Hibernate vs Sleep i Windows 10: Vad är skillnaden?

Om du lämnar ett Windows 10-system utan uppsikt kommer det att gå in i ett lågströmstillstånd som kallas Sleep. Windows 10 har ett liknande lågenergiläge som heter Hibernate. Ungefär som viloläget har användarna möjlighet att manuellt sätta systemet i viloläge från strömmenyn.

Hibernate vs Sleep i Windows 10

Många användare kombinerar viloläge med viloläge. Det finns likheter mellan de två lägena, och ditt system går bara in i dessa lägen om du tvingar det till det eller om du inte har använt det på ett tag. Frågan är vilken som är bättre och vad är skillnaden mellan de två.

Hibernate vs Sleep

Den största skillnaden mellan viloläge och viloläge är hur data sparas eller var den sparas.

Spara tillstånd

När ditt system går in i viloläge, sparas filerna du har öppna (och osparade data i dem) i RAM-minnet.
När ditt system går in i viloläge skrivs filerna du har öppna (och det osparade datumet i dem) till disken.

Elanvändning

När ditt system är i viloläge använder det väldigt lite ström för att hålla saker igång.
När ditt system är i viloläge drar det ingen ström alls. Det stänger i princip av systemet.

Funktionens tillgänglighet

Viloläge finns på alla datorer som kör Windows 10 och är aktiverat som standard.
Hibernate finns inte på alla datorer som kör Windows 10, t.ex. kommer det inte att vara tillgängligt om ditt system har InstantGo. Det kanske inte är aktiverat som standard även om det är tillgängligt på ett system.

SSD skada

Viloläge kommer inte att skada eller på annat sätt förkorta livslängden för en SSD.
Viloläge har varit känt för att skada den tidiga generationens SDD och få dem att slitas ut snabbare. Nyare SSD:er har inte detta problem.

Hårddisk skada

Varken viloläge eller viloläge kan skada hårddisken.

Hårdvaruindikator

När ditt system är i viloläge kan lampor på ditt system fortsätta att blinka för att signalera dess tillstånd, t.ex. kan strömknappen blinka eller om du har en SSD/HDD-läs/skrivindikator, kan den också blinka medan systemet vilar.
När ditt system är i viloläge släcks alla lampor/indikatorer. När du tittar på ditt system kommer du inte att kunna se om det har stängts av eller om det är i viloläge förrän du trycker på strömbrytaren.

Återuppta

Windows 10 kommer ur ett viloläge mycket snabbare än det kommer ut ur viloläge. Tidsskillnaden är betydande.
Ett system kan återupptas från viloläge genom att trycka på strömknappen eller genom att trycka på en tangent på tangentbordet eller klicka med musen.
Ett system kan återupptas från viloläge genom att trycka på strömknappen.

Ska du sova eller viloläge Windows 10?

Viloläge och viloläge finns ofta på samma system. Du kan välja vilken du vill använda efter eget gottfinnande men generellt;

Du bör använda viloläge om du kommer att vara borta från ditt system under en mycket kort tidsperiod, t.ex. femton minuter eller en timme.
Du bör använda viloläge om du kommer att vara borta från ditt system under en längre tid, men du fortfarande skulle vilja ta upp arbetet där du lämnade det istället för att starta upp systemet igen.

Windows 10 har generellt sett svårare att återuppta från viloläge och du kan sluta med att starta om ditt system ändå. Det är därför, även om du planerar att vara borta från systemet under en längre tid, kan viloläge vara det bättre alternativet.

Stäng av, vila eller gå i viloläge Windows 10

Om alternativet Stäng av finns på bordet, dvs du är villig att stänga av ditt system än att det är bättre att göra det istället för att sätta det i viloläge.

Anledningen till att vi undviker att använda viloläge är att det tar så lång tid för systemet att komma ur det. Ditt system kan faktiskt slås på mycket snabbare.

För osparade data är avstängningen en användarinitierad åtgärd vilket innebär att du kommer att uppmanas att spara ditt arbete innan du stänger av systemet.

Den ena stora nackdelen med att stänga av ett system över viloläge är att du måste öppna dina appar och filer igen. Viloläge sparar systemets nuvarande tillstånd så att du inte behöver göra det.

Hybrid sömn

Windows 10 har ett tredje läge som heter Hybrid Sleep. Det är en kombination av viloläge och viloläge där;

Data skrivs till hårddisken istället för RAM.
Systemet uppdaterar regelbundet minnet.
Systemåteruppta är snabbare än viloläge men långsammare än viloläge.
Systemet kommer att fortsätta att förbruka ström när det är i Hybrid Sleep-läge.

Slutsats

Om du tycker att det är svårt att komma ihåg skillnaden mellan viloläge och viloläge, ta en ledtråd från deras namn. Hibernation är ett mycket djupare sömntillstånd medan sömn är lätt i jämförelse med det. Om ditt system ständigt kämpar för att komma ur viloläge kan du ha en app att skylla på. Du kan ta bort appen, fortsätta att använda viloläge eller byta till att stänga av systemet.