Hur du aktiverar varningar för känsligt innehåll på din iPhone, iPad och Mac

Du visar foton eller videor på din iPhone med dina vänner när du plötsligt får ett meddelande. När du öppnar den upptäcker du att den innehåller en nakenbild. Denna situation kan vara extremt besvärlig för både dig och dina vänner.

Lyckligtvis kan du undvika en sådan situation med Apples funktion för varning för känsligt innehåll. Men exakt vad är funktionen Varning för känsligt innehåll, och hur kan du aktivera den på din Apple-enhet? Här är allt du behöver veta.

Vad är varningsfunktionen för känsligt innehåll?

Apple introducerade många nya funktioner i iOS 17, inklusive funktionen Varning för känsligt innehåll. Den här funktionen är ett steg upp från funktionen för kommunikationssäkerhet som introducerades i iOS 16 och skyddar dig från skadligt innehåll som kommer igenom till din enhet.

Kommunikationssäkerhetsfunktionen fungerade bara i Messages-appen och gav varningar endast för mindre användare. Men funktionen Varning för känsligt innehåll fungerar i stora appar, inklusive meddelanden, FaceTime och kontakter. Den skannar alla mediefiler som kommer till din enhet och blockerar dem om de innehåller nakenhet.

Det bästa av allt är att databehandlingen sker lokalt på din enhet, så du behöver inte oroa dig för dataläckor.

Så här aktiverar du varningsfunktionen för känsligt innehåll på din iPhone eller iPad

Du kan snabbt aktivera funktionen Varning för känsligt innehåll på din iPhone eller iPad genom att följa dessa steg:

  • Öppna Inställningar och gå till Sekretess och säkerhet.
  • Rulla ned och tryck på Varning för känsligt innehåll.
  • Aktivera växeln Varning för känsligt innehåll högst upp.
  • När du har aktiverat det har du möjlighet att stänga av det för appar där du inte vill att den här funktionen ska fungera.
  • Och det är ungefär det. Du har framgångsrikt aktiverat funktionen Varning för känsligt innehåll på din iOS- eller iPadOS-enhet.

    Från och med nu, om du får ett känsligt foto- eller videomeddelande, kommer Meddelanden-appen automatiskt att upptäcka och sudda ut det meddelandet, och du kommer att se en ”Detta kan vara känsligt” varning.

    Du kan trycka på Visa för att visa bilden eller videon. Men om du vill blockera den kontakten eller få annan hjälp, tryck på utropstecknet.

    Så här aktiverar du varningsfunktionen för känsligt innehåll på din Mac

    Att aktivera funktionen Varning för känsligt innehåll på din Mac är lika enkelt, förutsatt att den körs med macOS Sonoma eller senare. Så se till att du har uppdaterat din Mac och följ dessa steg:

  • Öppna Systeminställningar och välj Sekretess och säkerhet i sidofältet.
  • Scrolla nu ner och klicka på Varning för känsligt innehåll till höger.
  • Aktivera växeln Varning för känsligt innehåll högst upp.
  • Med den här funktionen aktiverad kommer din Mac att upptäcka känsliga foton och videor innan du tittar på dem och ge vägledning för att hjälpa dig göra ett säkert val.

    Gör din Apple-enhet familjevänlig

    Internet kan vara en farlig plats, så det är viktigt att övervaka innehållet du tar emot på din enhet. Ett sätt att göra detta är att använda Apples funktion Varning för känsligt innehåll, som skyddar dig från foton och videor som kan vara känsliga eller triggande.

    Eftersom innehållet analyseras på din enhet med hjälp av maskininlärning har Apple ingen aning om att du faktiskt fått en nakenbild. Så du behöver inte oroa dig för din integritet när du aktiverar den här funktionen på din iPhone, iPad eller Mac.