Hur du ansluter din Mac till en bildskärm

Apples MacBooks är utmärkta för att arbeta på en mängd olika platser. Du kan ta med dem till kaféer eller till olika rum i ditt hus för att fortsätta arbeta.

Om du inte behöver vara mobil eller ha en iMac kan det vara svårt att arbeta från endast en skärm, särskilt om du använder många stora fönster och flikar.

Lyckligtvis kan du ansluta din Mac till en extern bildskärm och få en andra skärm. Vi är här för att berätta hur du gör det och vad du ska leta efter om du köper en bildskärm till din Mac.

Kontrollera portarna på din skärm och Mac

För att ansluta en bildskärm till din Mac måste du veta vilka portar du arbetar med. De flesta moderna Mac-datorer har USB-C-portar för att ansluta tillbehör och kringutrustning som en bildskärm.

Avancerade MacBook-datorer, som 14-tums och 16-tums MacBook Pro-modeller, och stationära Mac-datorer, som Mac mini, Mac Studio och Mac Pro, har också en HDMI-port som är värd att överväga när du försöker ansluta en monitor.

När det gäller bildskärmar kommer de flesta moderna sannolikt att ha HDMI-portar för videoingång. Vissa bildskärmar kan ha DisplayPort tillsammans med USB-C-portar, men detta är mindre vanligt än HDMI. En äldre bildskärm, å andra sidan, kan använda en DVI- eller VGA-port istället.

Om du inte har en bildskärm ännu rekommenderar vi att du skaffar en med samma portar som de på din Mac, eftersom det verkligen förenklar processen och minskar hur många kablar och adaptrar du behöver.

Skaffa rätt kablar och adaptrar

När du väl vet vilka portar du arbetar med behöver du bara köpa rätt videokablar som passar dem. I vissa fall är det lika enkelt som att bara köpa en kabel. I andra fall kan du också behöva investera i adaptrar som gör att du kan koppla in en kabel till två olika portar.

Du kommer troligen att behöva en adapter om din Mac inte har en HDMI-port. Tack och lov är HDMI till USB-C-adaptrar ganska vanliga, och du kan få dem från Apple Store eller tredjepartsåterförsäljare.

Se till att du överväger längden på dina kablar innan du köper dem. I allmänhet är det bättre att få något långt, eftersom du lättare kan flytta saker runt ett skrivbord eller bord. Du kan också ordna om saker när du behöver.

Det är också mycket mindre huvudvärk att täcka över eller stoppa undan långa sladdar än att arbeta med kablar som är för korta för att bekvämt kunna ansluta två maskiner. Kortare kablar kan dra sig fria; långa kablar gör inte det!

Koppla in allt och justera dina inställningar

När du känner till dina portar och har rätt kablar redo är nästa steg att koppla in kablarna och börja använda din bildskärm med din Mac.

Se först till att nätsladden är ansluten till bildskärmen och att den är påslagen. Anslut sedan kabeln som du ska ansluta till din Mac till bildskärmen.

På en stationär Mac utan inbyggd skärm ska du inte behöva göra mer än att koppla in kabeln (eller kabeln med en adapter). Vid den tidpunkten kommer din skärm att blinka svart i en sekund, och skärmen bör slås på.

Om det är en MacBook eller iMac kommer du att se en fortsättning på din inbyggda skärm. Beroende på var du ställer in din bildskärm i förhållande till din bärbara dator – till höger, vänster eller till och med över eller under den – vill du justera hur dina skärmar fungerar för att efterlikna vad som händer i verkligheten.

Om din MacBook tror att skärmen är till höger när den verkligen är till vänster, måste du fortfarande flytta markören hela vägen till höger för att komma över till skärmen. Detta kan vara förvirrande, och det skadar definitivt ditt arbetsflöde om du flyttar mellan bildskärmarna mycket.

För att fixa eller undvika detta, gå till Systeminställningar > Skärmar. Du kommer att se din Macs inbyggda skärm och den externa bildskärmen listade i fönstret som två flikar. Du kan klicka på var och en av dem och justera deras ljusstyrka och färgprofil.

Du kan också ställa in din externa bildskärms upplösning, rotation och uppdateringsfrekvens och justera den övergripande textstorleken som visas i din inbyggda skärm.

För att ändra arrangemanget på din Macs inbyggda bildskärm och din externa bildskärm, klicka på knappen Ordna under förhandsvisningarna. Klicka och dra sedan de två rutorna som representerar din Macs skärm och den externa bildskärmen så att de är placerade för att matcha hur de ser ut bredvid varandra i verkligheten.

När fönstren är i rätt positioner klickar du på Klar. I fönstret Ordna visningar kanske du märker att en skärm har en vit stapel överst och den andra inte. Det här fältet bestämmer vilken skärm som är ”huvudskärmen”, vilket är den som visar Dock och aviseringar när du använder din Mac.

För att ändra vilken skärm som är huvuddisplayen, klicka och dra den vita stapeln till vilken visningsruta du föredrar att den ska vara.

Du kan också ändra huvuddisplayen från Displays-fönstret. Under fliken Inbyggd skärm klickar du på rullgardinsmenyn bredvid Använd som och väljer Huvudskärm eller Utökad skärm.

Du kan också välja Mirror For [External Monitor name] från den här rullgardinsmenyn, men detta hindrar din externa bildskärm från att fungera som en fortsättning på din Macs inbyggda skärm. Istället visar den en exakt kopia av din Macs skärm.

Men att spegla din primära bildskärm är perfekt om du ansluter din MacBook till en TV eller projektor och håller en presentation. Med en datorskärm är det dock förmodligen bäst att välja den som din huvudskärm eller utökad bildskärm och använda den större arbetsytan som bildskärmen skapar åt dig.

Fixa en extern Mac-bildskärm

Om din externa bildskärm förblir svart eller säger ”ingen anslutning upptäckt” efter att ha anslutits till din Mac, se till att dina kablar är helt anslutna till sina portar. Om de är det, försök att koppla ur dem och koppla in dem igen. Det kan vara värt att koppla in sladdar till andra portar om du har några av samma sort på någon av enheterna.

Ansluter du fortfarande inte? Prova att använda en ny kabel för att ansluta din Mac till en extern bildskärm. Du kan också prova att räta ut originalkabeln ifall böjningarna i den orsakar problem.

Om din Mac säger att du har en bildskärm ansluten, men bildskärmen fortfarande är mörk, trycker du på bildskärmens strömknapp för att se om det är problemet. Testa också att trycka på valfri knapp på den som ökar dess ljusstyrka.

Hur enkelt det än är, att koppla ur bildskärmens nätsladd och koppla in den igen kan också lösa problem. Och om du kan testa bildskärmen med en annan bärbar dator eller en dator för att säkerställa att bildskärmen fungerar, är det också bra.

Det är enkelt att använda en bildskärm med en Mac

Mac-datorer (och bildskärmar) kommer med olika typer av portar, beroende på modell. När du väl har förstått det och har rätt kablar och adaptrar är allt du behöver göra att koppla in dem i varandra för att börja använda två skärmar samtidigt.

Det behöver inte stanna där – du kan ansluta till två monitorer samtidigt eller till och med fler. Men bara en extra skärm kan göra arbete och spel så mycket bättre, så vi hoppas att du skaffar dig en bildskärm och använder din Mac mer än någonsin.