Göra flera saker samtidigt? Hur man ställer in dubbla bildskärmar med HDMI

Spread the love

Viktiga takeaways

 • Dubbla bildskärmar är fördelaktiga för frekventa programstarter på datorer. Lär dig hur du ställer in dubbla bildskärmar med HDMI på Windows, macOS och Linux.
 • Anslut HDMI-kablar till både bildskärmar och datorportar, justera bildskärmsinställningar och se till att bildskärmar körs med sin ursprungliga upplösning för optimal prestanda.
 • Använd en HDMI-splitter eller -adapter beroende på tillgängliga portar och in-/utgångskompatibilitet. Tänk på upplösningsstödet och ljudalternativen när du väljer rätt metod. Dubbla bildskärmar kan förbättra spelupplevelsen och öka produktiviteten.

Du kan dra nytta av dubbla bildskärmar om du ofta växlar mellan program medan du arbetar på din dator. Den här artikeln visar hur du ställer in dubbla bildskärmar med HDMI. Du kommer också att lära dig hur du konfigurerar dubbla bildskärmar på olika operativsystem: Windows, macOS och Linux.

Hur man ställer in dubbla bildskärmar med HDMI

Du behöver två skärmar och en HDMI-kabel för varje för att komma igång. Du kan använda vanliga HDMI-kablar om din dator har två HDMI-utgångar och båda bildskärmarna har HDMI-ingångar. Du kan dock behöva en adapterkabel om din dator har två olika videoutgångar (t.ex. HDMI och DisplayPort eller DVI).

När du har all nödvändig utrustning, följ dessa steg för att lära dig hur du ansluter bildskärmarna:

 • Anslut HDMI-kablar till båda bildskärmarna och anslut den andra änden till din dators videoutgång eller grafikkortsportar.
 • Anslut nätsladden till ett eluttag och slå på båda bildskärmarna.
 • Allt som återstår att göra nu är att justera din dators skärminställningar så att båda bildskärmarna fungerar som förväntat. Nedan finns konfigurationsstegen för dubbla bildskärmar på Windows-, macOS- och Linux-system.

    Hur du tar hand om ditt icke-borttagbara batteri

  Hur man konfigurerar dubbla bildskärmar på Windows

  Följ dessa steg för att konfigurera dubbla bildskärmar på Windows för att visa efter behov:

 • Öppna System från avsnittet Inställningar och välj Bildskärm. Din dator bör kunna upptäcka alla externa skärmar som är anslutna till den automatiskt.
 • Som standard är den första bildskärmen du ansluter till din PC markerad som standardskärm. För att ändra detta, klicka på den bildskärm du vill ska vara den primära, klicka på rullgardinsmenyn Flera bildskärmar och markera sedan alternativet Gör detta till min huvudskärm.
 • Dra runt bildskärmarna i visningsfönstret för att matcha deras fysiska orientering.
 • Slutligen, se till att visningsläget är inställt på Förläng dessa skärmar. Du hittar den här inställningen som en rullgardinsmeny längst ned till höger i visningsfönstret.
 • En sak att tänka på är att dina bildskärmar körs med sin ursprungliga upplösning som standard. Även om du kan ändra detta rekommenderar vi att du lämnar bildskärmarna i standardupplösningen, eftersom körning med en lägre (eller högre) upplösning kan påverka bildskärmens prestanda.

  Hur man konfigurerar dubbla bildskärmar på macOS

  När båda bildskärmarna är anslutna till din Mac, följ dessa steg för att konfigurera dem:

 • Gå till Apple-menyn > Systeminställningar > Skärmar på din Mac.
 • I bildskärmspanelen bör du se båda dina bildskärmar listade. Om inte, se till att båda bildskärmarna är påslagna och att deras kablar är korrekt anslutna.
 • Klicka på fliken Arrangemang. Du kan dra och släppa skärmen för att matcha bildskärmsarrangemanget på ditt skrivbord.
 • Slutligen, klicka på kryssrutan Utöka skrivbord för att aktivera användning av dubbla bildskärmar. Alternativt kan du också välja att spegla dina skärmar.
 • Återigen, kom ihåg att när det gäller skärmskalning och upplösningar är det bäst om du kör din skärm med dess ursprungliga upplösning. Även om du kanske kan skapa en anpassad upplösning, finns det en chans att det kan skada skärmens prestanda eller till och med visa slumpmässiga artefakter.

