Har du laddat ner ett skadligt Chrome-tillägg? Här är vad du behöver göra

Chrome-tillägg är bra för att lägga till funktionalitet till världens mest populära webbläsare. Tyvärr lägger var och en du laddar ner också till en säkerhetsrisk – så vad ska du göra om du laddar ner ett skadligt Chrome-tillägg?

Så här kontrollerar du om du använder skadliga Chrome-tillägg

Tyvärr finns det inget enskilt test du kan köra för att leta efter skadliga Chrome-tillägg. Istället måste du hålla ett öga på alla tillägg du har laddat ner och se upp för allt misstänkt.

Här är en snabb genomgång av de viktigaste sakerna att hålla utkik efter:

 • Sidomdirigeringar: Du omdirigeras automatiskt till en annan webbplats när du skriver in en URL.
 • Plötslig ökning av annonser: Särskilt en plötslig ökning av popup-annonser på webbplatser som du normalt inte skulle förvänta dig.
 • Scareware: Popup-fönster som varnar din enhet är infekterad och ber dig klicka dig igenom för borttagning.
 • Malvertising: Ett till synes legitimt tillägg ber dig att ladda ner ett annat tillägg utanför Chrome Web Store.
 • Långsam webbläsarprestanda: Din webbläsare tar betydligt längre tid än vanligt att utföra standardåtgärder som att ladda webbsidor.
 • Rapporter om skadliga tillägg: Håll koll på rapporter om skadliga Chrome-tillägg i pressen och avinstallera allt dumt.
 • Tilläggslista: Chrome tar ganska snabbt bort tvivelaktiga tillägg från sin webbbutik när de väl har rapporterats – så kontrollera regelbundet listsidorna för eventuella tillägg du använder.
 • Tilläggsrecensioner: Håll också ett öga på recensioner för alla tillägg du använder för att leta efter eventuella rapporter om skadligt beteende.
 • Tilläggsuppdateringar: Övervaka datumet för de senaste uppdateringarna för att kontrollera att utvecklarna fortfarande stöder dina tillägg.

Om du laddar ner många tillägg kan det innebära mycket arbete att följa alla dessa steg. Men som vi kommer att förklara senare, bör du försöka använda så få tillägg som möjligt, vilket både minskar säkerhetsriskerna och gör det lättare att leta efter skadliga tillägg.

Hur man tar bort tillägg från Chrome

För att ta bort webbläsartillägg från Chrome öppnar du ett nytt webbläsarfönster på din dator och klickar på de tre prickarna till höger om adressfältet. På följande rullgardinsmeny klickar du på Tillägg > Hantera tillägg för att komma åt alla tillägg som är lagrade i din webbläsare.

Här kan du se alla dina Chrome-tillägg på ett ställe och kontrollera saker som behörigheter genom att klicka på knappen Detaljer.

Du kan också aktivera eller inaktivera tillägg genom att klicka på växlingsknappen längst ned till höger på varje flik. Detta är användbart om du misstänker att ett av dina tillägg är skadligt och du vill isolera dem för att identifiera den skyldige.

För att avinstallera ett tillägg klickar du bara på Ta bort och detta tar bort tillägget helt från din Chrome-webbläsare.

Vad du ska göra efter att ha tagit bort skadliga Chrome-tillägg

Nu när du har identifierat och tagit bort alla skadliga Chrome-tillägg vill du vidta några försiktighetsåtgärder för att skydda din enhet.

1. Uppdatera Google Chrome

Se till att du kör den senaste versionen av Google Chrome. De flesta webbläsaruppdateringar lägger till säkerhetsuppgraderingar och fixar mindre buggar så det är en bra idé att regelbundet uppdatera Chrome eller aktivera automatiska uppdateringar.

Du kan göra detta genom att öppna Chrome på din dator och välja ikonen med tre punkter till höger om adressfältet.

Klicka sedan på Inställningar > Om Chrome > Uppdatera Chrome automatiskt för alla användare. Detta gör att Chrome kan uppdatera din webbläsare automatiskt när du stänger och startar om den.

Tänk på att om du håller Chrome-appen öppen under längre perioder måste du köra uppdateringar manuellt. Du kommer dock att veta när en uppdatering är klar, eftersom Chrome lägger till en Uppdatera-knapp bredvid ikonen med tre punkter.

Knappen är grön när en ny uppdatering släpps och ändras till orange efter fyra dagar och röd efter en vecka. Detta är utformat för att påminna dig om att köra uppdateringar när de är nya för att dra nytta av de senaste säkerhetsuppdateringarna, buggfixarna och alla nya funktioner.

2. Kör en säkerhetskontroll i Chrome

Nu när du kör den senaste versionen av Chrome är det dags att köra en säkerhetskontroll. I Chrome klickar du på ikonen med tre punkter till höger om adressfältet och väljer Inställningar > Sekretess och säkerhet.

På nästa sida ser du ett avsnitt som heter Säkerhetskontroll, och du kan starta skanningen genom att klicka på knappen Kontrollera nu.

