How to Master a Song: A Guide for Beginners

Medan specialiserade masteringenjörer ofta ger de bästa resultaten, kan vem som helst producera en anständig master om de känner till de grundläggande begreppen och målen för mastering. Vi kommer att gå igenom de grundläggande stegen och verktygen som är involverade i att bemästra ett spår för release, ta bort mysteriet från processen och dess associerade tekniska termer.

Vad är Audio Mastering?

Mastering är det sista efterproduktionssteget i ett spår eller albums livscykel, och steget efter mixning av ett spår i musikproduktionsprocessen. Det kan beskrivas som scenen där sista handen till ton- och volymnivåer, ljudinkonsekvenser och övergripande musikalitet tillämpas.

Av musikproduktionens alla stadier är mastering den mest subtila. Genom att använda specialiserade verktyg, såsom EQ:er, stereoförstärkare och kompressorer, försöker masteringenjörer dra fram egenskaperna hos en mix samtidigt som de avrundar alla skakande funktioner.

Det huvudsakliga in-your-face-elementet i masteringprocessen är dess anpassning till den totala ljudstyrkan på ett spår. Ljudstyrkan för en mix skjuts upp tills den når en nivå som är konkurrenskraftig med industristandarden – spår du hör på streamingplattformar.

Det första steget av att bemästra

Mastering börjar när du har studsat hela din mix till en ljudfil och placerat den i en ny session i din valda DAW. Mastering förenklas om du har gjort en mixdown av hög kvalitet. Fel som kan fixas i din mix bör fixas där; inte i din herre.

Ditt liv kommer att göras enklare om du har lämnat lite utrymme i din mixdown-session (när din stereoutgångskanal inte läser över -4 till -6 dB). Detta undviker inte bara klippningsproblem, utan det låter dig tillämpa additiv EQ-redigering och andra ändringar som kan få upp den övergripande nivån.

Innan du skyndar dig att placera ett gäng plugins, lyssna igenom hela din låt. Om du har referensspår att jämföra med, lyssna på dem också. Detta hjälper dig att fatta välgrundade beslut om vilka mastering-plugins du ska använda och hur.

Säkerställ en ren början och slutet av ditt spår

Efter dina första genomspelningar är en bra första uppgift att göra en tydlig start och slut på ditt spår. Även om början och slutet av din ljudfil redan kan vara relativt självklar, kräver mastering exakt precision.

För att göra det, skapa ett spår från din huvudkanalremsa och aktivera automatisering. Automatisera sedan volymen för början och slutet av ditt spår. Om du är osäker på hur du gör det, titta på hur du använder automatisering i din DAW. Försök att följa tempot och stilen på ditt spår så att du inte orsakar några störande ljudavbrott.

Detta hjälper dig att undvika överdrivet väsande och andra ljud som kan dyka upp när du höjer ljudstyrkan i slutet av din masteringprocess. Börjar och slut är minnesvärda, så försök att få dessa områden helt rätt.

Förbättra ditt spår med additiv och subtraktiv EQ

Nu är det dags att gå in i banan och se om du kan förbättra den via subtila EQ-förstärkningar eller nedskärningar. Titta på hur du använder EQ och filter om du vill fräscha upp det här området.

Det hjälper till att undersöka den visuella analysatorn som de flesta EQ:er visar eftersom den kan avslöja för lite eller för mycket i vissa frekvensområden. På samma sätt kan du se att ditt referensspår har mer närvaro i subbas- och basfrekvenserna; så du kan prova några EQ-förstärkningar där.

Olika EQ-plugins är specialiserade på att öka/klippa olika frekvensområden vid mastering. Till exempel kan du upptäcka att PuigTec EQ fungerar bäst för att öka låga frekvenser, och andra EQ-verktyg är bäst för höga frekvenser. Nyckeln är att experimentera.

Prova en 0,5-2,5 dB boost runt 30-40 Hz för att lägga till mer närvaro till dina kicktrummor. Experimentera med en boost på cirka 15 kHz för lite extra luft och ljusstyrka till din sång och övergripande mix.

