Håll ditt skåpsinnehåll fräscht med Grocy på Raspberry Pi

Ett välsorterat kylskåp är avgörande för en effektiv drift av ett välordnat hem, och ingen vill öppna skafferiet för att hitta hyllor som droppar av utgångna och mögliga produkter.

Grocy är en lagerhanteringsapp som du kan vara värd för på en Raspberry Pi, för att hjälpa dig hålla reda på dina förbrukningsvaror, planera måltider och effektivt hantera hushållsarbete.

Varför hantera dina matvaror med Grocy på Raspberry Pi?

Alla hatar avfall. Oavsett om det beror på att livsmedel passerar sina sista förbrukningsdatum för att du inte kontrollerat dem i tid, eller gör onödiga resor till butiken för att du inte planerat dina måltider i förväg, så är avfall dåligt för miljön och dåligt för din mental hälsa.

Grocy är programvara med öppen källkod som hjälper dig att hålla en korrekt inventering av dina förbrukningsvaror, så att du kan planera i förväg, minimera slöseri och spara pengar.

Hur man installerar Grocy på Raspberry Pi

Innan du börjar bör du följa vår guide för att ställa in din Raspberry Pi som en webbserver. Även om du inte behöver MariaDB eller PHP för det här projektet, kan du hitta dem användbara för andra fantastiska Raspberry Pi-projekt för självhotell. Se till att du också har den senaste versionen av Docker Compose installerad.

När det är klart ansluter du till din Pi med Secure Shell (SSH):

 ssh pi@your-pi-local-ip-address 

Använd Apt för att uppdatera och uppgradera alla installerade paket:

 sudo apt update && sudo apt upgrade -y 

Skapa nu nya kataloger för Grocy- och Grocy-data, och använd cd-kommandot för att flytta in i den nya Grocy-katalogen:

 mkdir grocy grocy/config && cd grocy 

Använd nanotextredigeraren för att skapa en ny fil:

 nano docker-compose.yml 

Lägg till följande rader:

 version: "2.1"
services:
  grocy:
    image: lscr.io/linuxserver/grocy:latest
    container_name: grocy
    environment:
      - PUID=1000
      - PGID=1000
      - TZ=Europe/London
    volumes:
      - /home/pi/config:/config
    ports:
      - 9283:80
    restart: unless-stopped

Spara och avsluta nano med Ctrl + O sedan Ctrl + X, ta sedan upp Docker Compose i fristående läge med:

 docker-compose up -d 

Besök http://din-pi-lokal-IP-adress:9283 i en webbläsare och ange admin som användarnamn och admin som lösenord.

Du hamnar på huvudskärmen för Grocy och bör omedelbart klicka på admin > Ändra lösenord för att ändra ditt användarnamn och lösenord, samt ställa in en passande profilbild.

Med administratörsuppgifterna säkrade är det dags att koppla din Grocy-instans till omvärlden. Besök din domänregistrator i en webbläsare och skapa en ny A-post. Ställ in värden på @ och värdet till din inhemska IP-adress. Ställ in Time To Lease (TTL) på minimivärdet och spara sedan.

Tillbaka på kommandoraden, skapa en ny konfigurationsfil för Apache:

 cd /etc/apache2/sites-available/
nano grocy.conf

I den nya filen, klistra in:

 <VirtualHost *:80>
ServerName your-domain-name.tld
ProxyPass / http:
ProxyPassReverse / http:
ProxyPreserveHost On
</VirtualHost>

Spara och avsluta nano med Ctrl + O och sedan Ctrl + X.

Aktivera webbplatsen och starta om Apache2:

 sudo a2ensite grocy.conf
sudo service apache2 restart

Du kan använda Certbot för att hämta och distribuera SSL-certifikat och nycklar:

 sudo certbot 

Om det är första gången du kör Certbot kommer du att bli ombedd att ange din e-postadress och att stödja Electronic Frontier Foundation. Känn dig inte tvungen att göra det heller. Välj ditt domännamn från en lista och tryck på Enter.

Du kan komma åt Grocy genom att ange ditt domännamn i din webbläsare, och din anslutning kommer att uppgraderas till HTTPS.