  Hur man konfigurerar dubbla bildskärmar på Linux

  Det är enkelt att konfigurera dubbla bildskärmar på Linux. När din andra bildskärm är ansluten, följ dessa steg:

    Fixa Infinite Warfare Error Bamberga
 • Gå över till avsnittet Display i menyn Inställningar.
 • Se till att Display Mode är inställt på Join Displays.
 • Dra slutligen bildskärmarna för att matcha deras fysiska ordning. Du kan också välja vilken monitor som fungerar som den primära displayen med alternativet nedan.
 • Även om dessa steg är för Ubuntu 20.04 LTS, bör stegen för andra Linux-distributioner vara på samma sätt. Använder du en Raspberry Pi för att köra Linux? Ta reda på hur du skapar en 4K-konfiguration med dubbla skärmar med Raspberry Pi. Du kan till och med köra flera bildskärmar på en virtuell maskin med bara några enkla steg.

  Hur man kör dubbla bildskärmar med en HDMI-port

  Du kan köra dubbla bildskärmar med en HDMI-port med en adapter eller en HDMI-splitter. Låt oss ta en titt på var och en av dessa metoder.

  Hur man använder en HDMI-delare för dubbla bildskärmar

  För att ställa in dubbla bildskärmar med en HDMI-splitter, följ dessa steg:

 • Identifiera HDMI-porten på din dator.
 • När du har hittat den ansluter du änden av HDMI-splittern till den här porten. Anslut sedan de två HDMI-kablarna till splittern.
 • Anslut sedan ena änden av varje kabel till en bildskärm. Men om dina bildskärmar har olika ingångar (t.ex. en har DisplayPort medan den andra har HDMI), måste du använda rätt kabel/adapter för varje bildskärm.
 • Sätt slutligen på dina bildskärmar och din dator; du bör se ditt skrivbord utvidgat över båda skärmarna!
 • En sak att tänka på är att inte alla HDMI-splitter är skapade lika. Vissa splitters stöder bara specifika upplösningar, så det är viktigt att välja en som fungerar med just din inställning. En annan övervägande är om du behöver en aktiv eller passiv splitter. Aktiva splitters är vanligtvis dyrare men ger bättre prestanda, särskilt på längre avstånd. En passiv splitter bör räcka om du ansluter två skärmar i närheten.

  Hur man ställer in dubbla bildskärmar med en adapter

  Olika adaptrar finns tillgängliga för installation med dubbla bildskärmar, så att välja en som är kompatibel med din dator och bildskärm är avgörande. När du har adaptern ansluter du den till din HDMI-port och bildskärm. Om inte kan du behöva ändra inställningarna för din dators bildskärmshanterare.

    Populära blockchain-programmeringsspråk för säker utveckling

  VGA till HDMI Dual Monitor med en adapter

  Om du har en dator med VGA-utgång och vill ansluta den till en HDTV eller bildskärm med HDMI-ingång måste du använda en adapter. Att konvertera VGA till HDMI är inte komplicerat, men det finns några saker du måste tänka på.

 • Du behöver först en adapter som konverterar från VGA till HDMI. Dessa är allmänt tillgängliga och relativt billiga.
 • Du måste sedan se till att din dators videoutgång är inställd på rätt upplösning. Många adaptrar fungerar bara med specifika upplösningar, så det är viktigt att kontrollera din adapters specifikationer innan du gör några ändringar.
 • När allt är konfigurerat ansluter du adaptern till din dators VGA-utgång och ansluter den till din HDTV eller bildskärms HDMI-ingång.
 • En annan sak att notera är att du måste komma med en separat lösning för ljud om du förlitar dig på HDMI, eftersom VGA inte stöder ljud. Beroende på din adapter kan du också förlora bildens klarhet eller kvalitet, så överväg ditt användningsfall och fatta ditt beslut klokt.

  Dubbla bildskärmsinställningar på en spelkonsol

  En dubbel bildskärm inställd på en spelkonsol kan avsevärt förbättra din spelupplevelse. Att använda två monitorer ger dig ett bredare synfält, vilket kan vara användbart när du spårar fiender eller utforskar din omgivning. Dessutom kan två monitorer låta dig hålla reda på flera chattfönster eller andra informationskällor samtidigt. En konfiguration med dubbla skärmar är värd att överväga om du vill ta ditt spelande till nästa nivå. Observera dock att inte alla konsoler stöder en konfiguration med dubbla skärmar.

  Öka din produktivitet med dubbla bildskärmar

  Dubbla bildskärmar är ett utmärkt sätt att öka produktiviteten genom att låta dig ha flera applikationer öppna samtidigt. De kan också hjälpa till med multitasking genom att ge mer skärmutrymme. Du kan till exempel hålla din e-post öppen på en skärm medan du arbetar med ett projekt i ett annat fönster på den andra skärmen. Om du vill lära dig hur du enkelt ansluter två bildskärmar till en bärbar dator följer du stegen ovan. Oavsett hur du planerar att använda dem kan dubbla bildskärmar hjälpa till att öka produktiviteten och göra multitasking till en lek.