Hur du ansluter valfri telefon eller surfplatta till din TV med USB

Viktiga takeaways

 • Att ansluta din telefon till en TV med en USB-kabel ger en signal med låg latens, vilket gör den idealisk för spel och titta på film.
 • Android-användare har alternativ som USB-C-kablar med DisplayPort eller MHL, medan iPhone-användare kan använda Lightning-kablar.
 • Förutom skärmspegling kan du även använda en USB-anslutning för att visa foton och videor på din TV genom att ansluta den som en lagringsenhet.

Att ansluta en telefon till din TV är inte så enkelt som du kanske tror. Oavsett om du vill njuta av Netflix, dela foton eller använda den för att arbeta hemma, kan det vara svårt att ansluta en kabel mellan telefonen och TV:n. Men det är inte omöjligt – allt handlar om att välja rätt kabel.

Här är vad du behöver veta om hur du ansluter en Android- eller iOS-telefon eller surfplatta till en TV med en USB-kabel.

Varför använda USB för att ansluta telefoner, surfplattor och TV-apparater?

Med lättheten och utbredningen av att casta för att spegla en telefonskärm trådlöst, kanske du är nyfiken på varför du ska använda en USB till TV-anslutning för din telefon.

Om du kopplar en telefon till din TV med en fast anslutning, drar du nytta av en signal med låg latens.

Om du till exempel planerar att spegla din telefon till en tv för spel, vill du ha en USB-anslutning snarare än en trådlös konfiguration. Detta minskar fördröjningen avsevärt. Detsamma gäller för att titta på film på en TV över en USB-kabel från telefonen.

Dessutom, för situationer där du saknar Wi-Fi eller har en svag trådlös signal, behöver du en trådbunden anslutning istället.

För att ansluta din telefon eller surfplatta till en TV kan du använda någon av följande metoder:

 • Android:
  • USB-C-kabel med DisplayPort
  • USB-kabel med MHL (Mobile High-Definition Link)
  • USB-kabel med SlimPort
 • iPhone/iPad
  • Lightning-kabel (iPhone och iPad)

Hur du ansluter din telefon till TV:n beror på din specifika enhet och operativsystem. Även om alla metoder är lika, skiljer sig processen för att ansluta en iPhone jämfört med en Android-enhet.

På samma sätt varierar din anslutningsmetod beroende på dina behov. Att bara titta på bilder på en kompatibel tv kräver din laddningskabel och mobila enhet. Men för skärmspegling behöver du en USB-adapter.

Observera att för USB-anslutningar mellan en telefon och TV, bör TV-modellen dock inte spela någon roll. Stegen nedan som beskriver hur du ansluter din telefon till en TV gäller Samsung, LG och många andra tillverkare. Ännu bättre, samma steg kan användas för att ansluta en telefon till en icke-smart-TV. (Vad är en dum TV?)

Hur man ansluter Android-telefoner och surfplattor till TV-apparater med USB

Du har två alternativ för att ansluta Android-telefoner och surfplattor till din TV:

 • USB-C-kabel med DisplayPort-stöd
 • USB-kabel med MHL
 • USB-kabel med Slimport
 • Vi kommer att titta på var och en nedan.

  1. Anslut din telefon till en HDMI-TV med USB Type-C

  De senaste Android-smarttelefonerna har en USB Type-C-port. Även känd som USB-C, detta är en cylinderformad ingång som ersätter mikro-USB och används för laddning och dataöverföring.

  Inklusive stöd för DisplayPort-standarden, möjliggör den USB-C till HDMI-skärmspegling av din telefon eller surfplattas skärm till en TV.

  Anslut bara USB-C-kabeln till Android och anslut den sedan till en lämplig dockningsstation med HDMI-utgång eller en USB-C till HDMI-adapter.

  2. Ansluta telefonen till TV:n med USB med MHL

  MHL är en av de vanligaste lösningarna för att ansluta en telefon till en HDMI-TV med en mikro-USB-kabel. Denna teknik gör att MHL-kompatibla enheter som smartphones och surfplattor kan anslutas till tv-apparater och projektorer.

  Du kan bläddra i en lista över MHL-aktiverade enheter på den officiella MHL-webbplatsen.

