Guerrillamarknadsföring förklaras på 5 minuter eller mindre [With Examples]

Få viral exponering för ditt varumärke till en jämförelsevis låg kostnad men med högre nivåer av kreativitet och innovation med gerillamarknadsföring!

Den vanligaste formen av marknadsföring är att skapa videor av ditt varumärke och köra det ofta på massmedieplattformar som TV, Google Ads, Facebook Ads, Twitter Ads, och så vidare. Men det är för dyrt och ger blandade resultat.

Vad sägs om att rikta in sig på en liten grupp med okonventionella marknadsföringsmaterial som lockar publiken, och senare sprider de ditt varumärkes namn genom mun-till-mun-marknadsföring?

Låter intressant? För det måste du lära dig gerillamarknadsföring och tillämpa det på rätt plats och vid rätt tidpunkt för att se maximal avkastning på investeringen (ROI).

Fortsätt läsa för att snabbt lära dig gerillamarknadsföring så att du kan tillämpa den i dina marknadsföringsprojekt på dina villkor.

Vad är gerillareklam?

Gerillamarknadsföring hänvisar till en marknadsföringstaktik som involverar överraskning eller direkta interaktioner för marknadsföring av produkter eller tjänster. Det är inte en annan konventionell marknadsföringsstrategi. Det har vanligtvis en mindre budget och betoning på personliga interaktioner.

Gerillareklam fokuserar på att sprida ord om produkter på en specifik plats istället för att gå igenom omfattande mediekampanjer.

1984 använde Jay Conrad Levinson termen ”gerillamarknadsföring” i sin bok Guerrilla Advertising. Denna marknadsföringsstrategi har likheter med gerillakrigföring, där den ena sidan överraskar den andra.

Likaså överraskar denna reklammetod publiken och lämnar därmed ett bestående intryck på dem. Eftersom målet är att skapa en minnesvärd och ny kampanj kräver det mycket kreativitet från marknadsförare.

Eftersom vi lever i eran på internet och sociala medier har denna marknadsföring blivit populär bland marknadsförare på grund av dess potential att bli viral.

Som ni vet hoppar kunderna nuförtiden över traditionella marknadsföringsmetoder, som annonserna som visas före en YouTube-video eller popup-fönster när de surfar på webbplatsen.

Här spelar gerillamarknadsföring en stor roll för att nå människor och fånga deras uppmärksamhet. Med hjälp av okonventionella strategier och överraskningselement blir det lätt märkt.

Typer av gerillamarknadsföring

Allt unikt som attraherar publiken och driver den initiala målgruppen att göra mun-till-mun-marknadsföring kan vara gerillamarknadsföring.

Därför finns det ingen tumregel för de typer som du behöver välja bland. Vem vet, ditt sätt att marknadsföra gerillan kan bli så framgångsrikt att varumärken som Google och Facebook försöker kopiera dig!

Men här är några populära recept för gerillamarknadsföring som kan inspirera dig:

#1. Betald rekommendationer eller Astroturfing

Du kan nå ut till en liten grupp konsumenter, säg 100, och betala dem för att stå i kö framför din butik. Alternativt kan du be dem lämna blommiga och bra recensioner om din produkt på e-handelswebbplatser där du säljer varor.

Detta kommer att påverka äkta konsumenter att interagera med din butik eller e-handelsplattform och köpa produkter.

Enligt Japan Today betalade McDonald’s 1 000 konsumenter för att stå i kö på lanseringsdagen av deras nya vara Quarter Pounder i Osaka.

Även om taktiken inte låter särskilt etisk, är det okej så länge du inte säljer produkter/tjänster av undermålig kvalitet.

#2. Bakhåll händelser

Du kan delta i offentliga evenemang och börja marknadsföra eller marknadsföra dina varumärken med etikett och måttfullhet. Du måste också tänka på att du inte stoppar evenemanget. Det är bra om du skapar en grupp med två marknadsförare, och de talar diskret med deltagarna på ett evenemang.

I slutändan kan du arrangera ett mikroevenemang i det stora evenemanget du deltar på för att marknadsföra ditt varumärke för deltagarna. Om du kan diskutera din plan med arrangörerna innan evenemanget kraschar, skulle det vara mycket bekvämare.

Google körde en fältmarknadsföringskampanj i Austin, Texas, för att marknadsföra sin Google Foto-app. Det var att ge bort cupcakes om du skulle ta ett foto med appen och dela det med cupcake-automaten.

Zappos, en ledande e-handelsplattform, kraschade händelsen med sin hashtag #PayWithACupcake och en marknadsföringsmonter. Den bad samma publik att betala för bättre godsaker med cupcakes som de fick från Google. MullenLowe Group låg bakom detta mycket virala gerillamarknadsföringskoncept.