Kontrollen tar bara några få avsnitt och resultaten dyker upp på skärmen när kontrollen är klar.

Du kommer att se att den söker efter eventuella skadliga tillägg och även kontrollera att du kör den senaste versionen av Chrome, har aktiverat säker surfning och om du har problem med lösenordet.

Ta för vana att köra säkerhetskontroller i Chrome regelbundet, som en del av din grundläggande säkerhetsrutin.

3. Skanna din enhet med antivirusprogram

När du har tagit bort ett skadligt Chrome-tillägg vill du se till att din enhet är ren. Att välja det bästa antivirusprogrammet för dina behov kan kännas överväldigande. Tänk på att förekomsten och svårighetsgraden av säkerhetshot ökar hela tiden, och antivirusprogram av hög kvalitet är ofta den sista försvarslinjen mot attacker.

Varje gång du tar bort ett tillägg på grund av säkerhetsproblem är det värt att köra en skanning för att säkerställa att din enhet inte äventyras.

4. Ladda bara ned tillägg från Chrome Web Store

Ladda alltid ner Chrome-tillägg från tjänstemannen Chrome webbutik. Ladda aldrig ned tillägg från tredje parts webbplatser, även om du får tillägget direkt från utvecklaren.

Betrodda leverantörer bör alltid länka till tilläggssidan på Chrome Web Store. Om du till exempel besöker Chrome-tilläggssidan på NordVPNs webbplats och klickar på Lägg till i Chrome, länkar den till tilläggssidan på Chrome Web Store.

Om en webbplats någonsin försöker installera ett tillägg till din webbläsare direkt (inte via Chrome Web Store), avinstallera det omedelbart.

5. Hantera behörigheter för Chrome-tillägg

Även med legitima tillägg kan du granska och hantera behörigheter för Chrome-tillägg för att se till att de inte gör något du känner dig obekväm med.

När du laddar ner ett nytt tillägg från Chrome Web Store bör du se en popup som förklarar vilka behörigheter den behöver för att fungera. Läs dessa noggrant och se till att syftet med tillägget motiverar dessa tillståndsbegäranden – särskilt när det står: ”Läs och ändra all din data på alla webbplatser”.

Du kan också granska dessa behörigheter för befintliga tillägg genom att gå tillbaka till sidan för tilläggshantering och klicka på Detaljer.

Rulla ned till Behörigheter och du kan granska de behörigheter som tillägget kräver för att fungera korrekt. Under det här avsnittet kan du också ändra inställningarna för webbplatsåtkomst till På alla webbplatser, På specifika webbplatser eller Vid klick.

Ta för vana att regelbundet granska behörigheterna för tillägg och kontrollera om det finns några ovanliga ändringar. Till exempel, om ett tillägg plötsligt kräver åtkomst till din webbläsarhistorik och du tycker att det inte är motiverat, överväg att avinstallera det.

Vad du ska kontrollera innan du laddar ner nya Chrome-tillägg

Nu när du har tagit bort alla skadliga Chrome-tillägg och kört de grundläggande säkerhetskontrollerna vill du undvika att ladda ner eventuella komprometterade tillägg i framtiden. För att minimera risken för att ladda ner skadliga Chrome-tillägg, följ dessa steg innan du installerar ett:

 • Ladda bara ned från Chrome Web Store: Av skäl som förklarats tidigare, ladda bara ned Chrome-tillägg från den officiella Chrome Web Store.
 • Använd så få tillägg som möjligt: ​​Du kan aldrig garantera att en förlängning är 100 % säker, men du kan begränsa risken genom att bara använda tillägg som du verkligen behöver.
 • Använd bara tillägg från betrodda utvecklare: Du kan minska risken för att ladda ner skadliga Chrome-tillägg ytterligare genom att bara använda tillägg från betrodda utvecklare – till exempel officiella tillägg från Google och stora programvaruföretag.
 • Forskningsutvecklare: Om du verkligen behöver använda en tillägg av en okänd utvecklare, gör dina läxor och titta på dem.
 • Kontrollera recensioner: Läs igenom recensionerna av eventuella tillägg innan du laddar ner, särskilt om du inte vet vem utvecklaren är.
 • Kontrollera behörigheter: Tidigare visade vi dig hur Chrome Web Store visar tilläggsbehörigheter innan vi ber dig bekräfta nedladdningen – kontrollera dessa behörigheter och se till att de är motiverade för tillägget.

Att ladda ner tillägg medför alltid en viss risk, men du kan avsevärt minska hotet genom att följa dessa steg.

Se till att ditt nästa Chrome-tillägg är säkert

Google är i allmänhet snabba med att ta bort skadliga tillägg från sin webbbutik när ett problem väl uppmärksammas. Detta är dock inte mycket hjälp för dig om du redan har laddat ner ett tvivelaktigt tillägg. Så se till att du gör dina läxor innan du installerar några nya tillägg för att se till att allt ser legitimt ut.