Hands On: Android Lollipop Developer Preview

Första intrycken av Android L: En djupdykning i utvecklarförhandsvisningen

Google har nyligen presenterat utvecklarförhandsvisningen av Android L för Nexus-enheter. Även om Google I/O 2014 var imponerande, ger inget en sådan insikt som att själv uppleva operativsystemet. Det är precis vad vi har gjort. Den nya ”Material Design” är mer än bara en kosmetisk uppdatering; det är en fullständig omdesign av användargränssnittet, och vi är hittills mycket nöjda. Vi har undersökt de nya funktionerna som sannolikt kommer att uppskattas av slutanvändare. Det finns dessutom en mängd nya API:er som utvecklare kommer att finna intressanta. Utan vidare, låt oss utforska nyheterna.

Materialdesign – En ny visuell upplevelse

Det nya gränssnittet som presenterades vid Google I/O 2014 är stilrent och sofistikerat. Skuggor, ljus och andra effekter används för att skapa djup och dimension, med målet att göra interaktionen mer realistisk. Typografin är djärvare och många livfulla färger har använts, men det är de subtila detaljerna som imponerar mest. Det kan vara hur en notis hanteras på låsskärmen eller övergången mellan appar. Knapparna, till exempel i telefonappen, känns som att de ”flyter”. Nya applikationsikoner har också introducerats.

Dynamiska ”Heads Up”-meddelanden

Dessa meddelanden dyker upp som flytande notiser ovanpå den app du för tillfället använder, och de är designade för att uppmärksamma dig på viktiga händelser, som till exempel ett telefonsamtal. Du kan välja att avfärda meddelandet eller interagera direkt med appen. Tanken är att du ska kunna svara på en händelse utan att först behöva öppna meddelandefältet.

Låsskärmsmeddelanden – Sekretess i fokus

Funktionen är ganska enkel, men det är värt att notera hur smart implementerade aviseringarna på låsskärmen är. Meddelanden, som e-post eller SMS, döljer det faktiska innehållet och ger dig endast en notis om ny aktivitet. Innehållet visas endast om du inte har aktiverat en skärmlås. Nedan kan du se skillnaden: bilden till vänster visar aviseringar utan lösenord och den högra med lösenord aktiverat.

En nydesignad låsskärm

Låsskärmen har fått en ny och stilren design. Svep åt höger för att öppna telefonappen, åt vänster för kameran, nedåt för snabbinställningar och uppåt för att låsa upp. Denna uppdatering kommer dock med borttagandet av widgets för låsskärmen. Google har inte uttryckligen sagt att de tagit bort dem, men det finns för närvarande inget sätt att lägga till dem på låsskärmen. Om din enhet laddas visas även information om hur lång tid det tar innan batteriet är fulladdat.

3D Multitasking

Appväxlaren har fått ett nytt imponerande utseende. Istället för en lista med appar som du bläddrar igenom, visas nu staplade appar som skapar en känsla av djup. Detta är främst en visuell förbättring och en del av Material Design, men det är värt att notera. Du kan stänga en app genom att trycka på stängningsknappen eller med den vanliga svepgesten.

Batterisparläge

Batterisparläget är en ny funktion som syftar till att förlänga batteritiden på din enhet. Det är ett nytt läge som du kan aktivera och som enligt Google kan ge dig upp till 90 minuters extra batteritid. Du kan välja att automatiskt aktivera läget när batterinivån når 5, 10, 15 eller 20 procent.

Snabbinställningar – Nya alternativ

Snabbinställningarna har fått en uppdatering med nya knappar. Bland nyheterna märks rotationslås, cast-skärm och ”Stör ej”-knappar. Profilbilden har minskats och ljusstyrkan visas som standard.

”Stör ej”-läge – Kontroll över aviseringar

Den här funktionen har iOS-användare haft sedan iOS 7, men Google verkar ha förstått det rätt. ”Stör ej”-läget kan aktiveras enligt ett schema eller manuellt för att tysta aviseringar. Schemaläggningen är flexibel, men det som är mest intressant är möjligheten att välja vilka kontakter som kan nå dig via samtal och meddelanden när läget är aktiverat. Inställningarna för samtal och meddelanden är separata och du kan välja ett eller båda. Det finns en egen snabbinställningspanel där du kan stänga av läget manuellt eller efter ett visst antal timmar.

Dold textning – Förbättrad tillgänglighet

Textning stöds nu för Chromecast och kan aktiveras i tillgänglighetsinställningarna. Funktionen inkluderar språkval, textstorlek och textfärg.

Färginvertering och färgkorrigering

Den nya versionen av Android innehåller två nya färgalternativ för synskadade. Ett färginverteringsläge vänder färgerna på skärmen, och ett färgkorrigeringsläge hjälper personer som lider av färgblindhet. Du kan välja vilken typ av korrigering du behöver, och färgerna på din skärm anpassas därefter.

Utvecklarversionen av Android L är tillgänglig för Nexus-enheter här.