Anslut Grocy till din telefon

Även om du kan ange information direkt i din webbläsare, är det mycket enklare att börja med Grocy om du använder de mobilappar som finns tillgängliga för Android och iOS.

Ladda ner: Grocy för Android | iOS (Fri)

När du har installerat mobilappen klickar du på Egen server i den — ett QR-skannerfönster visas. Från din dators webbläsare klickar du på skiftnyckelikonen och sedan på Hantera API-nycklar > Lägg till. En QR-kod kommer att visas på din skärm; skanna den med Grocy-appen för att ansluta till din instans och logga in på ditt konto.

Använd Grocy för att hantera ditt kökslager!

Med servern, webbgränssnittet och mobilappen igång är det dags att inventera dina varor!

Från sektionen Aktieöversikt i appen, klicka på schackbrädeikonen för att starta streckkodsläsaren. Använd detta för att skanna streckkoder på dina föremål och ange nödvändiga uppgifter. Du måste lägga till ett namn för varan, utgångsdatum och plats.

Klicka på Spara när du är klar, så visas objektet på din server. Du kan valfritt lägga till information som pris, vilket gör det enklare att generera prissatta inköpslistor för när du behöver fylla på. Det här steget är otroligt tidskrävande, men värt det om du vanligtvis köper samma märken.

När du konsumerar en produkt behöver du helt enkelt skanna streckkoden igen för att få den att försvinna från ditt lager. Och när du lastar av din shopping efter en resa till butiken, skanna bara varorna när du lagrar dem och lägg till utgångsdatum. Eftersom Grocy redan associerar streckkoden med en produkt behöver du inte ange namn, pris eller plats igen.

Grocy har också en grundläggande recepthanterare som hjälper dig att skapa måltider med hjälp av det lager du har. Det hjälper dig att dokumentera processen, och du kan till och med lägga till den färdiga produkten som en artikel i ditt lager.

För att skapa ett nytt recept, klicka på Recept > Lägg till, Ge ditt recept ett namn och fyll sedan i antalet portioner, receptsteg och ingredienser. Grocy kommer att förse dig med en streckkod som du kan skriva ut och smälla på din burk med hembryggt kycklingfond.

Om du är särskilt organiserad kan du använda Grocys måltidsplanerare för att planera dina måltider veckor i förväg. Klicka på Måltidsplanerare, klicka sedan på + (plus) för varje dag och välj ditt valda recept från en lista. Grocy kontrollerar att du har de nödvändiga ingredienserna i lager.

Grocy klarar mer än bara mat

Att driva ett hushåll handlar om mer än de färska ingredienserna i ditt kylskåp, och Grocy kan hjälpa dig med en ofattbar mängd uppgifter.

Under Hantera masterdata kan du definiera varje sysslor som ska ske i ditt hem, tillsammans med en beskrivning. Om du har andra människor som bor hos dig kan du lägga till dem som användare på Grocy och tilldela dem att göra sysslor från appen eller från webbgränssnittet. Detta förenklar och spårar vem som är ansvarig för disken, dammsugningen eller promenader med hundarna. Din familj kommer att uppskatta minskningen av friktion genom missförstånd.

Du hittar också avsnitt för batterier, laddningsnivåer, inköp och laddningsdatum.

Ordna dig med Grocy!

Grocy riktar sig helt och hållet till människor som känner behovet av att vara superorganiserade och ha kontroll över alla aspekter av sina liv, utan att behöva tänka på det medvetet.

När du har ställt in Grocy kan du integrera den i din dagliga rutin och få en överblick över vilka alternativ som är tillgängliga för dig.

Om det är viktigt för dig att planera i förväg, varför inte prova en dagsplaneringsapp som hjälper dig att uppnå konsekvent daglig produktivitet?

FAQ

F: Var är konfigurationsfilen på en Raspberry Pi?

Du kan hitta konfigurationsfilen på en Raspberry Pi i /boot-katalogen. Det finns flera sätt att redigera start-/konfigurationsfilen på en Raspberry Pi om ditt projekt kräver det.

F: Hur överför jag data från en Raspberry Pi till en PC?

Du kan överföra filer via e-post, molnlagring eller USB. Det här är några av sätten du kan kopiera data från en Raspberry Pi till din PC.