Här är varför Plant Identifier-appar kan vara felaktiga

Nyckel takeaways

  • Appar för växtidentifiering använder igenkänningsprogram och artificiell intelligens för att identifiera växtarter baserat på foton. De ger namn och ytterligare information.
  • Dessa appar kan dock vara felaktiga, och vissa har så låga framgångar som 4 %. Fel i appens kod, begränsade anläggningsdatabaser och användarfel kan bidra till felaktigheter.
  • För att undvika felaktiga resultat, välj välrenommerade appar, ta tydliga bilder och överväg att använda flera appar för jämförelse. Lita inte enbart på appens resultat för växtvårdsbeslut.

Det finns så många arter av växter att det är nästan omöjligt att lära sig hur varje sort ser ut. Det är därför som appar för växtidentifiering har blivit så populära. Men växtidentifierare är inte alltid korrekta och är kända för att ibland ge felaktiga resultat. Så vad orsakar detta och kan du undvika det?

Hur fungerar Plant Identifier-appar?

Plantidentifieringsappar förlitar sig på bilder av växter för att identifiera vilken art det är. Genom appen tar du ett foto av en växt med din smartphonekamera eller laddar upp ett foto från ditt bildgalleri. Appen kommer sedan att använda igenkänningsmjukvara för att lokalisera vilken växt du tittar på.

Bladstrukturen, mönstret och storleken kan alla tas i beaktande, såväl som växtens blommor och bark (om någon av dem finns). Dessa faktorer jämförs sedan med appens databas med växtfoton, vilket gör att jämförelser och identifieringar kan göras.

Denna process involverar ofta användning av artificiell intelligens. AI kan ta till sig ny kunskap, skapa kopplingar mellan datauppsättningar och ge mer genomtänkta resultat. Dessa appar ger ofta det officiella latinska namnet på växterna, såväl som deras vanliga, vardagliga namn.

Utöver namn ger växtidentifieringsappar också användarna ytterligare bakgrundsinformation om en viss växt, såsom dess livslängd, medelhöjd och hemland eller kontinent. Om du vill få en stabil vattningsrutin på plats för dina hus- eller trädgårdsväxter, erbjuder många appar för växtidentifiering växtvårdsråd, såväl som vattningsscheman och påminnelser.

Men framför allt är dessa appar mest användbara för deras anläggningsidentifieringsförmåga. Många av oss kan inte lagra alla namn på alla växter i våra sinnen, så att ha en snygg app som gör det åt oss direkt är fantastiskt.

Många växtidentifieringsappar är gratis att använda, även om de flesta har en premiumversion som kommer till en månads- eller årsavgift. Premiumversioner av dessa appar ger vanligtvis användarna mer växtinformation och låter dem identifiera fler växter varje dag utan någon form av lock.

Däremot är appar för växtidentifiering inte perfekta. Dessa verktyg kan ge felaktiga resultat, vilket kan vara frustrerande och vilseledande för användaren. Så vad ligger bakom detta?

Är Plant Identifier-appar felaktiga?

I april 2023, New Scientist rapporterade att vissa appar för växtidentifiering har en noggrannhetsgrad på bara fyra procent. För att sätta det i perspektiv, föreställ dig att du har placerat 50 växter genom en identifieringsapp. Med en noggrannhetsgrad på fyra procent skulle bara två av växterna du laddade upp vara korrekt identifierade.

Även om denna statistik bara gällde för ett fåtal av de testade apparna, hade ett stort antal fortfarande ganska oimponerande noggrannhetsgrader. Till exempel rapporterades det att Plant Snap hade en framgång på bara 35,7 procent. Å andra sidan hade vissa testade appar en hög noggrannhetsgrad, som Pl@ntNet, som kom in på imponerande 88,2 procent.

Över ett år före New Scientist-artikeln, en Rutgers University studie fann att artidentifieringsnoggrannheten från lövfoton varierade mellan 40,9 och 83,9 procent. Studien drog slutsatsen att de två mest exakta identifieringsapparna var PictureThis och iNaturalist, med artidentifieringsgrad på 83,9 procent respektive 63,6 procent.

Oavsett appar med högre poäng, verkar det uppenbart att viss anläggningsidentifieringsprogramvara inte är tillförlitlig. Detta kan leda till ett antal problem, inklusive:

  • Folk vattnar växter för ofta/sällan.
  • Foragerare identifierar felaktigt giftiga växter som säkra att äta.
  • Växter som sätts i områden som är för ljusa eller mörka för att överleva.

Användare av anläggningsidentifierare har också noterat att programvaran anser att deras kämpande växter är i gott skick.

Naturligtvis kan denna felaktiga information leda till att en användares växt(er) dör.

Vad orsakar felaktigheter i Plant Identifier-appen?

Det är viktigt att notera att de flesta identifieringsprogram har någon form av felmarginal. Detta beror på att det alltid finns en chans att något stör eller försvårar identifieringsprocessen.

Till exempel kan du ha tagit en suddig eller oklar bild av din anläggning, vilket gör att igenkänningsprogrammet antingen misslyckas med att producera ett resultat eller ger ett felaktigt. Färgglada, komplicerade bakgrunder bakom växterna du fotograferar kan också förvirra appens igenkänningsprogram.

Men det är verkligen inte alltid användarens fel att en identifieringsapp ger ett felaktigt resultat. Fel i en apps kod, eller brist på identifierande pekare, påverkar framgångsfrekvensen. Om en apps anläggningsdatabas är begränsad kan den dessutom ha svårt att ge dig rätt resultat. Detta är särskilt fallet om du gillar att samla sällsynta växter.

Tänk på att en identifieringsapp som anger att den inte har ett resultat inte betyder att den är felaktig. Det är mycket bättre för en app att erkänna att den inte har en viss växt i sin databas än att ge dig ett felaktigt resultat.

Du kan också prova att identifiera växter på din telefon utan en dedikerad app. Du kan till exempel använda webbplatser via din mobila webbläsare.

Hur man undviker felaktiga växtidentifieringsresultat

Det första steget du bör ta för att undvika konsekvent felaktiga växtigenkänningsresultat är att välja en app för växtidentifiering med hög anseende. Att kolla appbutiksrecensioner är en sak, men att göra lite extra research i en app kan göra stor skillnad. Har appens noggrannhet testats? Finns det några uppenbara brister i programvaran? Några snabba webbläsarsökningar kan ofta svara på dessa frågor.

För det andra, se till att alla foton du laddar upp till din valda identifieringsapp tas väl. Undvik röriga bakgrunder, svag belysning och oskärpa så att du ger ett så tydligt foto som möjligt av växten du vill identifiera.

Det kan också hjälpa att använda två eller flera appar för att identifiera en växt. Detta låter dig avgöra om en apps resultat överensstämmer med andra appars resultat, vilket gör det lättare att upptäcka felaktigheter.

Ta växtidentifieringsresultat med en nypa salt

Även om du använder en mycket välrenommerad anläggningsidentifieringsapp, löper du alltid risken att få ett felaktigt resultat. Så om du vill uppnå så exakta resultat som möjligt, överväg några av tipsen ovan för att hålla dina växter glada och friska.