#3. Erfarenhetsbaserad marknadsföring

Du kan organisera små upplevelsebaserade marknadsföringskampanjer för att påverka några grupper av kunder med din marknadsföringsstrategi, som att göra dem till en del av ditt företags framgång. Senare kommer denna grupp att sprida din varumärkesmedvetenhet inom sina sociala nätverk.

Enligt WhyXM gjorde Coca-Cola detta under 2018 FIFA World Cup. Läsktillverkningsjätten arrangerade ett endagsevenemang på Zürichs järnvägsstationer i Schweiz.

Det var ett spel med förstärkt verklighet (AR) där förbipasserande kunde leka med den schweiziska fotbollsstjärnan Xherdan Shaqiri. Den schweiziska spelaren Xherdan Shaqiris virtuella version var med i spelet, och människor kunde interagera med spelaren genom mixed-reality-teknik.

#4. Buzz marknadsföring

I den här typen av gerillamarknadsföring kan företag njuta av en gratis varumärkeskampanj från kändisar och VIP-influenser som provade en produkt från varumärket och var nöjda.

Det mest kända exemplet är Elon Musk som publicerar på Twitter att allmänheten kan köpa Tesla-varor med Dogecoin – en typ av kryptovaluta. SpaceX-varor kommer också att finnas till försäljning mot Dogecoin. Efter denna tweet höjde Dogecoins pris i ett par timmar.

#5. Stealth Marketing

Din marknadsföring kan utnyttja detta för att marknadsföra ditt varumärke på ett subtilt sätt så att publiken inte känner att du marknadsför något.

Stealth marketing syftar till att skapa spänning, intresse och medvetenhet kring ett varumärke. Det kanske inte ger dig en enorm intäkt direkt, men det kommer att påverka vinsten positivt på längre sikt.

I filmen Back To The Future II är Marty McFly klädd i skräddarsydda och futuristiska självsnörande Nike-skor ett populärt exempel på gerillamarknadsföring.

#6. Gräsrotsmarknadsföring

Här knyter ditt varumärke samman med en liten grupp kunder som kan dra stor nytta av dina produkter/tjänster.

Till exempel säljer du baskettillbehör för att samarbeta med lokala basketklubbar. Du bidrar lite till deras sportfond, och du får visa upp ditt varumärke under lokala sportevenemang.

Sportdrycksmärket Nooma gjorde detta med de lokala idrottarna. Varumärket fick en stor framgång efteråt.

#7. Gatumarknadsföring

Du kan placera föremål som skapar varumärkeskännedom på okonventionella platser på järnvägsstationer, busshållplatser, köpcentra, vägskäl etc. Det kommer att locka en nyfiken publikgrupp.

Denna grupp är också teknikkunnig och mycket aktiv på sociala medier. Du kommer att få gratis mun-till-mun-marknadsföring om marknadsföringsobjektet är tillräckligt kreativt för att beröra publiken känslomässigt.

En Toblerone-annons som visar sin chokladförpackning nära cykelställ är ett bra exempel på denna typ av gerillamarknadsföring.

#8. Gerillamarknadsföring inomhus

Här behöver du utnyttja stängda platser som köpcentra, museer, universitetsområden, tågstationer, tunnelbanestationer, tunnelbaneställ etc. för att charma publiken kreativt.

FRONTLINE-märket för loppor och fästingskyddsprodukter för husdjur placerade en gigantisk affisch på gallerians golv som illustrerade en golden retrieverhund som kliar sig omgiven av loppor.

Naturligtvis åtnjuter tekniker för gerillamarknadsföring enorm popularitet inom marknadsföring. Om du undrar varför, här är några skäl bakom det.

För det första, om du kan utföra taktiken ordentligt, innebär det en låg kostnad. Företag behöver tid, kreativitet och energi för att göra marknadsföringskampanjen framgångsrik.

När det görs rätt kan det fånga publikens uppmärksamhet så att de inte kan låta bli att dela sina erfarenheter med andra. Så du kan förstå varför små företag med begränsad marknadsföringsbudget föredrar denna strategi.

Med gerillamarknadsföring kan företag etablera ett starkt band med sina kunder genom en känslomässig dragning. Eftersom denna taktik sticker ut från resten, fastnar den i publikens sinne. Det hjälper också till att återkalla varumärket och i slutändan ökar försäljningen och avkastningen på investeringen.

Med gerillamarknadsföringstaktik har företag potential att bli virala på sociala medier. På så sätt kommer de att kunna nå människor förutom sin målgrupp.

