid att kontrollera din hälsoinformation i din iPhones hälsoapp och se till att du har angett alla nyckeldata korrekt. Faktorer som din ålder och eventuella hälsotillstånd kommer att påverka nivån och intensiteten av träningen som du säkert kan utföra. Ju mer information du kan spela in, desto bättre blir din upplevelse av de många funktionerna i Apple Health.

Medan du håller på att organisera dig, varför inte ta en stund att ställa in Medical ID på din iPhone eller Apple Watch också? Detta enkla steg kan vara livräddande i en nödsituation.

2. Förstå statistiken som din Apple Watch spårar

Naturligtvis ger du dig ut på din löptur i hopp om att stänga de ikoniska Apple Activity Rings. Men din Apple Watch registrerar inte bara dina rörelse-, tränings- och stådata. Det finns en mängd extra mätvärden du kan använda för att mäta din löpning. Dessa inkluderar dina pulszoner, höjdnivåer och rutt.

Om du har en Apple Watch Series 6 eller senare med watchOS 9 eller senare kan du också mäta flera mätvärden om ditt stegmönster. Dessa är vertikal oscillation, löpsteglängd, markkontakttid och löpkraft. Dessa detaljerade mätningar gör din Apple Watch lämplig för även de mest erfarna idrottarna. Du kan spåra dina löpsteg, analysera din prestation och lära dig hur du optimerar framtida löpningar.

3. Designa ditt eget anpassade löppass

Tryck inte bara på Start på ett öppet träningspass. Använd istället ikonen Mer med tre punkter när du väljer din Indoor Run eller Outdoor Run i din Apple Watch Fitness-app. Här kan du se en serie tillgängliga träningspass, där du kan ställa in din måltid, distans eller kilokalorier eller till och med använda en pacer för att guida dig genom en löprunda.

En rad intervallpass tillhandahålls så att du kan utmana dig själv, till exempel med en serie sprintövningar. Ännu bättre, du kan skapa din egen anpassade Apple Watch-träning, förutsatt att du har watchOS 9 eller senare.

4. Anpassa dina träningsvyer

Din Apple Watch låter dig anpassa skärmen du kommer att se under löpningen, så att du enkelt kan se de mätvärden som betyder mest för dig när du rör dig.

Ändra inställningarna direkt på din Apple Watch. Från ditt valda träningsalternativ, rulla till botten av skärmen, tryck på Inställningar > Träningsvyer > Ordna om och använd fälten för Ändra ordning (de horisontella ränderna) för att justera i vilken ordning dina mätvärden visas.

Du kan stänga av en del av detaljerna helt om de kommer att vara distraherande.

Nu, när du tittar på din klocka under en löprunda, behöver du inte använda din Digital Crown för att bläddra till den information du vill se. Det bör finnas precis där på den första dataskärmen.

5. Använd hjärtfrekvenszoner för att maximera din träning

Bildkredit: Äpple

Apples pulszoner kan ge dig mycket mer insikt i dina träningsinsatser än att bara titta på din nuvarande puls. De är ett bra sätt att med en blick se hur effektivt du pressar dig själv under löpningen. Det finns fem pulszoner. Zon 1 är den lägsta, och Zon 5 är den mest intensiva träningen. Din klocka kommer att berätta vilken zon du befinner dig i och hur lång tid du har tillbringat med att springa i varje zon.

Apple beräknar dina pulszoner baserat på hälsodata som det har registrerat åt dig. Men du kan redigera dem manuellt för att välja dina egna gränser. Se vår kompletta guide om hur du använder pulszoner under Apple Watch-träning.

6. Utmana dig själv med funktionen Race Route

Om du har en Apple Watch Series 2 eller senare (eller bär din iPhone under löpningen), registrerar klockan din rutt. Se till att du har ruttspårning aktiverad. Du kan göra det på din iPhone genom att gå till Inställningar > Sekretess > Platstjänster och se till att du trycker på medan du använder appen på Apple Watch Workout.

Du kan se din rutt senare i din iPhones Fitness-app. Gå till Sammanfattning > Historik > Träningspass och tryck på det träningspass du vill se. Rulla ned till kartan för att se din rutt markerad, med ditt tempo färgkodat, grönt är det snabbaste tempot och rött det långsammaste.

Det betyder att du kan dra nytta av Apples Race Route-funktion. När du har ritat ut din rutt och har genomfört den två eller fler gånger kan du välja den och tävla mot din senaste eller bästa tid. När du springer kommer din Apple Watch att visa dig hur du klarar dig jämfört med din tidigare tid. Se upp för ett Off Route-meddelande om du hamnar ur kurs.

7. Använd ytterligare appar för att driva dina ansträngningar

Bildkredit: Äpple

Förutom de inbyggda funktionerna kan du dra nytta av funktionerna i de många utmärkta tredjepartsappar som har utformats för att få ut det mesta av din Apple Watch. Vi har en guide till de bästa Apple Watch-apparna för fitness och träning.

För löpare är det värt att överväga den utmärkta Nike Run Club-appen. Denna kraftfulla gratisapp från fitnessmärket mäter alla mätvärden du kan önska dig och ger dig även guidade löpturer med coachning och musik som du kan följa. Det finns till och med sociala funktioner som gör att dina vänner kan heja på dig och fira din prestation. Så här tränar du med Nike Run Club-appen på Apple Watch.

8. Använd Apple Fitness+ Running Workouts

Om du prenumererar på Apples egen Fitness+-tjänst bör du definitivt prova de olika löpalternativen som erbjuds. Om du är på gymmet eller använder din träningsutrustning hemma, prova ett av löpbandspassen för att leda dig genom en löprunda. Som med alla Apple Fitness+-pass kombinerar löpbandsrutinerna låtar från den stora Apple Music-katalogen och expertinstruktörer som alltid erbjuder modifieringar så att du kan arbeta i din egen optimala takt.

Om du beger dig utomhus för din löprunda, missa inte det unika Time to Run-erbjudandet. Dessa podcastliknande program kommer att driva dig tillsammans med fantastisk musik, coachningstips och bilder från världens mest ikoniska platser. I skrivande stund har de senaste avsnitten innehållit San Franciscos strand, Joshua Tree National Park och Florens, Italien.

Använd din Apple Watch för att få ut det mesta av ditt löppass

Det finns inget som friheten med en fantastisk löprunda, särskilt utomhus. Och dessa verktyg och funktioner på din Apple Watch kan bara förbättra din upplevelse. Från coachningstips och underhållning till sofistikerade analytiska verktyg, allt du behöver för att maxa dina ansträngningar finns på din handled.