Omvänt kan du upptäcka för mycket bultande/hård närvaro i ett visst frekvensområde. Prova ett överdrivet snitt innan du försöker hitta mellanvägen mellan för mycket och för lite subtraktiv EQ.

Använd flerbandskompressorer

Flerbandskompressorer låter dig tillämpa olika kompressionshastigheter på olika frekvensband. I allmänhet är flerbandskompressorer en bra idé om du hör för mycket inom ett specifikt frekvensområde; t.ex. low- eller high-end.

Var försiktig när du applicerar komprimering eftersom för mycket kan suga livet ur en dynamisk, musikalisk mix. För en uppdatering om kompressorer, titta på hur du använder kompressionsplugin.

Applicera en Stereo Enhancer

Stereoförstärkarplugin är ett bra sätt att lägga till lite polering till ett spår som särskilt hörlurslyssnare kommer att uppskatta.

De fungerar genom att öka skillnaden mellan vänster och höger kanal, vilket i sin tur förstärker stereoeffekten. Prova en standard stereo imager plugin för att bredda din mix. Extrem användning kommer att förstöra hela mästaren, så gå till subtila applikationer för att hitta sweet spot.

Använd begränsning och mätning

Begränsare och mätningsplugin är det som gör att du exakt kan möta ljudnivån i den moderna musikindustrin. Låt oss titta på hur de fungerar och vad den här nivån är.

Mätningsplugins

Mätverktyg ger dig exakta avläsningar för saker som LUFS, RMS, Peak och True Peak. True Peak och Peak representerar den maximala nivån vid en specifik tidpunkt (True Peak är mer exakt).

LUFS representerar den genomsnittliga (även kallade integrerade) ljudstyrkan över tid baserat på människans uppfattning om ljudstyrkan. RMS representerar samma men baserat på den genomsnittliga effektsignalen. Branschstandarden för att mäta nivåer är LUFS.

Nuförtiden sätter streamingplattformar som Spotify -14 LUFS som maxnivå. Du kan fortfarande skapa en master som når -11 LUFS, men Spotify kommer automatiskt att minska den till -14 LUFS; alltså är all deras musik standardiserad nivåmässigt.

Välj ett heltalsmål mellan -10 till -14 LUFS för din mästare, och använd din limiter för att uppnå det. Kom ihåg att återställa ditt mätningsplugin varje gång du startar om ditt spår.

Begränsare

Begränsare är i grunden extrema kompressorer. De kallas även brickwall-kompressorer eftersom de helt stoppar nivån från att överskrida en specificerad volym (t.ex. 0 dB), och därmed undviker klippning. Parat med denna funktion är deras förmåga att höja vinsten på din bana.

Använd din limiter tillsammans med din mätningsplugin tills en genomspelning av ditt spår ger din önskade LUFS (t.ex. -10 LUFS). Kör din limiter för hårt, och du kan förstöra musikaliteten i ditt spår. Hitta sweet spot där ljudkvaliteten bibehålls medan den övergripande nivån når din önskade LUFS.

Lyssna på slutresultatet på flera enheter

Det sista steget i mastering är att lyssna på ditt resultat på flera elektroniska enheter; t.ex. dina högtalare, din dator och din telefon. En bra mästare producerar ett spår som låter bra på alla ljudsystem.

Även om AI kan leda till skadliga genvägar, kan AI-blandnings- och masteringsverktyg ge användbara referenser att lära av.

Skapa ett utgivningsklart spår

När du har sett till att du har gjort allt du kan i din mix, studsa den och ladda upp en ny session för mastering. Designa en exakt start och slut, och tillämpa subtila additiva och subtraktiva EQ-redigeringar. Använd multibandskomprimering om det behövs, och stereoförbättringsverktyg för en touch av extra bredd.

Använd sedan dina limiter- och mätningsplugin för att nå konkurrenskraftiga ljudnivåer utan att offra ljudkvaliteten. Lägg till några sista kontroller av olika ljudsystem, så är din låt nu klar för distribution.