  För att använda Mobile High-Definition Link behöver du

  • MHL-aktiverad telefon
  • USB till HDMI MHL adapter eller kabel
  • HDMI-kabel
  • Kraftledning

  Även om detta är den allmänna inställningen varierar den specifika kabeln du behöver. Google MHL-kabel [your device name] för att hitta en lista över kompatibla kablar.

  För att ansluta din telefon till en TV med en USB-kabel och MHL, anslut först din telefon via en MHL-adapter. Adaptern kräver ström antingen från en USB-port på kabeln eller en extern källa.

  Även om MHL från början krävde en strömanslutning, gör MHL 2.0 detta oväsentligt. Ändå, eftersom MHL drar ström från den mobila enheten, är det klokt att ansluta en strömkabel.

  Anslut sedan din telefon till din TV med MHL-kabeln. Efter det bör du se din telefonskärm på din TV; det är plug-and-play.

  Sammantaget är Mobile High-Definition Link en av de bästa lösningarna för att ansluta en Android-telefon till en TV med en USB-kabel.

  3. Ansluta en telefon till TV:n med USB SlimPort

  Om du har en äldre telefon kan du ansluta telefonen till en TV med en SlimPort-kabel. Även om det liknar MHL, erbjuder SlimPort olika utgångar, men använder mikro-USB-anslutningen.

  Medan MHL är begränsad till HDMI, SlimPort-utgångar till HDMI, DVI, DisplayPort och VGA. Detta gör den bättre lämpad för en mängd olika skärmar, inklusive äldre bildskärmar och TV-apparater utan digitala ingångar.

  Till skillnad från MHL drar inte SlimPort ström från mobila enheter.

  Du behöver följande för att ansluta en telefon till din TV med en SlimPort-adapter:

  Börja med att ansluta SlimPort-adaptern till din telefon. Anslut sedan SlimPort-adaptern till din bildskärm med rätt kabel. Du bör då kunna se telefonens skärm på en TV. Precis som MHL är det plug-and-play.

  4. Hur du ansluter din telefon till TV:n med USB men utan HDMI

  Vad händer om TV:n du vill ansluta din telefon till inte har HDMI? Det är fortfarande möjligt att ansluta en Android-telefon till en gammal skärm, men du behöver dedikerade adaptrar för att byta format och eventuellt koppla ihop dem.

  • USB till VGA-adapter: För att ansluta din telefon till en VGA-TV eller skärm behöver du bara en USB till VGA-adapter.
  • Telefon till RCA AV: För RCA-anslutningar (röd, vit och gul) behöver du en HDMI till RCA-adapter tillsammans med USB till HDMI-omvandlaren som nämns i #1 ovan. Anslutningen ska vara kedjad: telefon > USB-port till HDMI-adapter > HDMI till RCA-adapter > RCA till TV.
  • Telefon till SCART: Att ansluta din telefon till en SCART-TV kräver också en dedikerad HDMI till SCART-adapter tillsammans med en USB till HDMI-adapter. Kedja anslutningen enligt följande: telefon > USB till HDMI-adapter > HDMI till SCART-adapter > SCART till TV.

  Kan du ansluta en iPhone eller iPad till TV:n med USB?

  Undrar du hur du ansluter en iPhone till din tv med USB? Tyvärr är detta inte möjligt. Eftersom iPhones och iPads inte har USB kan du inte använda detta som en anslutningsmetod. Men du kan ansluta iOS-enheter till en TV med en kabel.

  Om du äger en iPhone 5 eller senare kommer den att ha en Lightning-kontakt. För att ansluta din iPhone till en TV behöver du Lightning digital AV-adapter för HDMI-utgångar eller Lightning till VGA-adapter om du har en äldre VGA-skärm. Köp den kabel som passar din TV och telefon. Äldre iOS-enheter med den gamla 30-stiftsporten använder istället 30-stifts VGA-adapter.

  Du kan ansluta en iPad till din TV på samma sätt. Återigen, du kommer troligen att behöva en Lightning-kabel för detta. Endast iPad 3 och tidigare använder en 30-stiftskabel. Alla andra iPads, inklusive alla iPad Mini och iPad Pro, använder en Lightning-kabel.