Fördelar med Guerrilla Marketing 👍

 • Denna marknadsföringstaktik är vanligtvis låg kostnad. Därför kan företag med budgetrestriktioner klara av detta utan svårigheter.
 • Om kampanjen är minnesvärd kan den i hög grad påverka publiken och nå fler konsumenter än du kanske hade räknat med.
 • Evenemang med kreativa och nya idéer kan bli virala på sociala medier. Även dessa kan bli presenterade i mainstream media.
 • Företag kan använda dessa händelser för att få värdefulla insikter, till exempel hur kunderna tycker om varumärket eller de funktioner de kanske vill ha i en produkt.
 • Ibland kan företag etablera ett ömsesidigt fördelaktigt partnerskap med evenemangsplatser eller andra varumärken.

Nackdelar med Guerrilla Marketing 👎

 • Eftersom dessa marknadsföringsevenemang äger rum på en verklig plats finns det alltid en risk för misslyckande. Om händelser inte kan inträffa på grund av politisk oro eller dåligt väder kommer det att kosta dig pengar utan någon nytta.
 • Att välja ett kontroversiellt ämne för gerillamarknadsföring kan ge negativ publicitet och motreaktioner från publiken.
 • Om meddelandet är för direkt kan lokala myndigheter ingripa i din kampanj eller i slutändan bötfälla dig.
 • När marknadsföring involverar bakhåll eller filmar människor utan deras vetskap, kan det skämma ut eller skrämma dem.

Är Guerrilla Marketing rätt för ditt varumärke?

Medan gerillareklam har all potential att lämna ett bestående intryck på användarna, måste du göra det rätt. Liksom alla andra marknadsföringstekniker är den inte lämplig för alla företag. Du måste överväga följande kriterier för att se om ditt varumärke kommer att kunna dra det ordentligt:

 • Ditt lag måste ha en okonventionell men rolig idé för att överraska publiken.
 • Programmet ska kunna få publiken att delta.
 • Gerillamarknadsföringsidén bör sammanfalla med ditt varumärke och det budskap du vill skicka.
 • Du bör ha KPI:er för att mäta resultaten från reklamkampanjen.
 • Jämför potentiella risker och förväntad ROI från en gerillakampanj.

Vanligtvis kommer du att hitta stora företag som använder denna teknik för att göra kampanjen populär på nationell och internationell nivå genom mun till mun. Men även om du är ett litet lokalt varumärke kan du arrangera sådana evenemang för bättre varumärkeskännedom och trovärdighet.

Verkliga exempel

FRONTLINE Hundgolv

Frontline-annons från Ads of the World

En tillverkare av hundhygienprodukter, FRONTLINE, drev en gerillakampanj genom att sätta bilden av en hund som kliar i örat på bottenvåningen i ett köpcentrum. Från våningarna ovanför kommer människor att se ut som loppor på hunden.

Denna roman och känslomässigt fästa reklam skickade ett starkt budskap om hur flykter kan påverka ditt älskade husdjur, och du måste göra något åt ​​det.

Kitkat bänkar

Med kreativa input från Wunderman Thompson målade KitKat några parkbänkar så att de ser ut som ett halvöppet KitKat-barpaket.

Även om det var en lågbudgetkampanj, fanns det inget behov av att installera något nytt. Bara genom att måla bänkar med rött och vitt för att imitera KitKat-omslag, förvandlade det bruna bänkar till Kitkat-stänger.

IT-ballongavloppskampanj

IT-ballong från Lititz Borough Police Departments Facebooksida

Innan filmen ”IT” släpptes i Australien drev dess distributör en gerillakampanj som involverade att binda röda heliumballonger till avloppsgaller. På de närliggande trottoarerna är filmtexten skriven.

Medan de förbipasserande inte kan läsa den på långt håll kan de se ballongen, vilket gör dem nyfikna på att komma närmare och kolla vad det handlar om.

Samsung Galaxy Z Flip 4 säten

Samsung Guerilla Marketing från Reddit

För att marknadsföra Galaxy X Flip 4 lade Samsung till liknande säten vid ett bussstopp i Belgien, hittat på Reddit.

Medan en plats var öppen behövde en annan folk för att öppna den, precis som de kunde öppna en Flip 4-telefon. Marknadsföringen inspirerade människor att interagera och lämnade ett bestående intryck.

Slutord

Guerrillamarknadsföring är en effektiv marknadsföringstaktik som du kan implementera för att fånga kundernas uppmärksamhet. Här diskuterade vi allt du behöver veta om strategin och några framgångsrika exempel.

Du kan hämta inspiration från dessa och blanda dem med din kreativitet för att skapa din nya gerillareklam.

Därefter kan du kolla in virala marknadsföringskampanjer.