Hantera din bils OBD från Android med Dash

Alla moderna fordon – eller åtminstone de som tillverkades efter mitten av 90-talet – är utrustade med ett OBD-system (On Board Diagnostic) som hjälper mekaniker eller gör-det-själv-entusiaster att felsöka vissa problem om något skulle gå fel. OBD:n bär information relaterad till din bils olika sensorer, motorprestanda, bromsskick, slitage och så vidare, vilket gör det lättare för din bilreparatör att titta på rätt plats när något går sönder. Den New York-baserade startupen, Dash, har lanserat en ny Android-app som hjälper dig att hämta denna information på egen hand genom att länka din bils OBD-system med din smartphone eller surfplatta via specialiserad hårdvara för att ansluta din telefon till OBD.

Dash grundades av Brian Langel och Jamyn Edis och syftar till att rädda dig från rejäla bilreparationsräkningar genom att låta dig hålla reda på din bils prestanda själv på de enklaste sätt. Oroa dig inte, du behöver inte ens skjuta upp huven.

Dashs arbete involverar i princip en OBD-kontaktenhet som ansluts till en port nära din bils instrumentbräda, vanligtvis under ratten. Medan många billiga OBD-donglar kan köpas online från Amazon för cirka $10, erbjuder Dash också premium OBD LINK LX som är utrustad med inbyggd Bluetooth för att para den med din telefon, tillsammans med några ytterligare mycket användbara funktioner.

Appen kommer också att fungera med de flesta OBD-enheter, men att ha OBD LINK LX kommer att ge dig övertaget på grund av bättre energihanteringsmöjligheter, byggkvalitet och anslutningssäkerhet med OBD-systemen i de flesta bilar.

När det kommer till själva appen har den ett rent och anständigt gränssnitt. När den lanseras ber den dig att registrera ett konto hos tjänsten antingen via e-post eller genom att snabbt länka ditt Facebook-konto till det. Hur som helst, du kommer till en instruktionersskärm där du kan lära dig mer om hur Dash fungerar, eller var du kan hitta ODB-porten på din bil. Du ombeds också att ange ditt fordons information såsom märke, modell, år, motortyp etc.

Väl på startskärmen kan du göra alla möjliga olika saker som att lägga till fler bilar, hitta din bil på kartan, spåra närliggande bensinstationer och dina resor, hålla ett öga på din bensinförbrukning och hitta mer information om vad det är Check Engine-lampan talar om för dig.

Tyvärr stöder inte mitt nuvarande fordon en OBD-port – kalla mig en vintage-samlare – men enligt folket på Dash bör appen, när den framgångsrikt är länkad till en OBD-port via Bluetooth, berätta alla typer av fordonsrelaterade prestandadetaljer från bilens dator.

Dash är för närvarande endast tillgängligt för Android-enheter, men en iOS-version är redan under tillverkning och kommer att bli tillgänglig snart. Du kan ladda ner Android-versionen via länken nedan.

Installera Dash från Play Butik