  När du har anslutit din adapter kopplar du bara in videoutgången till din bildskärm. Sedan kommer din telefonskärm att spegla TV:n. Apples officiella Lightning-adaptrar innehåller en extra Lightning-port för laddning medan du tittar på innehåll på en andra skärm.

  Hur man överför filer från telefon till TV med USB

  Medan den vanligaste användningen för att ansluta en telefon till en TV med USB är för skärmspegling, finns det ett annat alternativ. Istället för skärmspegling kan du ansluta den som en lagringsenhet för att titta på bilder och videor på din TV.

  Detta kräver dock en kompatibel bildskärm, TV eller projektor. De flesta moderna skärmar bör acceptera USB-lagring.

  Av de olika anslutningsalternativen USB till TV är detta det enklaste. Eftersom den bara kräver en telefon, USB-kabel och TV med USB-ingång är den enkel att ställa in. Vilken specifik kabel du behöver beror på din telefon.

  På en iPhone eller iPad använder du en Lightning-kabel (eller 30-stifts för äldre enheter). Alternativt behöver Android-användare en mikro-USB- eller USB-C-kabel. USB-kabeln som följde med din telefon eller surfplatta borde fungera bra.

  USB till TV: Ansluter för att visa foton

  Moderna Android-enheter stöder inte USB-masslagring, så din TV kommer inte att se din enhet som en riktig extern enhet.

  Detta förutsätter att din TV eller bildskärm har en USB-ingång som kan visa filer från en ansluten lagringsenhet.

  Anslut bara din kabel till din telefon och sedan till TV:n. Med standard-USB-änden av kabeln ansluten till din bildskärm, ändra ingången på din TV till USB.

  På Android är det troligt att du måste ändra dina USB-inställningar till Överför filer eller Överför foton (PTP). För att göra detta, dra ned dina aviseringar från toppen av skärmen när du är ansluten. I menyn trycker du på USB-aviseringen laddar den här enheten för att ändra den.

  Tänk på att detta inte fungerar med alla TV-apparater. I vissa fall är USB-portarna enbart för firmwareuppdateringar.

  Hur man ansluter en Samsung-telefon till en TV med USB och DeX

  Samsungs flaggskeppstelefoner är bland de mest populära Android-enheterna som finns och har anslutning till tv-apparater och bildskärmar. För ren skärmspegling behöver du en USB-C till HDMI-kabel.

  För att ansluta en Samsung Galaxy S8/S8+/Note 8 och senare (inklusive Samsung Galaxy S21-serien) till din TV, anslut bara en USB-C till HDMI-adapter. Anslut USB-C-hanen till USB-C-laddningsporten på din Samsung Galaxy-enhet. Koppla sedan in HDMI-kabeln till din TV.

  Men Samsung Galaxy S8, S9 och Note 8/9-enheter inkluderar också DeX. Genom att överbrygga klyftan mellan mobil och stationär, erbjuder DeX en skrivbordsupplevelse som körs på din telefon. Du kan köra alla samma Android-appar, men få tillgång till telefonens galleri och i princip få allt på den stora skärmen.

  Eftersom detta är proprietär teknik skiljer sig metoden för att ansluta en DeX-aktiverad Samsung-telefon till en TV från vanliga anslutningar. I vissa fall behöver du en docka för att kunna använda DeX. I andra (som de senaste Galaxy Note-telefonerna) kan du använda en USB-C till HDMI-kabel, vilket är mer användbart än en dedikerad docka.

  Om du använder en docka behöver du också en strömkabel för att driva dockan och ladda din enhet. Läs mer i vår guide till hur du använder din telefon som en PC med Samsung DeX.

  Anslut telefoner, surfplattor och TV-apparater med USB: Framgång!

  Att veta hur man ansluter en mobil till en TV via en USB-kabel är användbart när det inte finns någon trådlös anslutning tillgänglig. Även om en USB till TV-anslutning varierar beroende på enhet, anslutningstyp och displayingångar, är den tack och lov enkel att ställa in. Glöm dock inte att trådlös casting vanligtvis är bekvämare.

  Oavsett om du använder en Android, iPhone eller en Samsung-enhet som kör DeX, finns det ett sätt att ansluta din telefon eller surfplatta till en TV för visning på en större skärm.